کد خبر: ۳۹۱۰
02 خرداد 1404
10:38

غار موویله؛ ترسناک‌ترین غار دنیا که بعد از ۵ میلیون سال درب آن باز شد و هزاران حیوان عجیب از آن بیرون آمدند!

غار موویله؛ ترسناک‌ترین غار دنیا که بعد از ۵ میلیون سال درب آن باز شد و هزاران حیوان عجیب از آن بیرون آمدند!
غار موویله (Movile Cave) در رومانی، یک اکوسیستم زیرزمینی با بیش از ۵ میلیون سال انزوای کامل است که هوای سمی و شرایط سختی دارد. این غار میزبان گونه‌های منحصربه‌فردی است که در هیچ‌جای دیگر یافت نمی‌شوند. غار موویله به‌خاطر فضای تاریک، گاز‌های خطرناک و زندگی عجیبش، به «غار بیگانه» و «دنیای گمشده» معروف است و یکی از شگفت‌انگیزترین مکان‌های علمی جهان به شمار می‌رود.

راز بقا: در دل دشت‌های جنوب شرقی رومانی، یکی از شگفت‌انگیزترین پدیده‌های طبیعی زمین پنهان شده است؛ غار موویله (Movile Cave). این غار برخلاف غار‌های معمولی که بیشتر به خاطر قندیل‌های آهکی و خفاش‌ها شناخته می‌شوند، یک اکوسیستم کاملاً جدا شده و ایزوله دارد که بیش از پنج میلیون سال است از دنیای بیرون جدا شده است.

به گزارش راز بقا، این دنیای زیرزمینی با فضای سمی، هوای غیرعادی و موجودات عجیب و غریب خود، دانشمندان را شگفت‌زده کرده است. غار موویله که گاهی با لقب «دنیای گمشده اروپا» یا «غار بیگانه رومانی» شناخته می‌شود، نگاهی کم‌نظیر به یک زیست‌بوم موازی ارائه می‌دهد که درک ما از زندگی را به چالش می‌کشد. 

غار موویله

کشف و تاریخچه اکتشافات

به گزارش راز بقا، غار موویله در سال ۱۹۸۶ نزدیک به شهر مانگالیا در ناحیه دوبروجا در نزدیکی ساحل دریای سیاه کشف شد. کارگران ساخت‌وساز هنگام نصب یک خط لوله گاز به طور تصادفی ورودی کوچکی را پیدا کردند. اکتشافات اولیه نشان داد که این غار محیط زیرزمینی متفاوت و بی‌نظیری دارد که با هیچ‌کدام از غار‌های شناخته شده دیگر قابل مقایسه نیست. 

غار موویله

به دلیل شرایط سخت داخل غار، اکتشافات اولیه بسیار محدود و با کنترل شدید انجام گرفت. دانشمندان رومانیایی به سرعت ارزش علمی فوق‌العاده این غار را شناختند و پروژه‌های پژوهشی متعددی برای مطالعه اکوسیستم منحصر‌به‌فرد آن آغاز کردند. 

از زمان کشف، غار موویله کانون توجه دانشمندان رشته‌های مختلف مانند زیست‌شناسی، زمین‌شناسی، شیمی و اخترزیست‌شناسی بوده است.  با وجود اهمیت بالای آن، غار موویله به دلیل جو سمی و خطرناک و همچنین حفظ اکوسیستم حساسش، همچنان برای عموم بسته باقی مانده است. 

غار موویله

چرا غار دیر کشف شد؟

این تاخیر چندین ساله در بررسی و فهرست موجودات غار Movile توسط محققان به چند دلیل اتفاق افتاده است: اول این که محیط این غار به دلیل مدت زمان بسیار طولانی بسته بودن آن، دارای یک محیط خطرناک و یا یک فضای سمی شده است که وارد شدن به غار را مستلزم آشنایی با برخی از تکنیک‌های پیشرفته غارشناسی نموده است، بدین صورت که شما برای ورود مجبور هستید که مسافت ۲۰ متر را در یک فضای باریک و تنگ به پایین بروید و سپس کار حفر را از طریق یک تونل سنگ آهک کوچک به پیش ببرید تا این که تازه به غار اصلی برسید.

غار موویله

به گزارش راز بقا مورد بعدی هم این بوده که دولت رومانی، در این زمینه بسیار گزینشی عمل کرده است که دلیل آن هم به ترس این دولت از به هم خوردن طریف توازن محیطی باز می‌گردد که در این زمینه، تنها به چند ده تن از دانشمندان، اجازه داده شده است که محیط داخل غار را از نزدیک مشاهده کنند.

باز کردن یک غار مهر و موم شده در رومانی پس از ۵.۵ میلیون سال و کشف تعداد بسیار زیادی از موجودات عجیب و غریب در آن.

موجود کشف شده در یک غار

اما افراد محدودی که محیط این غار مخوف را کشف کرده‌اند، آن را به معنای واقعی کلمه پر از زندگی می‌دانند. آن‌ها می‌گویند که در این مدت طولانی، ساکنان غار با سطح بالایی از دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن که در هوای درون غار بوده است در ارتباط بوده‌اند و بازدید کنندگان غار نیز، با تنها نیمی از غلظت معمول اکسیژن مورد استفاده انسان، نیاز به تجهیزات تنفسی برای زنده ماندن داشته‌اند.

غار موویله؛ ترسناک‌ترین غار دنیا که بعد از ۵ میلیون سال درب آن باز شد و چند حیوان عجیب از آن بیرون آمدند!

اما نکته‌ی بدتر از هوا و تنفس برای این افراد، شلوغی بیش از حد غار با تعداد بسیاری از حشرات بوده است.

بیشترین تعداد موجودات، در زمانی بیش از ۵.۵ میلیون سال پیش در گذشته وارد این غار شده‌اند که پس از آن، درب غار با سنگ آهک مهروموم شده است. این باعث شده تا حشرات در تاریکی کامل، چشم‌ها و رنگ بدن خود را از دست بدهند.

همچنین، بسیاری از آن ها، پا‌ها و شاخک‌های بلندتری پیدا کرده‌اند. در این غار گونه‌های منحصربه فردی از عنکبوت ها، عقرب‌های آبی، هزارپا و کژمهرگان و زالو‌ها و مواردی بیشتر از این وجود دارد.

غار موویله

ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد جو و شیمیایی

به گزارش راز بقا، یکی از شگفت‌انگیزترین ویژگی‌های غار موویله، جو بسیار سمی و غیرمعمول آن است. برخلاف هوای سرشار از اکسیژن که ما تنفس می‌کنیم، هوای این غار شامل: 

مقدار بسیار کم اکسیژن (حدود ۷ درصد در مقابل ۲۱ درصد در هوای معمولی)

میزان بالای دی‌اکسید کربن (حدود ۲.۵ درصد)

مقادیر قابل توجهی گاز‌های سمی مانند سولفید هیدروژن (H₂S) و متان

غار موویله

این شرایط باعث می‌شود محیط غار برای اکثر حیوانات و انسان‌ها غیرقابل تحمل باشد مگر با تجهیزات تخصصی. هوای داخل غار بوی شدید تخم‌مرغ گندیده می‌دهد (به خاطر سولفید هیدروژن) و بسیار مرطوب و گرم است و دمای ثابتی حدود ۲۱ درجه سانتی‌گراد دارد. 

برای مطالعه بیشتر بخوانید:

غار «بنوو»؛ کشف باورنکردنی ۸۰۰ انسان غارنشین ایرانی شبیه انسان‌های اولیه در غاری ۳۰۰۰ متری در استان فارس!

مخفیگاه مرموز دختر یزدگرد در دالاهو؛ پناهگاه آخرین پادشاه ساسانی کجاست؟

به گزارش راز بقا، در این محیط، چرخه حیات به جای فتوسنتز (با استفاده از نور خورشید) بر پایه کیموسنتز استوار است؛ به این صورت که باکتری‌هایی انرژی خود را از اکسیداسیون گاز‌های شیمیایی مانند سولفید هیدروژن و متان به دست می‌آورند و مواد آلی تولید می‌کنند که پایه غذایی اکوسیستم غار را تشکیل می‌دهد.

غار موویله

اکوسیستم منحصر‌به‌فرد: زندگی در انزوا

غار موویله یک آزمایشگاه زنده از تکامل در انزوا است. اکوسیستم این غار حدود ۵.۵ میلیون سال کاملاً جدا از جهان بیرون باقی مانده و به همین خاطر جامعه‌ای از موجودات خاص و منحصر‌به‌فرد در آن شکل گرفته است. دانشمندان گونه‌های متعددی را در این غار کشف کرده‌اند که اکثر آنها بومی و یگانه در جهان هستند. 

موجودات کشف شده در غار موویله

این غار میزبان موجودات عجیبی مانند: 

سخت‌پوستان نابینا و بدون رنگ (آلبینو)

عنکبوت‌ها و حشرات غارزی بدون چشم و رنگ

گونه‌های منحصر به فردی از کرم‌ها و حلزون‌ها که به شرایط تاریک و سمی سازگار شده‌اند

میکروارگانیسم‌هایی که از طریق کیموسنتز اکوسیستم را تغذیه می‌کنند

غار موویله

به دلیل شرایط شدید و انزوای طولانی، غار موویله با محیط‌های فرازمینی مقایسه می‌شود و دانشمندان آن را به عنوان یک نمونه شبیه‌سازی‌شده برای مطالعه احتمال وجود زندگی در سیاره‌ها یا قمر‌های دیگر مانند اروپا یا مریخ بررسی می‌کنند. 

القاب و اهمیت فرهنگی

غار موویله گاهی با لقب «غار دنیای گمشده» شناخته می‌شود، چرا که زیست‌بومی کاملاً بسته و بدون تغییر میلیون‌ها سال است که حفظ شده است. همچنین این غار به اسامی زیر نیز معروف است: 

غار بیگانه رومانی به دلیل محیط عجیب و ساکنان غیرعادی‌اش

غار مسموم به خاطر گاز‌های سمی و جو خطرناک

غار زندگی جاودان به دلیل شرایط پایدار و زندگی مداوم در انزوا

اگرچه به دلیل محدودیت دسترسی، شناخته شده برای عموم نیست، اما در میان جامعه علمی یک مکان افسانه‌ای است و الهام‌بخش مستند‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی بسیاری در سراسر جهان شده است. 

غار موویله

حفاظت و اهمیت علمی

به گزارش راز بقا، از آنجا که اکوسیستم غار بسیار شکننده و منحصر‌به‌فرد است، حفاظت از آن بسیار جدی گرفته می‌شود. تنها تعداد محدودی از پژوهشگران آموزش‌دیده و مجهز به تجهیزات تخصصی اجازه ورود به داخل غار را دارند و غار به صورت مستمر برای جلوگیری از آلودگی نظارت می‌شود. 

غار موویله

مطالعه غار موویله کمک بزرگی به رشته‌های مختلف علمی می‌کند: 

اخترزیست‌شناسی: درک چگونگی امکان زندگی در سایر سیارات

زیست‌شناسی تکاملی: مطالعه سازگاری گونه‌ها در انزوا

میکروبیولوژی: کشف باکتری‌ها و فرایند‌های کیموسنتزی جدید

غار موویله نمادی از مقاومت طبیعت و تنوع حیرت‌انگیز حیات در شرایط بسیار سخت است.  به گزارش راز بقا، غار موویله در رومانی یک پدیده طبیعی بی‌نظیر است؛ دنیایی زیرزمینی، سمی و کاملاً جدا شده که اکوسیستمی منحصر‌به‌فرد و تکامل‌یافته در آن وجود دارد.

برچسب ها :
تاریخ جهان
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان