کد خبر: ۳۹۴۱
01 خرداد 1404
16:48

حلزون فلس‌دار آتشفشانی؛ موجود دوجنسه و زره‌پوش با قلب غول‌پیکر که بدون غذا در اقیانوس زنده می‌ماند

حلزون فلس‌دار آتشفشانی؛ موجود دوجنسه و زره‌پوش با قلب غول‌پیکر که بدون غذا در اقیانوس زنده می‌ماند
در اعماق اقیانوس هند، حلزون فلس‌دار با زره‌ای از فلز، قلبی عظیم و بدون نیاز به غذا زندگی می‌کند. این موجود کمیاب باکتری‌هایی در بدن دارد که غذای مورد نیازش را تولید می‌کنند. اما فعالیت‌های انسانی، این شگفتی طبیعت را در آستانه انقراض قرار داده‌اند.

راز بقا: حلزون فلس‌دار (Scaly-foot snail) که به «حلزون آتشفشانی» نیز معروف است، یکی از عجیب‌ترین موجودات اعماق اقیانوس به شمار می‌رود. این حلزون نه‌تنها با فلس‌هایی از جنس فلز زره‌پوش شده، بلکه قلبی دارد که نسبت به بدنش بزرگ‌ترین در دنیای جانوران است. از همه عجیب‌تر اینکه این موجود هیچ‌گاه غذا نمی‌خورد!

زیستگاه حلزون آتشفشانی کجاست؟

به گزارش راز بقا، این جانور نادر در عمق حدود ۲۷۸۰ متری کف اقیانوس هند و در نزدیکی دهانه‌های آبفشان‌گرمایی زندگی می‌کند؛ جایی که دمای آب ممکن است به ۴۰۰ درجه سانتی‌گراد برسد. تاکنون فقط در سه میدان آبفشانی به شرق جزیره موریس (در جنوب‌شرقی آفریقا) دیده شده است.

زرهی از فلز، ساخته‌شده در دل آتشفشان

حلزون فلس‌دار تنها جانور چندسلولی شناخته‌شده‌ای است که اسکلتش را با آهن تقویت می‌کند. پای این حلزون با صد‌ها فلس فلزی پوشیده شده که حاوی نانوذرات سولفید آهن هستند. این مواد معدنی از مایعات داغ خارج‌شده از دهانه‌های آبفشانی جذب می‌شوند و باعث می‌شوند این موجود به طرز شگفت‌انگیزی مقاوم باشد.

حلزون فلس‌دار آتشفشانی؛ موجود زره‌پوش با قلب غول‌پیکر که بدون غذا در اعماق اقیانوس زنده می‌ماند

جالب است بدانید وقتی موزه ملی ولز دو نمونه از این حلزون را در سال ۲۰۱۵ به‌دست آورد، هشدار داده شد که برای نگهداری آنها نباید از آب استفاده شود؛ چون صدفشان زنگ می‌زند!

قلبی بزرگ‌تر از حد انتظار

یکی از شگفت‌انگیزترین ویژگی‌های حلزون فلس‌دار، قلب آن است. به گزارش راز بقا این قلب حدود ۴ درصد از حجم کل بدن را تشکیل می‌دهد که نسبت به اندازه بدن، بزرگ‌ترین قلب در بین تمام جانوران زمین محسوب می‌شود. در محیطی با اکسیژن کم، این قلب قدرتمند اکسیژن را به باکتری‌های همزیست درون بدن حلزون می‌رساند؛ باکتری‌هایی که وظیفه تولید مواد غذایی را بر عهده دارند.

بدون غذا، با کارخانه‌ی درون بدن

حلزون فلس‌دار در دوران بزرگسالی اصلاً غذا نمی‌خورد. در عوض، باکتری‌هایی که در غده مری‌اش زندگی می‌کنند، مواد مغذی مورد نیازش را تولید می‌کنند. این فرایند همزیستی پیشرفته، به بقای حلزون در اعماق غیرقابل‌زیست کمک می‌کند.

حلزون فلس‌دار آتشفشانی؛ موجود زره‌پوش با قلب غول‌پیکر که بدون غذا در اعماق اقیانوس زنده می‌ماند

برای مطالعه بیش‌تر بخوانید:

حلزون مخروطی؛ شکارچی مرموز خلیج فارس که زهری مرگبار دارد و هنوز پادزهری برای ساخته نشده است!

راز عجیب‌ترین تولیدمثل جهان فاش شد؛ حلزون نادر نیوزیلندی از گردن تخم می‌گذارد!

دوجنسه و کمیاب

هر حلزون آتشفشانی دارای اندام‌های جنسی نر و ماده است. این ویژگی به آنها کمک می‌کند در زیستگاه بسیار محدود خود، که فقط ۰.۰۲ کیلومتر مربع وسعت دارد، تولید مثل کنند.

خطر انقراض

با وجود تمام مقاومت‌ها و سازگاری‌های خارق‌العاده، حلزون فلس‌دار اکنون در معرض خطر انقراض قرار دارد. در سال ۲۰۱۹، اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) این موجود را در فهرست قرمز گونه‌های در معرض خطر قرار داد. علت؟ استخراج معادن در اعماق دریا که دو زیستگاه از سه زیستگاه شناخته‌شده این حلزون را تهدید می‌کند.

حلزون فلس‌دار آتشفشانی؛ موجود زره‌پوش با قلب غول‌پیکر که بدون غذا در اعماق اقیانوس زنده می‌ماند

حلزون فلس‌دار آتشفشانی نمونه‌ای حیرت‌انگیز از سازگاری موجودات زنده با محیط‌های خشن و غیرقابل‌زندگی است. به گزارش راز بقا زره آهنی، قلبی عظیم، سیستم تغذیه همزیستی و توانایی زندگی در دمای جوشان اعماق اقیانوس، این حلزون را به یکی از شگفتی‌های دنیای طبیعت تبدیل کرده است. با این حال، همین زیستگاه محدود و آسیب‌پذیر، آن را در معرض خطر جدی نابودی قرار داده است.

برچسب ها :
حلزون
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان