












راز بقا: راکون، پستانداری بومی آمریکای شمالی، با چهرهای بانمک و رفتارهایی هوشمندانه، برای بسیاری آشناست؛ بهویژه از طریق کارتونها و مستندهای حیاتوحش. اما آیا این حیوان در طبیعت ایران نیز دیده شده است؟ پاسخ این پرسش، داستانی پر از شگفتی و هشدارهای زیستمحیطی در دل خود دارد.
فیلم حضور یک راکون در جنگلهای تالش را اینجا ببینید
به گزارش راز بقا، راکون بهطور طبیعی در اکوسیستمهای ایران زندگی نمیکند و تا قبل از دیروز ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۴، هیچ گزارش علمی یا مستند معتبری از حضور پایدار آن در جنگلهای شمال ایران، مانند جنگلهای هیرکانی در گیلان، مازندران و گلستان ثبت نشده است.
با این حال، مشاهدههای پراکندهای از این حیوان در برخی نقاط، مانند جنگلهای تالش، به ثبت رسیدهاند که بیشتر به واسطهی موارد واردات غیرقانونی بودهاند.
واردات غیرقانونی حیوانات عجیب بهعنوان حیوان خانگی
فرار از باغوحشها، سیرکها یا مراکز نگهداری خصوصی
برخی افراد سودجو در سالهای اخیر، حیواناتی، چون راکون، میمون، ایگوانا یا مارهای غیربومی را بهصورت قاچاق وارد ایران کردهاند. گاهی این حیوانات به دلیل بیتوجهی یا به عمد، در طبیعت رها شدهاند.
به گزارش راز بقا، در یکی از موارد نادر، امروز ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ حضور یک راکون در جنگلهای تالش فیلمبرداری شد که بازتاب زیادی در میان گردشگران و علاقهمندان محیط زیست داشت. منشأ این راکون دقیقاً مشخص نیست، اما گمان میرود از یکی از مراکز خصوصی یا به واسطهی واردات غیرقانونی به منطقه راه یافته باشد.
بر اساس برخی گزارشها، سیرک باکو در رشت نگهداری از راکون را در برنامه داشته و احتمال فرار برخی از آنها از قفس وجود داشته است. در چنین حالتی، راکونها بهسرعت در جنگلهای شمال پخش شدهاند و اکنون بهعنوان یک گونه مهاجم و تهدیدکننده شناخته میشوند.
به گزارش راز بقا، راکون اگرچه در ظاهر حیوانی دوستداشتنی و هوشمند بهنظر میرسد، اما حضورش در زیستبومهای ایران، خطری جدی برای تنوع زیستی بومی محسوب میشود.
شکار و خوردن تخم و جوجهی پرندگان بومی
انتقال بیماریهایی مانند هاری و دیگر بیماریهای مشترک با انسان
رقابت با گونههای بومی برای منابع غذایی
احتمال گسترش بدون کنترل در غیاب شکارچی طبیعی
در برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان و ژاپن، رهاسازی راکون در طبیعت منجر به آسیبهای گسترده به اکوسیستم شده است؛ ایران نیز در معرض همین خطر قرار دارد.
به گزارش راز بقا، راکون نهتنها بومی ایران نیست، بلکه میتواند تهدیدی جدی برای جنگلها و گونههای جانوری شمال کشور باشد. گرچه تاکنون مستندات کافی برای حضور گسترده آن وجود ندارد، اما حتی مشاهدههای موردی هم زنگ خطر را برای کارشناسان محیط زیست به صدا درآورده است.
بنابراین، هرگونه نگهداری، قاچاق یا رهاسازی این حیوان باید بهشدت تحت پیگرد قانونی قرار گیرد تا از وقوع یک فاجعه زیستمحیطی دیگر جلوگیری شود.