کد خبر: ۴۵۰۴
08 مرداد 1404
13:02

دار مازو؛ نوعی بلوط مخصوص کرمانشاه و لرستان که اسهال را درمان می‌کند و بواسیر را تسکین می‌دهد

دار مازو؛ نوعی بلوط مخصوص کرمانشاه و لرستان که اسهال را درمان می‌کند و بواسیر را تسکین می‌دهد
«دارمازو» یا «بلوط مازو» (Dyer's oak) گیاهی دارویی بومی ایران و خاورمیانه است که به‌دلیل تولید مازو‌های پرتانن، کاربرد گسترده‌ای در طب سنتی، صنعت جوهرسازی، رنگرزی و فرآورده‌های آرایشی دارد. این مطلب به معرفی ویژگی‌های گیاه‌شناختی، خواص دارویی و کاربرد‌های صنعتی مازو پرداخته و اطلاعاتی علمی و سنتی درباره ارزش دارویی و تاریخی آن ارائه می‌دهد.

راز بقا: درختچه یا درخت کوچک Quercus infectoria که با نام‌های بلوط مازو، مازوج، یا بلوط حلب (Aleppo oak) نیز شناخته می‌شود، بومی مناطق مدیترانه‌ای، خاورمیانه و بخش‌هایی از جنوب آسیاست. 

به گزارش راز بقا، برخلاف بلوط‌های بزرگ‌تر که بیشتر برای چوب‌شان شناخته می‌شوند، این گونه بیشتر به دلیل تولید مازو ارزشمند است؛ ساختار‌هایی کروی و سخت که در نتیجه فعالیت نوعی حشره بر روی برگ یا ساقه درخت به‌وجود می‌آیند. مازو‌ها به دلیل داشتن مقدار بالای تانن، در طب سنتی، صنعت و فرآورده‌های آرایشی کاربرد‌های گسترده‌ای دارند. 

دارمازو

ویژگی‌های گیاه‌شناختی و زیستگاه

به گزارش راز بقا، بلوط مازو معمولاً به صورت درختچه‌ای با ارتفاع ۱ تا ۲ متر رشد می‌کند، اگرچه در شرایط مطلوب می‌تواند تا ۵ متر هم برسد. این گیاه در مناطق نیمه‌خشک و کوهستانی با خاک‌های زه‌کشی‌شده به‌خوبی رشد می‌کند و به خشکی مقاوم است. برگ‌های آن ریز، کشیده و شبیه سایر گونه‌های بلوط هستند. 

ویژگی خاص این گیاه، تولید مازو است؛ برجستگی‌های کروی شکلی که بر اثر تخم‌گذاری نوعی زنبور (Cynips tinctoria) بر روی بافت گیاه شکل می‌گیرند. مازو‌ها پس از رسیدن، برداشت و خشک می‌شوند و برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دارمازو

کاربرد‌های دارویی سنتی و نوین

به گزارش راز بقا، مازو‌های تولیدشده توسط این گیاه قرن‌هاست که در سیستم‌های طب سنتی مانند یونانی، آیورودا، طب سنتی ایرانی و چینی کاربرد دارند. مازو دارای مقدار زیادی تانن (۵۰ تا ۷۰ درصد)، اسید گالیک و اسید الاجیک است و به‌خاطر خواص قابض، ضدالتهاب، ضدمیکروب و ضدویروس شهرت دارد. 

دارمازو

از جمله کاربرد‌های درمانی مازو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

درمان اسهال و اسهال خونی

تسکین بواسیر، زخم‌ها و التهاب‌های داخلی

بهبود مشکلات دهان و دندان مانند ورم لثه یا گلودرد

استفاده در مراقبت‌های پس از زایمان و سفت‌کننده واژن

درمان زخم‌های سطحی با استفاده از پودر آن به‌صورت ضماد

دارمازو

در پزشکی نوین، تحقیقات نشان داده‌اند که عصاره‌های مازو دارای خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدباکتریایی و حتی ضدسرطانی هستند و به‌عنوان ترکیبات دارویی بالقوه مورد مطالعه‌اند.

برای مطالعه بیشیتر بخوانید:

خَرزَهره؛ گیاهی بسیار زیبا و سمی که اقوام جنگجو در کرمانشاه از آن نیزه‌های زهرآلود می‌ساختند

هلیله کابلی؛ گیاهی شفابخش برای درمان یبوست و تصفیه خون که به «ملکه گیاهان دارویی» مشهور است

کاربرد‌های صنعتی و آرایشی

به گزارش راز بقا، مازو به دلیل داشتن تانن بسیار زیاد، در گذشته در موارد زیر استفاده می‌شده‌اند:

دباغی چرم و رنگرزی پارچه

ساخت جوهر، به‌ویژه جوهر آهن‌مازو که در قرون وسطی برای نگارش نسخه‌های خطی و اسناد رسمی کاربرد داشت

فرآورده‌های آرایشی، به‌ویژه در کشور‌های آسیایی و خاورمیانه، جایی که مازو در کرم‌ها و لوسیون‌های سفت‌کننده پوست به کار می‌رود

دارمازو

امروزه پودر مازو در بسیاری از محصولات آرایشی گیاهی دیده می‌شود و به‌خاطر خواص ضدپیری، ضدباکتریایی و سفت‌کننده پوست مورد استقبال بازار‌های سلامت طبیعی قرار گرفته است.

مهم‌ترین ویژگی‌های دارمازو 

زیستگاه طبیعی: بلوط مازو بومی ایران، ترکیه، سوریه، عراق، هند و پاکستان است و در مناطق کوهستانی و خاک‌های سنگی و خشک به‌خوبی رشد می‌کند. 

تشکیل مازو: مازو میوه درخت نیست، بلکه برآمدگی‌ای است که در اثر تخم‌گذاری زنبور مخصوص (Cynips tinctoria) در بافت برگ یا ساقه ایجاد می‌شود. 

دارمازو

سرشار از تانن: مازو یکی از غنی‌ترین منابع طبیعی تانن است که خاصیت قابض بسیار قوی دارد.

کاربرد دارویی تاریخی: از مازو برای درمان اختلالات گوارشی، التهابات، زخم‌ها و بیماری‌های زنانه در طب سنتی استفاده می‌شود. 

پژوهش‌های علمی: مطالعات نوین نشان داده‌اند که مازو دارای فعالیت‌های ضدمیکروبی، ضدقارچی، ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی است و پتانسیل ضدسرطانی دارد. 

نقش در صنعت جوهرسازی: از مازو در ساخت جوهر آهن‌مازو استفاده می‌شده که در گذشته در نگارش متون حقوقی، مذهبی و هنری کاربرد زیادی داشته است.

دارمازو

نام‌های محلی: در زبان فارسی به آن مازو یا مازوج و در هندی ماجوپال (Majuphal) گفته می‌شود و در طب سنتی جایگاه مهمی دارد.

برچسب ها :
گل و گیاه
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان