راز بقا: توت هندی (Indian Mulberry) یا نونی درختی همیشهسبز از تیرهی روبیاسه (Rubiaceae) است. این گیاه بومی مناطق جنوبشرقی آسیا، استرالیا و جزایر اقیانوس آرام است و امروزه در سراسر مناطق گرمسیری جهان گسترش یافته است.
به گزارش راز بقا، نونی یا توت هندی قرنها در طب سنتی پولینزی و جنوب شرق آسیا بهعنوان گیاهی مقدس و شفابخش شناخته میشد. میوهی آن با وجود بوی تند و توصیفشده با «بوی پنیر کپکزده»، سرشار از ترکیبات فعال زیستی است که گفته میشود موجب تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و افزایش طول عمر میشود.
امروزه نونی بهصورت جهانی برای تولید آبمیوه، مکملهای دارویی و محصولات آرایشی پرورش مییابد و پلی میان سنتهای کهن و علم نوین تغذیه ایجاد کرده است.

به گزارش راز بقا، درخت توت هندی معمولاً در سواحل، زمینهای سنگی خشک و خاکهای آتشفشانی رشد میکند. ارتفاع آن بین ۳ تا ۱۰ متر است و برگهایی بزرگ، براق و سبز تیره با رگبرگهای مشخص دارد. گلهای سفید و لولهای آن بهصورت خوشهای شکوفا میشوند و سپس به میوهای بیضی و برآمده تبدیل میگردند.
میوهی رسیده رنگی زرد کمرنگ یا سفید شفاف دارد و بویی تند و ترش منتشر میکند. با وجود بوی ناخوشایند، تمام بخشهای گیاه نونی – از ریشه و پوست گرفته تا برگ و میوه – در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرند. زیستگاه اصلی آن شامل هند، اندونزی، مالزی و جزایر پولینزی است، اما امروزه در نواحی کارائیب، آمریکای مرکزی و آفریقا نیز طبیعی شده است. مقاومت بالای آن در برابر خشکی، شوری و کمبود مواد غذایی باعث شده که به آن لقب «میوهی قحطی» بدهند، چرا که در زمانهای سخت غذایی، منبعی حیاتی برای ساکنان جزایر محسوب میشد.

به گزارش راز بقا، کاربردهای دارویی نونی گسترده و ریشهدار در سنتهای بومی است. درمانگران پولینزی از آن برای بهبود عفونتها، زخمها، آرتروز و مشکلات گوارشی استفاده میکردند، در حالی که در آیورودای هند، بهعنوان دارویی برای تعادل انرژیهای بدن شناخته میشود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
سیب چوبی؛ میوه مقدس و غذای مورد علاقه فیلها که پوستش با چکش میشکند و مزهای ترش و شیرین دارد
شیره بلوط کردستان؛ سوغاتی کمیاب و مقوی زاگرس با نام محلی «شوکه» که خواص فوقالعادهای دارد
مطالعات علمی جدید نشان دادهاند که نونی سرشار از آنتیاکسیدانها، پلیساکاریدها، فلاونوئیدها و آنتراکینونهاست. ترکیب فعال اصلی آن، دامناکانتال، خاصیت ضدباکتری و ضدسرطان دارد. آب میوه نونی حاوی ویتامین C، پتاسیم و ترکیبات گیاهی فراوانی است که به تقویت سیستم ایمنی، افزایش انرژی و کاهش خستگی کمک میکند.

همچنین گفته میشود در تنظیم قند خون و چربی مفید است، هرچند برای اثبات قطعی آن نیاز به پژوهشهای بیشتر وجود دارد. در برخی مناطق آسیایی، برگهای جوان نونی پخته و همراه با برنج مصرف میشوند و میوههای نارس آن نیز در خوراکها و کاریها استفاده میگردند. حتی ریشهی گیاه نیز کاربرد صنعتی دارد و از آن رنگ قهوهای مایل به قرمز برای پارچههای سنتی استخراج میشود.

به گزارش راز بقا، در اواخر قرن بیستم، نونی بهعنوان یک «میوهی فوقالعاده» در سطح جهانی شناخته شد و آب نونی بهصورت مکمل غذایی تجاری عرضه گردید. امروزه شرکتهای زیادی در هاوایی، تاهیتی و هند انواع محصولات نونی از جمله آبمیوه، کپسول، صابون و لوسیون تولید و صادر میکنند.

با این حال، بوی بسیار قوی و طعم خاص آن - که گاه به بوی پنیر فاسد یا کپکزده تشبیه میشود - مانع مصرف خام آن شده است.
در فرهنگ پولینزی، نونی جایگاهی مقدس دارد و بهعنوان هدیهای الهی از سوی خدایان تلقی میشد. درمانگران سنتی از برگ و آب آن در آیینهای درمانی و نیایشی استفاده میکردند و هنوز هم نماد استقامت و تداوم زندگی در میان ساکنان جزایر اقیانوس آرام است.
هرچند پزشکی مدرن نسبت به برخی ادعاهای اغراقآمیز دربارهی آب نونی محتاط است، تحقیقات کنونی وجود اثرات ضدالتهابی، ضدباکتریایی و حتی ضدسرطانی آن را تأیید کردهاند و بدین ترتیب، بخشی از شهرت دیرینهی نونی را از نو احیا کردهاند.

لقب «میوهی استفراغ»: به دلیل بوی تند و زنندهاش که شبیه بوی پنیر کپکزده یا استفراغ توصیف میشود، در گذشته فقط در دوران قحطی مصرف میگردید.
درخشش در نور فرابنفش: آب نونی حاوی ترکیبی به نام «اسکوپولتین» است که در زیر نور UV میدرخشد و رنگی آب - سبز به آن میدهد.
دافع طبیعی حشرات: دریانوردان پولینزی میوهی لهشدهی نونی را برای دور کردن پشه و شپش روی پوست خود میمالیدند.

دانههایی که در دریا زنده میمانند: بذرهای نونی میتوانند ماهها در آب شور شناور بمانند و پس از رسیدن به ساحلی دیگر، جوانه بزنند؛ به همین دلیل در سراسر اقیانوس آرام گسترش یافتهاند.
رنگ سلطنتی پولینزی: از ریشهی گیاه رنگ قرمز تیرهای به دست میآید که در بافت پارچههای سنتی «تاپا» برای لباس پادشاهان و اشراف استفاده میشد.

قداست اسطورهای: مردم باستان باور داشتند که روحهای درمانگر در درخت نونی ساکناند و دود آن را برای تطهیر و شفای بیماران به کار میبردند.
غذای بقا: با وجود طعم ناخوشایندش، نونی در دوران خشکسالیها و جنگها جان بسیاری از مردم جزایر را نجات داده و از اینرو در فرهنگ محلی بهعنوان «میوهی زندگی» شناخته میشود.
