مرغ چتری غبغبدراز؛ متفاوتترین پرنده جهان که غبغباش ۳۵ سانتیمتر است
راز بقا: مرغ چتری غبغبدراز (long-wattled umbrellabird) یک پرنده چتری از خانواده Cotingidae است. مرغ چتری غبغبدراز نادر است و در جنگلهای پیش کوهستانی مرطوب و ابری ساکن است. آنها اغلب در دامنههای اقیانوس آرام در جنوب غربی کلمبیا و غرب اکوادور یافت میشوند، اما گاهی اوقات در ارتفاعات پایینتر نیز پیدا میشوند.
ویژگیهای مرغ چتری غبغبدراز
به گزارش راز بقا، قد مرغ نر این گونه ۴۰ تا ۴۲ سانتی متر و قد ماده کمی کوچکتر و ۳۵ تا ۳۷ سانتی متر است. هر دو جنس دم کوتاه هستند و دارای تاج راست هستند. نرها کمی بلندتر و ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر هستند. نرها با پرهای گلویی بزرگ متمایز میشوند، در حالی که مادهها و جوجهها غبغب ندارند یا اگر داشته باشند بسیار کوچکتر هستند. طول واتل یا غبغب را میتوانند کنترل و در هنگام پرواز میتوانند آن را جمع کنند. نرها به طور کلی دارای ستونهای سیاه رنگ در پرهای خود هستند.
این گونه بیشتر میوه خوار است و از میوههای بزرگ تغذیه میکند. مرغ چتری غبغبدراز میوههای Arecaceae، Lauraceae و Myrtaceae را ترجیح داده میدهد. بی مهرگان و مهره داران کوچک نیز گاها منبع تغذیه این پرنده عجیب و غریب هستند.
زیستگاه مرغ چتری غبغبدراز
این گونه سطح بالایی از بومی بودن را نشان میدهد و از بخش جنوب غربی کلمبیا تا استان ال اورو در اکوادور، در منطقه زیستی تومبس- چوکو - مگدالنا یافت میشود. در جنگلهای مرطوب کوهستانی در ارتفاع ۱۵۰۰-۱۸۰۰ متری از سطح دریا در پشتهها و کنارههای رشته کوه آند زندگی میکند.
تولید مثل
مرغ چتری غبغبدراز در نمایشهای جنسی شرکت میکند، یعنی نرها برای نمایش در مناطق مشترک جمع میشوند و توسط مادههای منفرد بازدید میشود و در نهایت ماده جفت خود را از بین نرها انتخاب میکند. مادهها نری را انتخاب میکنند که دارای ویژگیهای ثانویه برجسته مانند پرخاشگری و رفتار سرزمینی باشد. لانهها در درختان یا سرخسهای درختی ساخته میشوند و در ارتفاعات ۴.۵ تا ۵ متر از سطح زمین ثبت شده اند.
اندازه کلاچ در جنس Cephalopterus معمولا کم است. در هر تلاش لانه سازی فقط یک تخم گذاشته میشود. انکوباسیون ۲۷ یا ۲۸ روز طول میکشد. فقط ماده جوجه کشی میکند و از جوجه مراقبت میکند. ماده به طور متوسط یک بار در ساعت غذا فراهم میکند که شامل انواعی از بی مهرگان، مهره داران، و مواد برگشتی است.
وضعیت حفاظت
به گزارش راز بقا، این گونه توسط IUCN به عنوان آسیب پذیر طبقه بندی شده است. جمعیتی بالغ بر ۶۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ پرنده در سال ۲۰۱۲ تخمین زده شد. گمان میرود که دلیل کاهش تخریب زیستگاه از طریق جنگلزدایی و شکار باشد. مناطق جفت گیری که به راحتی قابل یافتن هستند، آن را به ویژه مستعد به دام انداختن میکند.
«مرغ چتری غبغبدراز» در چندین منطقه حفاظت شده وجود دارد. تجمیع ذخایر پراکنده موجود و همچنین نامگذاری چندین منطقه حفاظت شده موجود به عنوان مناطق حفاظتی، میتواند برای این گونه بسیار مفید باشد. مدیریت ترکیب جنگل و احیای جنگل به عنوان رویکردهای مهم جلوگیری از کاهش جمعیت این پرنده اشاره شده است.