تاریخ

کشف جسد سربازان ساسانی در مازندران؛ راز پنهان جنگاوران کوهستان هزارجریب فاش شد

در اعماق جنگل‌های هزارجریب مازندران، دو گوردخمه ساسانی با اسکلت جنگاوران مسلح به شمشیر و خنجر کشف شده‌اند؛ یافته‌ای شگفت‌انگیز که دریچه‌ای تازه به تاریخ نظامی و فرهنگی شمال ایران می‌گشاید.

کشف بی‌سابقه در کرمانشاه؛ مهمانی بزرگی که ۱۱۰۰۰ سال پیش با حضور گراز‌های وحشی برگزار شد

در تاریخ سوم جولای ۲۰۲۵ مقاله‌ای در مجله Communications Earth & Environment منتشر شد که به بررسی نقش انتقال گراز‌های وحشی در برگزاری آیین‌های ضیافت در دوران نوسنگی در محوطه آسیاب در غرب ایران می‌پردازد. یافته‌ها نشان می‌دهد که حیوانات از مناطق دوردست آورده می‌شدند، که نشانه‌ای از شبکه‌های اجتماعی پیشرفته و مناسک جمعی در جوامع پیشاکشاورزی است.

قلعه جنی کیش؛ قلعه ترسناک و متروکه در جزیره کیش و محل زندگی جن‌ها که آدم‌ها را دچار سرگیچه می‌کند

قلعه جنی کیش، یکی از رازآلودترین و ترسناک‌ترین نقاط جزیره کیش در استان هرمزگان است که با باور‌های محلی درباره حضور اجنه، روایت‌هایی وهم‌انگیز را به خود گره زده است. بقایای این قلعه فرسوده در نزدیکی کشتی یونانی قرار دارد و به‌دلیل صدا‌های عجیب و فضای مرموز شبانه‌اش، به یکی از اسرارآمیزترین مقاصد گردشگری ایران بدل شده است.

آیا انسان‌های اولیه طلاق می‌گرفتند و دلیل طلاق آنها چه بود؟

آیا انسان‌های اولیه طلاق می‌گرفتند؟ در این مقاله از راز بقا بررسی می‌کنیم که انسان‌های نخستین چگونه روابط زناشویی را شکل می‌دادند، چه زمانی از هم جدا می‌شدند و چرا مفهوم طلاق در آن دوران با امروز تفاوت زیادی داشت.

بزرگترین قحطی تاریخ ایران؛ مرگ ۹ میلیون ایرانی دو ۲ سال بر اثر گرسنگی | رواج شدید علف‌خواری و مرده‌خواری و خوردن گوشت بچه‌ها

در این مقاله از راز بقا به بررسی قحطی بزرگ ایران در دوران جنگ جهانی اول می‌پردازیم؛ فاجعه‌ای که میلیون‌ها نفر را به کام مرگ کشاند. با روایت‌هایی از علف‌خواری، انسان‌خواری، نقش بریتانیا و اسناد تاریخی معتبر همراه باشید.

چرا انسان‌های اولیه دندان‌های سالم‌تری از ما داشتند؟

چرا انسان‌های اولیه با وجود نداشتن مسواک و دندان‌پزشک، دندان‌های سالم‌تری نسبت به ما داشتند؟ در این مقاله از راز بقا، به بررسی سبک زندگی، تغذیه و عادت‌های طبیعی آنها می‌پردازیم که راز دندان‌های سالم‌شان را فاش می‌کند.

کشف یک شهر باستانی در پرو با قدمت بیش از ۳۵۰۰ سال

پرو محل بسیاری از مهم‌ترین اکتشافات باستان‌شناسی قاره آمریکا، از جمله ارگ اینکا‌ها در ماچو پیچو در رشته کوه‌های آند و خطوط مرموز نازکا است که در امتداد ساحل در بیابان حک شده‌اند.

«یأجوج و مأجوج»؛ دو قبیله خونخوار که نام آن‌ها در قرآن آمده و گوشت انسان را پاره پاره کرده و می‌خوردند!

یاجوج و ماجوج از همین قبائل وحشی بوده‏اند که مردم قفقاز به هنگام سفر کورش به آن منطقه تقاضای جلوگیری از آنها را از وی نمودند، و او نیز اقدام به کشیدن سد معروف ذو القرنین نمود در بعضی روایات آمده که این قوم از نظر نیروی جسمی و شجاعت به حدی بوده‏‌اند که از هیچ حیوان و یا درنده و یا انسانی نمی‏‌گذشتند مگر آنکه آن را پاره پاره کرده و می‏‌خوردند و نیز از هیچ کشت و زرع و یا درختی نمی‏‌گذشتند مگر آنکه همه را می‏‌چریدند، و به هیچ نهری برنمی‏‌خوردند مگر آنکه آب آن را می‏‌خوردند و آن را خشک می‏‌کردند.

ایت‌باراق‌ها؛ موجودی نیرومند با بدن انسان و سر سگ در افسانه‌های ترکی که در برابر اوغوز خان ایستادند

افسانه ایت‌باراق‌ها فقط داستان یک نزاع یا جنگ نیست، بازتابی است از چگونگی تعریف خود در آیینه اسطوره‌ها نزد ترک‌های باستان. آنها با این روایت‌ها مرز میان مقدس و ناپاک، خودی و بیگانه، نگهبان وفادار و هیولای ترکیبی را ترسیم کردند.

کمان آتش‌زا؛ اجداد ما در ۷۰۰۰ سال پیش چطور آتش درست می‌کردند؟

کمان آتش‌زا یکی از نخستین ابزار‌های تولید آتش با اصطکاک است که حدود ۷٬۰۰۰ سال پیش اختراع شد. این مقاله از راز بقا به بررسی تاریخچه، ساختار، کاربرد و اهمیت آن در بقای بشر می‌پردازد.