

تاریخ پزشکی سرشار از درمانهایی است که از منظر علم امروز عجیب، گمراهکننده یا حتی هولناک بهنظر میرسند. یکی از جالبترین این نمونهها «مومیا» است؛ مادهای دارویی که از بقایای مومیاییشده انسانها بهدست میآمد و روزگاری در اروپا بهعنوان اکسیر شفابخش شهرتی فراگیر داشت.
جمعه ۰۸ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۶:۲۶
پس از جنگهای ایران و روسیه در قرن ۱۹، روسها بسیاری از گنجینههای ارزشمند ایران را غارت کردند. این غارتها شامل دستنوشتههای تاریخی، جواهرات سلطنتی و آثار هنری نفیس بود که تأثیر عمیقی بر تاریخ و فرهنگ ایران گذاشت.
جمعه ۰۸ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۱:۴۷
گنجهای بنیامیه که ثروتهای عظیم خلافت امویان بود پس از سقوط این خلافت توسط عباسیان به سرقت رفتند. این گنجها شامل سکههای طلا و نقره، جواهرات مذهبی و آثار فرهنگی باارزش بودند که در دوران آشوبهای سیاسی گم یا پنهان شدند. بسیاری از این گنجها همچنان در مکانهای ناشناخته باقی مانده و برخی از آنها ممکن است در مجموعههای خصوصی یا موزهها حفظ شده باشند.
پنجشنبه ۰۷ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۱:۱۹
به گفته دیرینهشناسان این دایناسور در دوره زمینشناسی کرتاسه، یعنی حدود ۹۰ تا ۹۵ میلیون سال پیش، زندگی میکرده است و هر کدام از چنگالهای آن نیز نزدیک به ۳۰ سانتیمتر طول داشتهاند.
پنجشنبه ۰۷ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۰۰:۲۷
گنج افسانهای شاه کرزوس، معروف به گنج لیدیه، نمادی از ثروت بیپایان و قدرت عظیم بود. طلای این گنج از رود پاکتولوس به دست میآمد و پس از سقوط امپراتوری لیدیه به دست کوروش بزرگ، به ایران منتقل شد. پس از قرنها، بخشهایی از این گنج کشف و ترکیه آن را بازپسگرفت و اکنون در موزه اوشاک نگهداری میشود.
دوشنبه ۰۴ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۴:۲۸
دریاچه تخت سلیمان در تکاب ایران، همراه با افسانههای گنج پنهان خود، یکی از جاذبههای اسرارآمیز کشور است. گفته میشود که گنج تخت سلیمان زیر آبهای این دریاچه دفن شده و متعلق به پادشاهان ساسانی است.
سهشنبه ۰۵ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۱:۳۵
کُستی یا کُست یا کُستیک یا کُشتی یا بند دین، طناب مقدسی است که زرتشتیان در طول مراسم مذهبی و عبادات خود به دور کمر میبندند. این طناب نماد پیوند با اهورا مزدا و تعهد به زندگیای پر از پاکی و تقوا است. کستی علاوه بر اهمیت مذهبی، نمایانگر پاکیزگی روحی و یادآور مسئولیت زرتشتیان برای رعایت اصول اخلاقی و معنوی در زندگی روزمره است.
سهشنبه ۰۵ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۰:۱۳
کشفی شگفتانگیز در اهرام جیزه میتواند تاریخ را دوباره بازنویسی کند. دانشمندان با کشف یک سیستم زیرزمینی عظیم، نظریههای قدیمی مبنی بر اینکه اهرام صرفا قبور سلطنتی بوده را به چالش کشیدهاند. این یافتهها سوالات جدیدی را درباره اهرام جیزه مطرح میکنند: آیا این ساختارها در واقع سیستمهای باستانی تولید انرژی بودهاند؟ اگر این تئوری به حقیقت تبدیل شود میتواند درک ما را از کل تاریخ بشر برای همیشه تغییر دهد.
يکشنبه ۰۳ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۰:۵۶
گنجینه جیحون یا گنجینه آمو دریا، یکی از ارزشمندترین مجموعههای هخامنشی، شامل سکهها، زیورآلات و مجسمههای طلایی است که در قرن نوزدهم کشف و به موزه بریتانیا منتقل شد. این آثار نشاندهنده هنر و قدرت هخامنشیان هستند. آیا ایران میتواند این میراث تاریخی را بازگرداند؟
شنبه ۰۲ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۴:۱۷
قدیمها که خبری از راه و جاده و آزادراهسازی نبودی یکی از مسیرهای دسترسی به شمال کشور گذر از جاده امامزاده داود و روستای تالون بود. روستایی که به گفته «حسن فاضلی» از محلیهای این روستا، ابتدا به دلیل خوش آب و هوا بودن و قرار گرفتن در همسایگی آبشاری که این روزها به تالون معروف بود.
چهارشنبه ۰۶ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۶:۰۰
این گنجینه اسناد اداری که به دوران پادشاهی سارگون و دوره امپراتوری اکدی (۲۳۰۰ تا ۲۱۵۰ پیش از میلاد) تعلق دارد، نخستین شواهد عینی از نحوه کارکرد این امپراتوری است. سباستین رِی میگوید این الواح در آرشیو رسمی دولت نگهداری میشده و جزییات دقیقی از ساختار حکمرانی و امور اجرایی امپراتوری را ثبت کردهاند.
سهشنبه ۰۵ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۳:۱۸
بقایای «بوم جیزز» در سال ۲۰۰۸ توسط کارگران یک معدن الماس که در نزدیکی سواحل نامیبیا مشغول حفاری و استخراج بودند، کشف شد. آنها مشغول کار بودند که شمشهای مسی و محموله عاج فیل کشتی را پیدا کردند.
شنبه ۰۲ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۲:۲۵
اسکندر بعد از حمله به تخت جمشید یا پرسپولیس و به آتشکشیدن آن، در میانه راه تصرفات خود راهی پاسارگاد شد و متاسفانه کاخهای پاسارگاد نیز سرنوشتی مشابه را تجربه کردند
جمعه ۰۱ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۱۳:۱۹
قلعه نهاوند یا دژ یزدگرد یکی از آثار باستانی مهم ایران است که تاریخ آن به دوران ساسانیان باز میگردد. این قلعه در جنگ نهاوند نقشی اساسی ایفا کرد و پس از آن به دست ناصرالدین شاه قاجار تخریب شد. امروز، این دژ یک جاذبه گردشگری است که بازدیدکنندگان را با تاریخ پرفراز و نشیب خود آشنا میکند.
دوشنبه ۰۴ فروردين ۱۴۰۴ | ساعت ۲۳:۳۳
آبشخاتون، تنها زن فرمانروا در تاریخ سلسله اتابکان فارس، با تدابیر هوشمندانه خود در دوران حمله مغولها توانست شیراز و فارس را از تخریب نجات دهد. این مقاله از راز بقا به بررسی زندگی، اقدامات تاریخی و وضعیت کنونی مقبرهی او که اکنون در معرض تخریب قرار دارد، میپردازد.
چهارشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ | ساعت ۰۹:۴۳