کد خبر: ۳۳۹۶
08 فروردين 1404
12:47

حاجی لاتی؛ مشهورترین کبوترباز محله دولاب تهران که پایه‌گذار کبوتر پاپر پرشی بود

حاجی لاتی؛ مشهورترین کبوترباز محله دولاب تهران که پایه‌گذار کبوتر پاپر پرشی بود
محله دولاب تهران با تاریخچه‌ای غنی و دیرینه، به‌عنوان یکی از قطب‌های مهم کبوترپرانی در پایتخت شناخته می‌شود. این منطقه که در گذشته به‌عنوان روستایی مستقل در شرق تهران قرار داشت، در کنار جاذبه‌های تاریخی‌اش، میزبان پیشکسوتان زیادی در زمینه پرورش کبوتران بوده است. حاجی لاتی، یکی از بزرگ‌ترین نام‌ها در تاریخ کبوترپرانی دولاب به‌شمار می‌رود.

راز بقا: محله دولاب تهران یکی از قدیمی‌ترین و تاریخی‌ترین مناطق تهران ر است که نقش مهمی در فرهنگ و تاریخ تهران ایفا کرده است. 

به گزارش راز بقا، در کنار ویژگی‌های تاریخی و جغرافیایی این محله، یکی از عمده‌ترین ویژگی‌های فرهنگی آن، کبوترپرانی یا همان پرورش کبوتر‌های پرشی است که در این منطقه به‌عنوان یک سنت دیرینه شناخته می‌شود. در این متن به تاریخچه محله دولاب و همچنین تأثیر بزرگترین پیشکسوتان کبوترپرانی، به‌ویژه حاجی لاتی، پرداخته می‌شود. 

توضیحات: لازم به ذکر است که پیشتر تصویری از مرحوم حاج محمد متبحری از نامداران محله دولاب به جای حاجی لاتی منتشر شده بود که صحیح نبود و به همین دلیل عکس مورد اشاره حذف شد. 

کبوتر طوقی پاپر

به گزارش راز بقا، محله دولاب تهران یکی از قدیمی‌ترین مناطق تهران است که در گذشته به‌عنوان روستایی مستقل در شرق شهر قرار داشت. پیش از توسعه تهران در دوره قاجار، دولاب به‌عنوان دهی مستقل با خاک حاصلخیز و کشاورزی پررونق شناخته می‌شد. 

نام «دولاب» از ترکیب دو کلمه «دلو» و «آب» تشکیل شده است که نشان‌دهنده روش سنتی استخراج آب با دلو از چاه در این منطقه است.

کبوتر دولابی

دروازه دولاب

با توسعه تهران در دوره صفویه و ساخت حصار شاه‌طهماسبی، دروازه‌ای به نام «دروازه دولاب» در شرق شهر احداث شد که به سمت این روستا باز می‌شد. این دروازه یکی از قدیمی‌ترین دروازه‌های تهران بود و نقش مهمی در ارتباط بین شهر و روستای دولاب داشت.

دروازه دولاب

عکسی قدیمی از دروازه دولاب

کبوترپرانی در محله دولاب

محله دولاب به‌عنوان یکی از مراکز مهم «کبوترپرانی» در تهران شناخته می‌شود. این منطقه به دلیل فضای باز محلی مناسب برای پرورش و تربیت کبوتران پرشی بوده است. بسیاری از پیشکسوتان و علاقه‌مندان به این حرفه یا سرگرمی در دولاب فعالیت داشته‌اند و این محله به‌عنوان یکی از قطب‌های کبوترپرانی در تهران مطرح بوده است.

افرادی مانند حاج محمود زرکار از پیشکسوتان برجسته کبوترپرانی در محله دولاب بوده‌اند. ایشان با تجربه و مهارت خود در پرورش کبوتران، نقش مهمی در حفظ و انتقال این فرهنگ به نسل‌های بعدی داشته‌اند. محله دولاب با تاریخچه‌ای غنی نقشی برجسته در توسعه و ترویج کبوترپرانی در تهران داشته است. این منطقه با حفظ سنت‌ها و ارزش‌های خود، همچنان به‌عنوان یکی از مراکز مهم این ورزش در پایتخت شناخته می‌شود.

کبوتر دولابی

حاجی لاتی از پیشکسوتان کبوترداری در تهران

به گزارش راز بقا، یکی از کبوتربازان معروف محله دولاب تهران فردی به نام «حاجی لاتی» بود. حاجی لاتی از عشقبازان و پیشکسوتان صاحب‌نام کبوترداری و از گروبندان خوش‌نام و با اخلاق در این سرگرمی مفرح شناخته می‌شد. 

برای مطالعه بیشتر بخوانید:

حسن اسماعیلی؛ کبوترباز معروف که با فروش ۷۰ کبوتر در مسابقاتِ هادی چوپان شرکت کرد و قهرمان شد

اسدالله نیک‌نیا معروف به اسدالله کوچیکه؛ کبوترباز مشهور شهر ری که با «زکی بهروزی» مسابقه داد و معروفترین سرور‌های تهران را دارد

سرهنگ حسین خدایی؛ کبوترباز معروف تهران که به خاطر کبوتر ازدواج نکرد، خانواده‌اش را ترک کرد و از آلمان به ایران برگشت

بر اساس گفته منابعی که ایشان را می‌شناختند، حاج لاتی مسابقه‌هایی با کبوترداران به نام در کارنامه فعالیت خود داشت که معروف‌ترین آنها «سرگرد سیاهپوشان» بود. سرگرد سیاهپوشان یکی از افراد قدرتمند در کبوترپرانی به شمار می‌رفت و مسابقه با ایشان در واقع افتخار هر کبوترپرانی بود. 

حاجی لاتی در سال ۱۳۳۲ حدود ۶۳ کفتر هوا کرده بود که به تعداد ۴۱ قطعه بود و توانست رکورد بسیار خوبی در آن زمان از خود به‌جای بگذارد. نکته جالب درباره حاجی لاتی این است که تمام کبوتران وی مهر شده پاپر بوده‌اند. حاج لاتی از پرورش‌دهندگان بنام و کم‌بدیل در خال و ریشه اصیل کبوتر ایرانی نیز بوده و در این زمینه زبانزد خاص و عام است و در بین کبوتربازان کنونی تهران اسم و رسمی نیک از خود به‌جای گذاشته است. 

حاج محمد متبحری معروف به حاجی لاتی؛ کبوترباز معروف محله دولاب قطب کفتربازی تهران که پایه‌گذار کبوتر پاپر پرشی بود

نکته بارز درباره حاجی لاتی این است که وی در واقع از پایه‌گذاران کبوتر «پاپر پرشی» در تهران بود و کبوترانی مانند سفید ابلق تو دم‌دار، پلنگ شازده گلی و پشت قرمز‌های وی در بین کبوتربازان تهرانی بسیار معروف بودند.

حاجی لاتی دوستان بسیار معروفی داشت و در واقع هم‌رده بسیاری از نام‌آشنا‌های حرفه کبوترپرانی در تهران بوده است. از جمله این افراد می‌توان به محمود حاج نبی، آسید علی اکبر حسینی، ابوالقاسم بختیاری، علی محمد نورایی، حاج حسین حسینی و میرزا غلامحسین لطفی اشاره کرد. همچنین افرادی مانند علی اکبری معروف به «علی فری» و آسید ابراهیم رحیمی نیز از دوستان نزدیک وی بوده‌اند.

کبوتر دولابی

 

برچسب ها :
کبوتر
خواندنی‌ها
ارسال نظر
نظرات بینندگان
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۱
1
1
الان چیکار کنیم. دانشمند بوده. یاد بود یا سالگرد بگیریم. برای یک کفتر باز
قرار نیست تو کار کنی ...اگه حرف نزنی هم بهتره البته....کفتر بازی یه عشقه...یه علاقه ست...عشق و علاقه یه تعدادی از افراد..باید شعور داشته باشی نسبت ب علاقه دیگران با احترام حرف بزنی
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۵
1
0
تصویردرج شده مربوط به حاجی لاتی نیست!!!
منیژه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۹:۴۳
2
0
شما را بخدا خجالت بکشید بروید ببینید اون کشورهایی را که به قول شما کافرند وقبولشون ندارید چه اختراعات واکتشافات مهمی می کنند که جهان ثبت می کنه حالا ما بعدقرنی شروع کردیم کفتر بازهای معروف را معرفی کردن بیخود نیست که از دنیا دویست سال عقبیم خاک بر سر کسی که اینترنت را صرف تعریف کفتربازهای بوگندو وشپشی بکنه بروبابا
هر چی میکشیم از امثال شماست منیژه. امثال شما که اینقدر عقل تون کمه و چشم هاتون بسته که نمی تونید ببینید این یه سایت تخصصی درباره حیات وحش و حیوانات و پرندگان و همچنین دوستداران و فعالان این حوزه هست. کسی منکر پیشرفت و علم و تکنولوژی نیست. هر چیزی یه جایی داره. اگر شما منیژه ها به جای دهن باز کردن و حرف زدن فقط کمی فکر می کردید خیلی از مشکلات مملکت حل میشد. هزارتا سایت داریم درباره تکنولوژی و علم دارن می نویسند برو اونجا برو اونا رو بخون. اینکه توقع داشته باشی مثلا شبکه مستند بیاد پخش زنده مسابقه فوتبال بکنه از بی عقلی و کم خردیه.
اینجا اسمش رو گذاشتن راز بقا یعنی یه عده ای نشستن دارن درباره این موضوع مقاله می نویسند. همینقدر بفهمی باور کن مشکلات مملکت نصفش حل میشه. توقع داری توی سایت حیوانات بیان راهکار بدن برای حل مشکل دلار. یا سفیه هوا کنند. تازه همینجا به بخش داره به اسم علم و کیهان اگر راست می گی و فقط دم از عاقل بودن نمیزنی برو اونچا مطالب علمی بخون. چاپ کنید دوزاری بیاد دستش منیژه که هی فکر نکنه عاقله و بقیه نفهم.
چ‌ربطی داره...الان ایران از نظر رشد علمی و اختراعات جز پنج کشور اول جهانی...دهن اونو باز میکنید و بدون اطلاع فقط یه صوتی خارج میکنید
این سایت در مورد همین موضوعات مطلب میزاره و کفتر بازی در سرتاسر جهان هست
اینقدر کم اطلاع هستی ک نمیدونی در اروپا و آمریکا هر ساله چند مسابقه کفتر بازی انجام میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۹
0
0
از وقتی خودمونو شناختیم کفتر باز اسمش با خودش بود و جایگاه خوبی در جامعه نداشت اما الان چه تبلیغی برای کفتر باز می شه
ایمان چراغی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۶
1
1
عالیه
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۸
1
1
کبوتر نماد صلح ودوستی عشق
حسینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۹
0
1
سلام
بالاخره ما این بودیم وهستیم.یادم میاد قدیما تو هر خونه ای حداقل یه فرش دست بافت بود عادی بود اما بعد از اینکه فرش ارزش جهانی پیدا کرد تازه مردم فهمیدن چه گنجی کنج خونه داشتن
سیروس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۲
0
0
احتمالا شغل آینده براجوانان داری تبلیغ میکنی،کفترباز شده بزرگترین تیتر شما،واقعااااا که
میلاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۲
0
0
بزرگترین خیر های ایران که بی ریا دست نیازمندها رو میگیرن همین عشق بازها هستن...ادمایی که به جای هیزی کردن،به جای دنبال ناموس مردم بودن،به جای دزدی کردن حق مردم خوردن و سرک کشیدن تو زندگی اطرافیاشون سرشون تو لاک خودشونه،کسایی که هزینه یه وعده دون پرنده هاشون اندازه خورد خوراک یک ماه ادم دوزاری هایی هست که از بی فرهنگی و اعتماد به سقف کاذب خودشون،عشق بازا رو میخوان کوچیک کنن...،یاد بگیریم تو کل جهان همه نوع انسانی هست با شغل و تفریحات مختلف،خوشا ادمایی که دل پاک و بی ریا دارن...
علم و کیهان