
انقراض
خرس غارنشین؛ غول گیلانی که هزاران سال پیش در غارهای ایران زندگی میکرد!
خرس غارنشین یا Ursus spelaeus از بزرگترین خرسهای ماقبل تاریخ است که فسیلهای آن در ایران، بهویژه گیلان، کشف شدهاند. این مقاله از راز بقا به بررسی ویژگیهای این جانور، دلایل انقراض و شواهد حضور آن در غارهای ایرانی میپردازد.
کرگدن پوزهباریک؛ غول دشتهای کرمانشاه با شاخ یک متری که دو متر قد و ۲۰۰۰ کیلو وزن داشت
کرگدن پوزهباریک (Narrow-nosed rhinoceros) یکی از گونههای منقرضشده دوران پلیستوسن است که فسیلهای آن در کرمانشاه یافت شدهاند. این مقاله از راز بقا نگاهی دارد به ویژگیهای فیزیکی، زیستگاه، دلایل انقراض و اهمیت فسیلهای کشفشدهی آن در درک تاریخ طبیعی ایران.
ایرانوسوریپوس؛ شگفتانگیز دایناسور گوشتخوار جهان که در ایران و در نزدیکی تهران زندگی میکرد!
ایرانوسوریپوس (Iranosauripus) یکی از شگفتانگیزترین ردپاهای فسیلشده دایناسورها در ایران است که در سازند شمشک کشف شده و شواهدی از حضور دایناسورهای گوشتخوار در ژوراسیک اولیه ارائه میدهد. این کشف، نقشی مهم در شناخت تاریخ طبیعی ایران دارد.
بَلوچیدَد؛ غول افسانهای اهل بلوچستان که بزرگترین پستاندار خشکی تاریخ لقب گرفته است
بَلوچیدَد (Baluchitherium) بزرگترین پستاندار خشکیزی تاریخ است که برخلاف تصور رایج، دایناسور نبود. این جانور غولپیکر با وزنی تا ۲۰ تن، میلیونها سال پیش در آسیا میزیست و با تغذیه از شاخههای بلند درختان، زیستگاه خود را شکل میداد. داستان کامل این موجود شگفتانگیز را در این مقاله از راز بقا بخوانید.
فیلمی باورنکردنی از گرگ مخوف «سریال بازی تاج و تخت» که بعد از ۱۰ هزار سال دوباره زنده شد!
گرگ مخوف به لطف سریال محبوب "بازی تاجوتخت" (Game of Thrones) که در آن این گونه به عنوان نماد خاندان استارک شناخته میشود، در میان مردم شناختهشده است. تولههای سفید و دوستداشتنی رومولوس و رموس نیز با ظاهر جذاب خود، قلب کاربران را تسخیر کردهاند.
گرگ وحشت؛ ترسناکترین گرگ تاریخ پس از ۱۰ هزار سال دوباره زنده شد و به طبیعت برگشت!
گرگهای وحشت حدود ۲.۶ میلیون سال پیش حیات خود را روی زمین آغاز کردند و تقریبا ۱۰ هزار سال پیش منقرض شدند. این گونه بسیار بزرگتر از گرگ خاکستری امروزی است که نزدیکترین خویشاوند زندهاش محسوب میشود.
کشف ابزارهای رازآلود نئاندرتالها؛ نیاکان نخستین ما چطور به چین رسیده بودند؟
دوران میانسنگی، دورهای مهم در تکامل انسان بین ۳۰۰ هزار تا ۳۰ هزار سال پیش، معمولا دورهای پویا و همراه با پیشرفت در اروپا و آفریقا تلقی میشود
«دوونیکوس سوگباتاری»؛ کشف عجیبترین دایناسور تاریخ با سه متر قد و دو چنگال در مغولستان!
به گفته دیرینهشناسان این دایناسور در دوره زمینشناسی کرتاسه، یعنی حدود ۹۰ تا ۹۵ میلیون سال پیش، زندگی میکرده است و هر کدام از چنگالهای آن نیز نزدیک به ۳۰ سانتیمتر طول داشتهاند.
کشف فسیل عقرب سمی ۱۲۵ میلیون ساله در چین؛ بزرگترین شکارچی دوران کرتاسه پیدا شد
فسیل نادر عقرب سمی ۱۲۵ میلیون ساله در چین کشف شد. این عقرب غولپیکر یکی از کلیدیترین موجودات اکوسیستم کرتاسه بود و به عنوان شکارچی حشرات و پستانداران کوچک در دوران میانهزیستی شناخته میشود.
ماموت بندانگشتی؛ موشهایی با موهای ضخیم مانند ماموتها به دنیا آمدند!
آنها دو ویژگی مرتبط با بافت مو و متابولیسم چربی را انتخاب کردند، زیرا این جهشها احتمالاً مربوط به تحمل سرما هستند؛ کیفیتی که به ماموتهای پشمالو برای زنده ماندن در استپهای ماقبل تاریخ قطب شمال کمک میکرد.