
انقراض
عقاب هاست؛ بزرگترین پرنده شکاری جهان مشهور به «ببر پرنده» که شکارچی پرندگان غولپیکر بود
عقاب هاست (Haast’s Eagle)، بزرگترین پرنده شکاری جهان، با ترکیبی از رفتارهای عقاب و لاشخور، پرنده غولپیکر موآ را شکار میکرد. این شکارچی منحصربهفرد نیوزیلندی در اثر ورود انسان و انقراض موآها، خود نیز از بین رفت و به افسانهها پیوست.
فیل سوری و فیلهای پلیستوسن؛ راز فیلهای منقرضشده ایران در خوزستان و اردبیل چیست؟
بررسی فیلهای منقرضشده ایران در دوران باستان؛ از فیل سوری تا فیلهای پلیستوسن در شوش، ایلام، خوزستان و میانرودان. آشنایی با زیستگاهها، آثار باستانشناسی، نقش در تمدن و شواهد زندگی فیلها در فرهنگ کهن ایران.
چرم تیرکس؛ ماجرای چرم لوکس ساختهشده از پوست دایناسور چیست؟
چرم تیرکس محصولی آزمایشگاهی از شرکتهای VML و Organoid است، اما محققان میگویند ساخت چرم واقعی دایناسور غیرممکن و گمراهکننده است.
گرگ یخزده پامیر؛ گرگ مشهور کوههای پامیر که افسانه بود و با کشف سر گرگ ۴۰ هزار ساله واقعی شد!
در کوههای پامیر، افسانهای از «گرگ یخزده» نقل میشود که شبها از کوهها پایین میآید و قبل از طلوع آفتاب ناپدید میشود. این افسانه با کشف سر یک گرگ ۴۰ هزار ساله در سیبری به واقعیت نزدیکتر شد. این کشف شگفتانگیز، پیوندی میان علم و داستانهای قدیمی مردم محلی ایجاد کرد که یادآور موجوداتی است که در دوران یخبندان زندگی میکردند.
بیلزبووفو؛ قورباغهای غولپیکر که بچه دایناسور شکار میکرد!
بیلزبووفو (Beelzebufo)، قورباغه غولآسای دوران کرتاسه، با طول نیم متر و جمجمهای سپردار، در ماداگاسکار زندگی میکرد. این شکارچی قدرتمند با گازهای قوی خود، طعمههای بزرگ را شکار میکرد و به یکی از هیجانانگیزترین دوزیستان ماقبل تاریخ تبدیل شد.
مورچه جهنمی ۱۱۳ میلیون ساله با آروارههای داسیشکل کشف شد
در کشفی بیسابقه، فسیل یک مورچه جهنمی با آروارههای داسیشکل در برزیل پیدا شد که ۱۱۳ میلیون سال قدمت دارد. این مورچه نهتنها قدیمیترین مورچه کشفشده جهان است، بلکه نشاندهنده تکامل زودهنگام رفتارهای شکار در مورچهها نیز هست.
نیاگاو؛ غول دو متری زاگرس که ۱۵۰۰ کیلو وزن داشت و ۴۰۰ سال پیش برای همیشه از بین رفت
اروخص یا نیاگاو (aurochs)، نیای غولپیکر گاوهای امروزی بود که در ایران نیز زیست میکرد. از بقایای استخوانی تا افسانههای ایرانی، ردپای این موجود در تاریخ ما زنده است. با داستان حضور، انقراض و تأثیر فرهنگی اروخص در ایران آشنا شوید.
خرس غارنشین؛ غول گیلانی که هزاران سال پیش در غارهای ایران زندگی میکرد!
خرس غارنشین یا Ursus spelaeus از بزرگترین خرسهای ماقبل تاریخ است که فسیلهای آن در ایران، بهویژه گیلان، کشف شدهاند. این مقاله از راز بقا به بررسی ویژگیهای این جانور، دلایل انقراض و شواهد حضور آن در غارهای ایرانی میپردازد.
کرگدن پوزهباریک؛ غول دشتهای کرمانشاه با شاخ یک متری که دو متر قد و ۲۰۰۰ کیلو وزن داشت
کرگدن پوزهباریک (Narrow-nosed rhinoceros) یکی از گونههای منقرضشده دوران پلیستوسن است که فسیلهای آن در کرمانشاه یافت شدهاند. این مقاله از راز بقا نگاهی دارد به ویژگیهای فیزیکی، زیستگاه، دلایل انقراض و اهمیت فسیلهای کشفشدهی آن در درک تاریخ طبیعی ایران.
ایرانوسوریپوس؛ شگفتانگیز دایناسور گوشتخوار جهان که در ایران و در نزدیکی تهران زندگی میکرد!
ایرانوسوریپوس (Iranosauripus) یکی از شگفتانگیزترین ردپاهای فسیلشده دایناسورها در ایران است که در سازند شمشک کشف شده و شواهدی از حضور دایناسورهای گوشتخوار در ژوراسیک اولیه ارائه میدهد. این کشف، نقشی مهم در شناخت تاریخ طبیعی ایران دارد.