راز بقا: کدو ترشک (bilimbi) که گاهی با نامهای «میوه درخت خیار» یا «میوه ترش ستارهای» نیز شناخته میشود، یکی از عجیبترین و خاصترین میوههای استوایی جهان است. این میوه بومی جنوب شرق آسیا، بهویژه مالزی و اندونزی است، اما امروزه در بسیاری از مناطق گرمسیری جهان از جمله هند، سریلانکا، فیلیپین، برزیل و کارائیب نیز کشت میشود.
به گزارش راز بقا، ظاهر آن شبیه خیار کوچک و براق است و طعمی بهشدت ترش دارد که باعث میشود در بسیاری از غذاها، سسها و ترشیها استفاده شود. در حالی که کدو ترشک در نگاه اول ممکن است فقط یک میوه ساده استوایی به نظر برسد، اما در واقع ترکیبی از خواص دارویی، ارزش تغذیهای و ویژگیهای منحصربهفرد دارد که آن را به یکی از میوههای شگفتانگیز طبیعت تبدیل کرده است.

به گزارش راز بقا، درخت کدو ترشک کوچک و همیشهسبز است و بین ۵ تا ۱۰ متر ارتفاع دارد. گلهای آن قرمز یا بنفش تیره هستند و بهصورت خوشهای مستقیماً روی تنه درخت رشد میکنند، پدیدهای نادر که در میان گیاهان با نام کائولوفلوری شناخته میشود.
میوهها سبزرنگ، استوانهای و براق هستند و در هنگام رسیدن، اندکی زرد مایل به سبز میشوند. گوشت آن شفاف و آبدار بوده و طعمی ترش و تند دارد که گاهی حتی از لیموترش نیز قویتر است.
در کشورهای جنوب شرق آسیا، مردم معمولاً از کدو ترشک یا همان بیلیمبی برای تهیه ترشی، سس ماهی، کاری، یا چاشنی غذاهای دریایی استفاده میکنند. در برخی مناطق، آن را خشک یا به شکل مربا نیز مصرف میکنند تا طعم تیز آن متعادل شود.

به گزارش راز بقا، میوه درخت خیار یا کدو ترشک در طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژهای دارد. در مالزی و اندونزی، از عصاره آن برای کاهش تب، درمان سرفه، دیابت و فشار خون بالا استفاده میشود. برگها و میوههای نارس بیلیمبی حاوی اسید اگزالیک، ویتامین C و آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند که به پاکسازی بدن و تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند.

در فیلیپین، برگهای لهشده آن به عنوان مرهم طبیعی برای گزش حشرات، جوشهای پوستی و التهاب استفاده میشود. همچنین، در هند از میوه بیلیمبی برای شستوشوی لباسهای سفید و براق کردن ظروف برنجی استفاده میشود، چون اسیدیتهی بالای آن خاصیت تمیزکنندگی قوی دارد.

به گزارش راز بقا، میوه درخت خیار یا کدو ترشک منبع غنی از ویتامین C، پتاسیم، آهن و فسفر است و کالری بسیار کمی دارد. این میوه برای افراد دیابتی یا کسانی که رژیم کمکالری دارند بسیار مفید است. مصرف منظم آن باعث کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) میشود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
توت هندی یا نونی؛ میوه معروف به «میوه استفراغ» و «میوه قحطی» که بوی پنیر کپکزده میدهد!
از نظر محیطی، درخت بیلیمبی در خاکهای مرطوب و مناطق استوایی رشد میکند و مقاومت بالایی در برابر گرما دارد. گلها و میوههای آن مورد علاقهی زنبورها و پرندگان شهدخوار هستند، بنابراین نقش مهمی در گردهافشانی طبیعی ایفا میکند.

به گزارش راز بقا، کدو ترشک یا بیلیمبی یکی از میوههای اسرارآمیز و چندمنظوره جهان است که ویژگیهای عجیبی دارد. یکی از جالبترین ویژگیهای آن، رشد مستقیم میوه از تنه درخت است؛ این پدیده باعث میشود درخت در هنگام باردهی شبیه درختی پوشیده از خوشههای سبز براق به نظر برسد.
در برخی مناطق، از آب بیلیمبی برای تمیز کردن طلا و فلزات زردرنگ استفاده میشود، زیرا اسید اگزالیک آن لکهها و زنگزدگی را از بین میبرد. همچنین، مردم فیلیپین از آن برای زدودن لکههای جوهر روی لباس استفاده میکنند.

در پزشکی سنتی، اعتقاد بر این است که نوشیدن آب بیلیمبی میتواند قند خون را کاهش دهد؛ با این حال، زیادهروی در مصرف آن ممکن است به دلیل اسید زیاد، برای کلیهها مضر باشد.
یکی دیگر از نکات عجیب در مورد این میوه این است که در برخی فرهنگها از آن برای دور کردن ارواح خبیثه یا انرژی منفی استفاده میشود. مردم محلی معتقدند بوی تند و ترش آن نیروی محافظ دارد. بیلیمبی با ترکیب خاص خود از ترشی، عطر و کاربردهای غیرمنتظره، بهدرستی یکی از شگفتانگیزترین میوههای استوایی جهان به شمار میرود.
