
فیلمی از داخل آرامگاه کوروش؛ آیا تا به حال داخل آرامگاه کوروش کبیر رو دیدهاید؟
راز بقا: آرامگاه کوروش کبیر در پاسارگاد، یکی از مرموزترین آثار دوره هخامنشیان است که توصیفهای و روایتهای گوناگونی از آن شده است. سازهای که روزگاری به مسجد تبدیل شد و زمانی آن را «قبر مادر سیلمان» مینامیدند.
آرامگاه کوروش در پاسارگاد در نزدیکی شهر شیراز در استان فارس واقع شده است. آرامگاه کوروش در ابعاد ۱۲.۵ در ۱۳.۵ متر سطح زمین را دربرگرفته و ۱۵۶ متر مربع مساحت و ۱۱ متر ارتفاع دارد.
بنای آرامگاه از زیگورات چغازنبیل منطقه خوزستان الهام گرفته شده و ۶ پله آن کاملا پُر است و بر فراز آن، اتاقک تدفین به ابعاد ۵ در ۶ متر و به ارتفاع ۴ متر قرار دارد. پهنای دیوار آرامگاه بیش از یک متر است و داخل آن گنجایش دو جسد را دارد که کوروش پادشاه هخامنشی و ملکه کاساندان ـ تنها همسر او ـ در آن تدفین شده بودند.
به روایتی، وقتی ملکه کاساندان از دنیا میرود، توسط خود کوروش به گور سپرده میشود و بعد از آنکه کوروش در جنگ با ماساژتها، اجداد مغولهای امروزی در منطقه شمال شرق ایران زخمی میشود و همانجا از دنیا میرود، جسدش توسط کمبودجیه ـ پسرش ـ در این بنا قرار داده میشود. کوروش متولد ۵۹۹ قبل از میلاد است و ۵۲۹ قبل از میلاد در سن ۶۱ سالگی از دنیا میرود و داخل این اتاقک دفن میشود.
تاراج مقبره کوروش
سربازان اسکندر حتی به مقبره کوروش هم رحم نکردند و اشیا ارزشمند داخل مقبره کوروش، لوحها و کتیبهها را به سرقت بردند و آسیبهای زیادی به بنا وارد کردند.
اسکندر بعد از حمله به تخت جمشید یا پرسپولیس و به آتشکشیدن آن، در میانه راه تصرفات خود راهی پاسارگاد شد و متاسفانه کاخهای پاسارگاد نیز سرنوشتی مشابه را تجربه کردند.
هرچند اسکندر از روی سیاست و نشاندادن خود به عنوان جانشین مشروع پادشاهان هخامنشی دستور مرمت و بازسازی آن را داد و مسببان آن را مجازات کرد، اما آسیبهای وارده، به سایر آثار باعث نابودی آنها شد.