تاریخ

زندان سلیمان؛ مرموزترین جاذبه‌ طبیعی ایران که هنوز صدای دیوها و اجنه از آن به گوش می‌رسد

زندان سلیمان در آذربایجان غربی، یکی از مکان‌های تاریخی و مذهبی ایران است که با افسانه‌های حضرت سلیمان و دیو‌ها پیوند خورده است. در این مقاله از راز بقا، تاریخچه، جایگاه مذهبی و اسطوره‌ای این مکان افسانه‌ای بررسی می‌شود.

گنج جوبجی؛ کشف اتفاقی تابوت دو زن جوان و ۵۰۰ شی طلا و نقره در رامهرمز که جنجالی شد!

با کشف گنجینه جوبجی رامهرمز در سال ۱۳۸۶، مجموعه‌ای از اشیای طلا، مفرغ و سفال مربوط به تمدن عیلامی از دل خاک بیرون آمد. این گنجینه شامل حلقه‌های قدرت، مجسمه‌های آیینی و زیورآلات نفیس است که نشان‌دهنده شکوه فرهنگی و هنری ۲۵۰۰ سال پیش ایران است و بخشی از آن در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود.

ملک جمشید و دختر دیو؛ صدایی مرموز و بدن سنگی دختری جوان در «کبیرکوه» ایلام که مردم را می‌ترساند

در دل باور‌های مردم ایلام، افسانه‌ای کهن از عشق میان ملک جمشید و دختری از نسل دیوان روایت می‌شود. داستانی رازآلود با ریشه‌هایی عمیق در فرهنگ عامه که از پیوند انسان با جهان فراطبیعی، خطر، عشق و تقدیر می‌گوید. روایت این افسانه، دریچه‌ای است به اسطوره‌های بومی و رمزآلود غرب ایران.

گنج ارجان؛ بزرگترین گنج ایلام که دنیا را شگفت‌زده کرد و راز‌های تمدن ایران باستان را فاش ساخت

گنج ارجان، میراثی ارزشمند از تمدن ایلامی در بهبهان است؛ شامل تابوت برنزی، جام‌های طلایی و چرخ خورشیدی که راز‌های آیینی و فرهنگی ایران باستان را فاش می‌کند.

غار «بنوو»؛ کشف باورنکردنی ۸۰۰ انسان غارنشین ایرانی شبیه انسان‌های اولیه در غاری ۳۰۰۰ متری در استان فارس!

غار دادبنیان یا غار بنوو در استان فارس، بزرگ‌ترین خانه آخرین غارنشینان ایران است؛ جایی که حدود ۸۰۰ نفر در دهه ۱۳۴۰ در دل کوه‌ها زندگی می‌کردند. این غار با معماری باستانی، حوضچه‌های آب طبیعی و تاریخ فرهنگی غنی، یکی از جاذبه‌های ناشناخته گردشگری و پژوهشی ایران است. داستان شگفت‌انگیز انسان‌هایی که با طبیعت سازگار شدند، همچنان زنده است.

کشف بازمانده ساختمان اداری بزرگ ۵ هزار و ۶۰۰ ساله در رباط کریم

از ویژگی‌های مهم این بنا می‌توان به کف‌سازی چند لایه خاک و قلوه‌سنگ به همراه آثار رنگ‌آمیزی دیوارها با رنگ‌های مختلف اشاره کرد.

گنج کلماکره؛ کشف شوکه‌کننده ششمین گنجینه بزرگ جهان در لرستان که سرنوشتی غم‌انگیز داشت

غار کلماکره یکی از اسرارآمیزترین گنجینه‌های باستانی جهان است که به‌طور اتفاقی در لرستان کشف شد. این گنج ارزشمند شامل هزاران شی تاریخی از تمدن‌های عیلامی و کاسی بود که بخش زیادی از آن غارت و به خارج از کشور منتقل شد. این مقاله از راز بقا به بررسی داستان کشف، اهمیت تاریخی، و سرنوشت غم‌انگیز این گنجینه می‌پردازد.

منار کونبرنجی؛ مناره‌ای فراموش‌شده در اصفهان که پاتوق زنان بیوه و دختران دم بخت بود!

منار کونبرنجی، مناره‌ای فراموش‌شده در اصفهان با آیین‌های زنانه، خرافات بخت‌گشایی و ریشه در فرهنگ عامیانه است. این نماد فرهنگی با زبانی طنزآلود در حافظه جمعی زنان اصفهانی جاودانه شده و نشانی از روایت‌های پنهان در تاریخ اجتماعی ماست.

کشف سکونتگاه ۳۰۰۰ ساله در جنوب رشت

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان از شناسایی بقایای آثاری باستانی با قدمتی احتمالی بیش از سه‌هزار سال در جنوب شهر رشت خبر داد.

اکه‌تش دیو؛ موجودی اهریمنی در اسطوره‌های ایران باستان که مردم را از خوبی‌ها بیزار می‌کند

اکه‌تش دیو، دیو انکار در اسطوره‌های ایران باستان است که در کتاب بندهش معرفی شده. او نماد نفی نیکی و حقیقت در اندیشه زرتشتی است و از یاران اهریمن به شمار می‌رود. در این مقاله از راز بقا با نقش، ویژگی‌ها و بازتاب‌های روانی و اجتماعی این دیو آشنا شوید.