علم و کیهان

از آپوفیس تا سایکی؛ این چهار سیارک ممکن است به زمین برخورد کنند!

سیارک‌ها اجرامی سنگی هستند از مراحل ساخت منظومه شمسی، که از ۴.۶میلیارد سال پیش به‌جا مانده‌اند. بیش از یک میلیون سیارک شناخته‌شده وجود دارند و بیشتر آنها در کمربند اصلی سیارک‌ها قرار دارند و در مداری که بین مریخ و مشتری است به دور خورشید می‌چرخند.

اگر جای زمین و ماه در فضا عوض شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

در این مطلب به بررسی یک پرسش خیالی، اما علمی پرداخته‌ایم: اگر زمین و ماه جای خود را عوض کنند چه می‌شود؟ با نگاهی دقیق به ویژگی‌های فیزیکی، گرانشی و زیست‌محیطی این دو جرم آسمانی، تأثیرات فاجعه‌بار این جابه‌جایی را تحلیل کرده‌ایم؛ از نابودی حیات روی زمین تا ناپایداری مداری ماه. نتیجه‌گیری نشان می‌دهد تعادل کیهانی چقدر حیاتی و شکننده است.

اگر ماه نابود شود چه اتفاقی برای زمین خواهد افتاد؟

ماه، قمر طبیعی زمین، نقش حیاتی در جزر و مد، پایداری محور چرخش و تعادل اقلیمی دارد. نبود ماه می‌تواند باعث ناپایداری شدید اقلیمی، تغییر طول روز و اختلال در اکوسیستم‌ها و رفتار جانوران شود.

اگر زمین برعکس بچرخد چه بر سیاره زمین و انسان‌ها خواهد آمد؟

اگر زمین در جهت عکس بچرخد چه اتفاقی می‌افتد؟ در این مطلب علمی و تحلیلی، پیامد‌های فیزیکی، اقلیمی، زیستی و فرهنگی چرخش معکوس زمین را بررسی می‌کنیم؛ از تغییر طلوع خورشید تا اختلال در اکوسیستم‌ها. پاسخی جذاب به پرسشی ساده، اما بنیادین، مناسب برای علاقه‌مندان به نجوم، زمین‌شناسی و دانش عمومی.

اگر مغز ما دو برابر فعال شود، نابغه می‌شویم یا دیوانه؟

اگر مغز انسان دو برابر فعال‌تر شود، چه اتفاقی می‌افتد؟ آیا به نابغه‌ای خارق‌العاده تبدیل می‌شویم یا در مسیر جنون گام می‌گذاریم؟ این مطلب با نگاهی علمی و آکادمیک به بررسی حقیقت عملکرد مغز، افسانه ۱۰ درصد، تأثیرات فعالیت بیش‌ازحد نورونی و ارتباط آن با نبوغ یا اختلالات روانی می‌پردازد.

نگاهی به درون ۹ سیاره منظومه شمسی؛ اگر هر سیاره را از وسط نصف کنیم، در قلب آن چه اسراری پنهان است؟

دل هر سیاره چه رازی دارد؟ بررسی علمی ساختار درونی ۹ سیاره منظومه شمسی؛ از هسته‌های آهنی عطارد تا قلب یخی پلوتو را بخوانید.

زمین با سرعت ۱۶۷۰ کیلومتر بر ساعت حرکت می‌کند؛ چرا چرخش زمین را احساس نمی‌کنیم؟

چرا با وجود سرعت بالای چرخش زمین، ما هیچ‌گونه احساسی از این حرکت نداریم؟ در این مطلب با نگاهی علمی و دقیق، به بررسی دلایل فیزیکی عدم ادراک چرخش زمین می‌پردازیم؛ از حرکت یکنواخت گرفته تا نیروی گریز از مرکز و اصل نسبیت گالیله‌ای. اگر به درک پدیده‌های بنیادی جهان علاقه‌مندید، این مطلب را از دست ندهید.

یک میمون با تراشه مغزی نورالینک چیزی را دید که وجود خارجی نداشت!

یک میمون با تراشه مغزی نورالینک چیزی را دید که وجود خارجی نداشت! یک میمون با تراشه مغزی نورالینک چیزی را دید که وجود خارجی نداشت!

آیا دو نفر می‌توانند روی کره ماه دعوا کنند؟

آیا ممکن است دو فضانورد روی ماه با هم دعوا کنند؟ در این نوشته با نگاهی علمی و جذاب بررسی می‌کنیم که درگیری فیزیکی در ماه چگونه رخ می‌دهد، چه محدودیت‌هایی دارد و آیا اصلاً قابل تصور است یا نه. مقاله‌ای متفاوت برای علاقه‌مندان به فضا، فیزیک و سناریو‌های عجیب‌و‌غریب علمی.

خمیازه چطور به وجود آمد؛ شامپانزه‌ها با دیدن خمیازه ربات انسان‌نما خمیازه می‌کشند!

دانشمندان می‌گویند این رفتار در انسان، شامپانزه و سگ به‌تدریج پدیدار می‌شود و در حدود چهار سالگی در انسان‌ها، پنج سالگی در شامپانزه‌ها و در حدود هفت ماهگی در سگ‌ها پیدا می‌شود.

فضانوردان چگونه در فضا نفس می‌کشند؟

در فضا هیچ هوایی برای تنفس وجود ندارد، اما فضانوردان چگونه زنده می‌مانند؟ در این نوشته با نحوه عملکرد لباس فضایی، سیستم‌های تولید اکسیژن در ایستگاه فضایی و فناوری‌های پیشرفته تنفس در خلا آشنا می‌شوید.

ساختمان‌سازی در مریخ؛ کجای سیاره مریخ برای ساختمان‌سازی و زندگی انسان‌ها مناسب است؟

در این مطلب به بررسی بهترین مناطق سطح مریخ برای ساخت‌وساز انسانی می‌پردازیم. از دسترسی به منابع آب و مواد معدنی تا محافظت در برابر تشعشعات و پایداری زیست‌محیطی، عوامل مختلفی در انتخاب محل سکونت در مریخ دخیل‌اند.

دیده شدن سازه‌های عجیب روی ماه؛ آیا واقعاً چیزی در ماه پنهان مانده که باید فاش شود؟

کارشناسان این مکالمات را یا سوءبرداشت‌های لحظه‌ای می‌دانند یا حاصل اختلالات سیگنالی. اما برای علاقه‌مندان به پدیده‌های فرازمینی، این اسناد، جرقه‌ای دوباره برای پرسش قدیمی هستند: آیا واقعاً چیزی در ماه پنهان مانده که باید فاش شود؟

چند ساعت با ماه اختلاف ساعت داریم؛ اگر در ایران ساعت ۱۲ ظهر باشد روی کره ماه ساعت چند است؟

در این مطلب به‌صورت علمی و دقیق بررسی می‌کنیم که در حال حاضر در کره ماه ساعت چند است، آیا اختلاف زمانی بین ماه و زمین وجود دارد، و تفاوت ساعت بین ایران و ماه چگونه محاسبه می‌شود. همچنین به چالش‌های تعریف زمان محلی روی ماه و پروژه‌های فضایی مرتبط با تعیین «زمان قمری» پرداخته‌ایم. اگر به فضا، نجوم و زمان‌بندی‌های بین‌سیاره‌ای علاقه دارید، این مطلب را از دست ندهید.

«کندوپاش»؛ معمای دیرینه نحوه نابودی جو مریخ حل شد

دانشمندان با ترکیب داده‌های سه ابزار موجود در این ماموریت، اولین نقشه دقیق را ایجاد کردند که عنصر آرگون ناشی از «کندوپاش» را به باد خورشیدی ورودی مرتبط می‌کند. این نقشه اتم‌های آرگون را در ارتفاعات بالای جو مریخ نشان داد. این دقیقاً جایی است که ذرات پرانرژی به آن برخورد کرده بودند و شواهد واضح و بی‌درنگی از وقوع «کندوپاش» را نشان داد.

۱