گیاهان دارویی

کُندر؛ صمغی که نوزادان را باهوش می‌کند، دود آن قدرت جادویی دارد و زمانی معادل طلا قیمت داشت

کندر یا اولیبانوم (Olibanum)، صمغ معطر درخت بوسوِلیاست که در عمان، سومالی، یمن، هند و اتیوپی برداشت می‌شود. این ماده باستانی رایحه‌ای متنوع از شیرین و مرکباتی تا چوبی و دودی دارد و قرن‌ها در آیین‌های مذهبی، پزشکی سنتی و عطرسازی کاربرد داشته است. ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد هر منطقه، کندر را به ماده‌ای ارزشمند با خواص درمانی و معنوی تبدیل کرده است.

کشت باریجه؛ طلای معطر کوهستان با تقاضای بالا در صنایع دارویی و مصرف آب ناچیز که کشت آن سود بالایی دارد

باریجه (Ferula gummosa)، گیاه دارویی کمیاب کوهستان‌های کرمان، با مصرف آب ناچیز و ارزش اقتصادی بالا، در صنایع داروسازی و عطرسازی کاربرد دارد. آشنایی با روش کشت، برداشت و ظرفیت صادراتی این طلای معطر ایرانی.

کاکوتی؛ گیاهی معطر و پرطرفدار با سود اقتصادی بالا که می‌توان آن را در کوهستان‌های کردستان کاشت

کشت کاکوتی (Ziziphora) در کوهستان‌های کردستان، گیاهی معطر و دارویی با نیاز آبی کم و سوددهی بالا است. این گیاه بومی در آشپزی و طب سنتی منطقه کاربرد فراوان دارد و فرصت مناسبی برای درآمدزایی کشاورزان محلی فراهم می‌کند.

خسرودار یا خولنجان؛ گیاهی به شدت گرم با طعمی فلفلی و شیرین مشهور به «زنجبیل تایلندی» که مخصوص تقویت قوای جنسی است

«خولنجان» یا «خسرودار» (Lesser Galangal) با نام علمی Alpinia officinarum که گاهی اوقات «گالانگال» و «زنجبیل تایلندی» هم نامیده می‌شود گیاهی معطر از خانواده زنجبیلیان است که در آشپزی آسیایی و طب سنتی جایگاه ویژه‌ای دارد. این گیاه که بومی جنوب چین است و در آسیای جنوب‌شرقی کشت می‌شود، با ریزوم‌های فلفلی و شیرین خود کاربرد خوراکی و دارویی گسترده‌ای دارد. سرشار از ترکیبات فعال با خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضد میکروبی، و یک محصول اقتصادی ارزشمند در بازار جهانی گیاهان دارویی است.

خواص عجیب و غریب کافور؛ چرا جسد انسان را با کافور شستشو می‌دهند و چرا کافور فقط میل جنسی مردان را کم می‌کند؟

کافور (Camphor) ماده‌ای خوشبو و ضدعفونی‌کننده است که از یک درخت همیشه سبز به نام درخت کافور به دست می‌آید و در غسل میت برای حفظ بهداشت، پوشاندن بوی نامطبوع و رعایت سنت‌های مذهبی به‌کار می‌رود. این ماده طبیعی علاوه بر تدفین، کاربرد‌های شگفت‌انگیزی مانند دفع حشرات، درمان‌های سنتی، استفاده در آیین‌های مذهبی و حتی صنعت دارد. و این باور که «کافور فقط میل جنسی مردان را کم می‌کند» بیشتر از اینکه یک حقیقت علمی قطعی باشد، یک برداشت رایج و قدیمی است

کلاهک مرگ؛ سمی‌ترین قارچ جهان که در ایران رشد می‌کند و یک عدد از آن چندین نفر را می‌کشد | ظاهر این قارچ را به خاطر بسپارید

آمانیتا فالوئیدس یا «کلاهک مرگ» (Death Cap) یکی از سمی‌ترین قارچ‌های جهان است که حتی مقدار کمی از آن می‌تواند کشنده باشد. این قارچ با شباهت ظاهری به گونه‌های خوراکی، عامل بسیاری از مرگ‌ومیر‌های ناشی از مسمومیت قارچی است. در این مطلب به ویژگی‌های ظاهری، سموم، نحوه گسترش و روش‌های پیشگیری از خطر این قارچ مرگبار پرداخته شده است.

سرخاب‌کولی؛ گیاهی وحشی و سمی که از آن مربا درست می‌کنند و ماده آرایشی سرخاب از آن گرفته می‌شود

«سرخاب‌کولی آمریکایی» (Pokeweed) گیاهی چندساله و بومی آمریکای شمالی است که به‌دلیل ظاهر چشمگیر و خواص دوگانه‌اش - کاربرد خوراکی سنتی و سمیت شدید - شناخته می‌شود. این گیاه در فرهنگ، پزشکی سنتی، رنگرزی و بوم‌شناسی نقش داشته و توت‌های آن برای پرندگان بی‌ضرر، اما برای انسان خطرناک است.

وسمه؛ گیاهی دارویی با خواص معجزه‌آسا که بواسیر و سرخک را درمان و موهای سفید را سیاه می‌کند!

وسمه (Isatis tinctoria)، گیاهی بومی و ارزشمند ایران، با خواص دارویی و رنگ‌زای طبیعی است که در فرهنگ و صنعت سنتی ایران نقش مهمی دارد. آشنایی با کاربردها، کشت و اهمیت این گیاه در حفظ میراث فرهنگی و توسعه پایدار کشاورزی ضروری است.

گیاه جوکر یا شوکران؛ سمی‌ترین گیاه دنیا و معروف به «انگشتان مرد مرده» که انسان‌ها را با لبخند می‌کُشد!

گیاه شوکران «Hemlock Water-dropwort» یا «گیاه جوکر» گیاهی آب‌زی از خانواده چتریان و یکی از سمی‌ترین گونه‌های گیاهان اروپاییست. این گیاه با گل‌های سفید و برگ‌های شبیه جعفری در مناطق مرطوب رشد می‌کند و حاوی «oenanthotoxin» است که می‌تواند مرگ‌آور باشد. اثر منحصر‌به‌فرد آن ایجاد «لبخند ساردونیک» در قربانیان است؛ پدیده‌ای که ریشه در افسانه‌های باستانی و باور‌های فرهنگی دارد و بر جذابیت رازآلود آن افزوده است.

خوشاریزه؛ گیاهی دارویی و خوراکی که هم دل‌پیچه را درمان می‌کند و هم بهترین ترکیب برای معطر کردن ماست است

«خوشاریزه» با نام علمی Echinophora platyloba گیاهی معطر، دارویی و خوراکی از مناطق کوهستانی ایران است که در طب سنتی برای درمان درد‌های گوارشی و التهابات کاربرد دارد. این گیاه در غذا‌های محلی گیلان و مازندران نیز حضوری پررنگ دارد. خوشاریزه با طعم تند و خاص، نمادی از پیوند طبیعت و فرهنگ بومی در ایران و خاورمیانه است.