هزارپا کله قرمز چینی؛ خطرناکترین هزارپا جهان که به طرز معجزهآسایی جوش صورت را درمان میکند!
راز بقا: هزارپای کله قرمز چینی که به عنوان سر قرمز چینی نیز شناخته میشود یک هزارپا از شرق آسیاست که طول آن به طور متوسط ۲۰ سانتی متر است و در محیطهای مرطوب زندگی میکند.
به گزارش راز بقا، در سنتهای باستانی چین از این هزارپا به دلیل خواص درمانی آن استفاده میشود. گفته میشود قرار دادن سر قرمز چینی روی جوش یا سایر بیماریهای پوستی روند بهبود را تسریع میکند. هزارپا در یک فرآیند خشک و برشته و پودر میشود و در کره برای درمان کمردرد، کورک و زخم استفاده میشود. طب سنتی چینی ادعا دارد استفاده از این محلول جوش صورت را در ظرف مدت کوتاهی خوب میکند!
هزارپای کله قرمز به خاطر پرخاشگری بیشتر نسبت به سایر هزارپاها شناخته شده است، این ویژگی در میان هزارپاهای غول پیکر بسیار نادر است و اجازه میدهد تا آن را به صورت جمعی نگهداری کنید. فعالیتهای ضد میکروبی ترکیبات شناساییشده علیه باکتریها، قارچها، ویروسها و انگلهای گرم مثبت و گرم منفی گزارش شده که احتمالاً میتواند بقای هزارپا را در محیطهای خشن و آلوده توضیح دهد. مادران وظیفه جوجه کشی را برعهده دارند و با پیچاندن بدنشان در اطراف چنگالهایشان تا زمانی که تخمها بیرون بیایند از تخمها محافظت میکنند.
زهر هزارپای کله قرمز چینی
به گزارش راز بقا؛ زهر هزارپاها تا حد زیادی مورد مطالعه قرار نگرفته، و اجزای آن تا حد زیادی ناشناخته باقی مانده است. زهر هزارپای سر قرمز چینی حاوی سم پپتیدی کوچکی به نام RhTx است که فعال شدن کانال یونی TRPV۱ را افزایش میدهد و باعث سوزش موضعی میشود. گفته میشود که زهر خام در موش سمی است و باعث تجمع پلاکتی میشود. علاوه بر این، ۲۶ نوروتوکسین دیگر متعلق به ۱۰ گروه مختلف از پپتیدها شناسایی شده است. در ژانویه ۲۰۱۸، دانشمندان چینی پادزهری برای سم دردناک این هزارپا در داروی رتیگابین، که برای درمان صرع استفاده میشود، پیدا کردند.
زهر هزارپا به طور کلی حاوی چند آنزیم مختلف است که بسیار متفاوت از سایر بندپایان است، که در آن متالوپروتئاز، آنزیمی که پروتئین را تجزیه میکند، نقش مهمی ایفا میکند. زهر هزارپا روی ماهیچههای اسکلتی، ماهیچههای قلب و نورونها تأثیر میگذارد و این اثرات به مولکولهای پروتئینی بزرگتر در زهر این موجود نسبت داده میشود.
رفتارشناسی هزارپا
هزارپای سر قرمز چینی مانند سایر هزارپاها با تزریق سم به طعمه شکار میکند. زهر برای بی حرکت کردن و تجزیه بافتهای داخلی تزریق میشود. این گونه عمدتاً از حیوانات زنده تغذیه میکند، اما مواد گیاهی گهگاه مصرف میشود، اما مصرف آن ناچیز در نظر گرفته میشود.
این هزارپا برای گرفتن طعمه، ابتدا طعمه را با پاهای خود میگیرد و معمولاً طعمه را با فرو کردن چنگهایاش مسموم میکند. کار اکولوژیکی و رفتاری زیادی درباره هزارپاها انجام شد. با این حال، برخی از مطالعات نشان داده اند که هزارپاها بسیار انتخابی هستند و تمایل دارند به جای شکم به سر یا قفسه سینه ضربه بزنند. اگر گزش روی شکم ایجاد میشد، هزارپا معمولاً جایگاه طعمه را تغییر میداد و دوباره به سر یا قفسه سینه ضربه میزد.
مطالعات رفتاری نشان میدهد که وقتی هزارپاها در نزدیکی سرشان مورد حمله قرار میگیرند، با چنگهای خود ضدحمله میکنند. هنگامی که از عقب مورد حمله قرار میگیرند، موقعیت هشداری را اتخاذ میکنند، جایی که آخرین جفت پا (در عقب) برای نمایش خارهای پیشران بالا میآیند (خارهای پرهفمورال ساختارهای کوتاه و سیخدار روی پاهای نهایی هزارپاها هستند).
هزارپاها بعد از اتخاذ موقعیت هشدار گهگاه با استفاده از چنگال پاهای نهایی خود حمله میکنند. به گزارش راز بقا؛ وقتی هزارپا در قسمت میانی مورد حمله قرار میگیرد، هزارپا به پهلو خم میشود تا هم زمان با نیروی خود و هم با پاهای نهایی به مهاجم برسد. پاهای نهایی جدا از ایجاد یک موقعیت هشدار دهنده و چنگ زدن برای دفاع، برای گرفتن در هنگام جفت گیری و عمل به عنوان قلاب برای آویزان کردن استفاده میشود.