کد خبر: ۲۹۶۱
13 بهمن 1403
16:48

راز ادرار دسته‌جمعی شامپانزه‌ها؛ چرا شامپانزه‌ها همزمان با یکدیگر ادرار می‌کنند؟

راز ادرار دسته‌جمعی شامپانزه‌ها؛ چرا شامپانزه‌ها همزمان با یکدیگر ادرار می‌کنند؟
چرا شامپانزه‌ها همزمان با یکدیگر ادرار می‌کنند؟ مطالعه جدید نشان می‌دهد که این رفتار اجتماعی نه تنها در شامپانزه‌ها بلکه در انسان‌ها نیز ریشه‌های تکاملی مشترک دارد. ادرار مسری می‌تواند پیوند‌های اجتماعی گروهی را تقویت و به هماهنگی بهتر کمک کند.

راز بقا: افراد غالباً به طور گروهی به دستشویی می‌روند و طبق تحقیق جدیدی، شامپانزه‌ها نیز همین رفتار را دارند، که ممکن است برای تقویت پیوند‌های اجتماعی گروهی باشد. شامپانزه‌ها تمایل دارند که وقتی دیگر اعضای گروهشان ادرار می‌کنند، خود نیز اقدام به این کار کنند. پدیده‌ای که دانشمندان آن را ادرار مسری نامیده‌اند.

به گزارش راز بقا، از آنجا که گروه‌هایی از انسان‌ها نیز معمولاً همزمان به دستشویی می‌روند و شامپانزه‌ها نزدیک‌ترین اقوام زنده ما هستند، این رفتار اجتماعی می‌تواند به اجداد مشترک بازگردد.

راز تکاملی ادرار مسری در شامپانزه‌ها؛ این رفتار اجتماعی ریشه‌های عمیقی در انسان‌ها دارد!

شینیا یاماموتو، نویسنده همکار این مطالعه و محقق حیات‌وحش در دانشگاه کیوشو گفت: «در انسان‌ها، ما می‌دانیم که تصمیم برای ادرار کردن تحت تأثیر زمینه‌های اجتماعی است که باعث می‌شود افراد همزمان با دیگران ادرار کنند، و این هم‌زمانی می‌تواند پیوند‌های اجتماعی بیشتری ایجاد کند. مطالعه ما روی شامپانزه‌ها نشان می‌دهد که آنها برخی شباهت‌ها در این پدیده دارند که نشان‌دهنده ریشه تکاملی عمیق ادرار مسری است».

این تیم پس از مشاهده گروهی از شامپانزه‌ها در یک باغ‌وحش که تمایل به ادرار کردن در همان زمان داشتند، تصمیم به مطالعه این رفتار گرفتند و از خود پرسیدند که آیا این پدیده مشابه خمیازه مسری است که در دیگر میمون‌ها و حتی گرگ‌ها مشاهده شده است.

مطالعه‌ای که دوشنبه (۲۰ ژانویه) در نشریه Current Biology منتشر شد، شامل ۲۰ شامپانزه در اسارت بود که محققان بیش از ۶۰۰ ساعت آنها را در پناهگاه کوماموتو در ژاپن مورد مشاهده قرار دادند.

چند شامپانزه‌ در کنار رودخانه ای در جنگل

نتایج نشان داد که زمانی که یکی از شامپانزه‌ها ادرار می‌کند، احتمال اینکه دیگران نیز پیروی کنند بیشتر است. به گزارش راز بقا محققان تعداد دفعات ادرار که در عرض ۶۰ ثانیه از یکدیگر اتفاق افتاده را ثبت کرده و آن را با شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای تصادفی مقایسه کردند. مطالعه نشان داد که رفتار ادرار مسری با نزدیکی فیزیکی افزایش می‌یابد، به‌طوری‌که شامپانزه‌ها اگر شامپانزه‌ای دیگر را که نزدیک آنها ادرار می‌کند مشاهده کنند، احتمال بیشتری دارد که خودشان هم ادرار کنند.

رتبه اجتماعی نیز تأثیرگذار بود: شامپانزه‌هایی که رتبه اجتماعی پایین‌تری داشتند، بیشتر احتمال داشت که وقتی دیگران ادرار می‌کنند، خود نیز ادرار کنند. بر خلاف خمیازه اجتماعی که در جفت‌های اجتماعی‌تر بیشتر اتفاق می‌افتد، نزدیکی اجتماعی در مورد ادرار مسری تأثیری نداشت.

محققان اشاره کردند که ادرار مسری ممکن است برای هماهنگی اجتماعی گروهی یا تقویت پیوند‌های اجتماعی اهمیت داشته باشد.

راز تکاملی ادرار مسری در شامپانزه‌ها؛ این رفتار اجتماعی ریشه‌های عمیقی در انسان‌ها دارد!

این رفتار می‌تواند به منظور تقویت هم‌راستایی وضعیت باشد، جایی که شامپانزه‌ها با قرار گرفتن در وضعیت مشابه، همبستگی گروهی را تقویت می‌کنند، به گفته اینا اونیشی، نویسنده همکار این مطالعه و محقق حیات‌وحش در دانشگاه کیوشو. این رفتار همچنین می‌تواند پیوند‌های اجتماعی را تقویت کند.

برای مطالعه بیش‌تر بخوانید:

عجیب‎‌ترین رابطه جنسی در بین حیوانات؛ بونوبو اختلافات و درگیری‌ها را با رابطه جنسی حل می‌کند!

شامپانزه ها، مانند انسان‌ها هنگام صحبت حرف یکدیگر را قطع می‌کنند!

دانشمندان با «جاسوسی» از شامپانزه‌ها ۱۳ گیاه دارویی جادویی کشف کردند!

راز ادرار دسته‌جمعی در شامپانزه‌ها؛ این رفتار اجتماعی ریشه‌های عمیقی در انسان‌ها دارد!

احتمال دیگری که وجود دارد این است که چندین شامپانزه که در یک مکان واحد ادرار می‌کنند، می‌توانند شکارچیان را گمراه کنند یا از پیگیری آنها جلوگیری کنند، زیرا این عمل باعث کاهش ریسک شناسایی از طریق بو‌های پراکنده ادرار می‌شود.

در حالی که تاکنون مطالعه مشابهی در حیات‌وحش روی شامپانزه‌ها انجام نشده است، برخی از محققان به رفتار‌های مشابه در جمعیت‌های وحشی اشاره کرده‌اند. اونیشی اظهار کرد که محققان همچنین کنجکاو هستند که ببینند آیا گونه‌های دیگر نیز این رفتار ادرار مسری را نشان می‌دهند.

اونیشی گفت: «ما تحت تأثیر حضور دیگران حتی در فعالیت‌های روزمره هستیم. برای مثال، در شامپانزه‌ها و انسان‌ها، رفتار‌هایی مانند خمیازه کشیدن، راه رفتن، ضربه زدن به طور ریتمیک و حتی اندازه مردمک چشم شناخته شده است که مسری هستند».

مطالعه ادرار مسری می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا رفتار اجداد مشترک انسان‌ها و شامپانزه‌ها را بهتر درک کنند و منشأ این رسم اجتماعی در انسان‌ها را شناسایی کنند، اونیشی افزود.

برچسب ها :
شامپانزه
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان