کد خبر: ۳۹۴۶
31 ارديبهشت 1404
16:41

گورستان کولی سیروان؛ قبرستانی پر رمز و راز و ترسناک در ایلام که هر غروب صدای گریه از آن به گوش می‌رسد

گورستان کولی سیروان؛ قبرستانی پر رمز و راز و ترسناک در ایلام که هر غروب صدای گریه از آن به گوش می‌رسد
در دل کوهستان‌های ایلام، گورستانی مرموز وجود دارد که به کولی‌های مهاجر نسبت داده می‌شود؛ مکانی بی‌نام، خاموش و پُر از افسانه. این نوشته به بررسی پیشینه، ویژگی‌های عجیب و روایت‌های محلی پیرامون این گورستان می‌پردازد. اگر به تاریخ‌های ناگفته، قوم‌های فراموش‌شده و مکان‌های رازآلود علاقه‌مندید، این گزارش را از دست ندهید.

راز بقا: در دل کوهستان‌های ساکت و اسرارآمیز استان ایلام، جایی دور از مسیر‌های معمول گردشگری و در وسط کوه قلارنگ، گورستانی رهاشده وجود دارد که به باور مردم محلی، به کولی‌ها یا همان لولی‌ها تعلق دارد.

به گزارش راز بقا، این گورستان نه تنها از نظر تاریخی و مردم‌شناسی ارزشمند است، بلکه به‌خاطر داستان‌ها و باور‌های محلی پیرامون آن، فضایی رازآلود و گاه وهم‌انگیز به خود گرفته است. در ادامه، نگاهی می‌اندازیم به پیشینه، ویژگی‌ها و افسانه‌هایی که این گورستان را به یکی از ناشناخته‌ترین میراث‌های فرهنگی ایران تبدیل کرده‌اند. 

گورستان کولی سراوان

جایی بیرون از تاریخ رسمی

در تاریخ گذشتگان واقعیت‌های عجیبی وجود دارد که بعضا پیگیری و پرداختن به آنها محققان را به نتایج جالبی می‌رساند؛ کوه قلارنگ در فاصله ۱۱ کیلومتری شمال ایلام واقع شده که ۲۴۷۳ متر ارتفاع دارد این در حالی است وسط این کوه گورستانی نهفته شده است. 

در وسط کوه قلارنگ یک مکان راز آمیز وجود دارد که به «گورستان کولی» معروف است؛ قبرستانی خاموش و عجیب در شهرستان سیروان، روستای باستانی زنگوان که چشم‌ها و ذهن‌ها را کنجکاو کرده است که راز قبرستان ۲ نفره کولی چیست؟

گورستان کولی ایلام

این قبرستان با ۲ سنگ قبر متوسط، مکانی جالب و پر راز و رمز برای ماجراجویی کسانی است که به دنیای ماورالطبیعه علاقه دارند؛ سنگ قبر‌های موجود در قلارنگ به گفته مردم آن منطقه هنگام غروب صدا‌هایی از آنان شنیده می‌شود که همه را متحیر کرده است. 

سنگ‌قبر‌های این گورستان اغلب فاقد نوشته‌اند و برخی از آنها تنها با نماد‌هایی ساده مانند دایره، خط‌های متقاطع یا نقش خورشید و ماه تزیین شده‌اند. نبود کتیبه و تاریخ باعث شده که این گورستان عملاً خارج از تقویم رسمی تاریخ ایران باقی بماند. 

بر اساس گفته‌های محلی، این گورستان متعلق به جامعه‌ای کولی‌تبار بوده که چند نسل پیش در این منطقه زندگی می‌کرده‌اند. کولی‌ها، که معمولاً کوچ‌نشین و بی‌قرارند، در برهه‌ای از زمان در کوهستان‌های ایلام ساکن شده و پس از مدتی منطقه را ترک کرده‌اند، اما یادگارشان در این گورستان جا مانده است. 

گورستان کولی ایلام

روایت‌های عجیب از گورستان کولی توسط افراد محلی

گردشگرانی که به این محل رفته‌اند بر اسرارآمیز بودن این منطقه و این گور‌ها تاکید کرده‌اند. یکی از اهالی روستای زنگوان که به کوه قلارنگ رفته درباره این گورستان گفت: برای تفریح و کوهنوردی به این منطقه سفر کردم که هنگام غروب در کنار قبرستان صدایی به گوش رسید که شبیه ناله و شیون بود؛ زیاد توجه نکردم و به راه خود ادامه دادم. به پشت سر که نگاه انداختم جیزی را ندیدم، تمام بدنم می‌لرزید، وحشت کرده بودم و باز همان صدای ترسناک در منطقه پیچید؛ چرا در این کوهستان فقط این دو نفر به تنهایی تدفین شده‌اند؟ چرا از این قبرستان هیچ اثری ثبت نشده است؟ 

گورستان کولی سراوان؛ قبرستانی پر رمز و راز و ترسناک در ایلام که هر غروب صدای گریه از آن به گوش می‌رسد

یکی دیگر از اهالی روستا گفت: گذشتگان گفته‌اند که اینجا محل دفن دو کولی بوده است و ما نیز آن را قبر کولی می‌نامیم. این راز به گذشتگان برمی‌گردد و هیچ اطلاعات دقیقی از این قبر و این مردگان در دست نیست؛ من هر روز از این منطقه عبور می‌کنم، اما نمی‌دانم این قبر‌ها نظاره گر کدام تاریخ و قرن هستند و چه چیزی را روایت می‌کنند.

یکی دیگر از گردشگران سیروانی که به این منطقه رفته گفت: گفته‌اند که در آن زمان طایفه کولی‌ها که کارشان ساخت قندان، قوری و چاقو بوده در آن محل اتراق کرده‌اند. چون حرفه آنها درست کردن وسایل چوبی بوده برای ساخت وسایل به چوب نیاز داشتند و با بالا رفتن از درختان به پایین سقوط کرده و در همان جا تدفین می‌شوند. صدای ناله و شیون طبق شنیده‌ها دال بر این است که آنها در آن زمان بایستی در طایفه و قبرستان منطقه خودشان تدفین می‌شدند. 

گورستان کولی ایلام

برای مطالعه بیشتر بخوانید:

قبرستان جن‌ها؛ ترسناک‌ترین مکان ایران در چابهار که هیچ انسانی جرأت نزدیک شدن به آن را ندارد

روستای جن‌زده مهفام؛ مکانی ترسناک در کرمان که شب‌ها صدای جیغ و خنده از آن به گوش می‌رسد!

با بررسی و تحقیقات مختلف از بزرگان و مردم این صدا‌ها نشان از سرگردانی این دو روح به خاطر بی‌توجهی مردم منطقه به آنها بوده که بایستی گذشتگان موقع تدفین آنها را در طایفه و قبرستان محل خودشان تدفین می‌کردند نه در جایی که آنها رها شده‌اند.

یکی از بزرگان این روستا می‌گوید: روایت صدای ناله و شیون کولی‌هایی که از دنیا رفته‌اند را بار‌ها از زبان بزرگان و گذشتگانمان شنیده‌ام. پدر بزرگم زمانی که من کودک بودم به من می‌گفت که این دو کولی که از درخت به پایین سقوط کرده و جان خود را از دست داده‌اند فریاد سر می‌دهند و به رهگذران این را می‌خواهند بفهمانند که در طلب دنیا به آن چنگ نزنند. 

گورستان کولی سراوان

این بزرگ روستا با بیان اینکه داستان زیبایی این کولی‌ها را فقط در این حد به خاطر دارم که کولی‌ها فریادی برای تنبیه و تلنگر به اهل دنیا می‌زنند تصریح کرد: پدر بزرگم می‌گفت کولی‌ها از درخت زندگی بالا رفتند و وقتی با طمع درپی تجمیع مال و زندگی بودند از آن سقوط کردند و از دنیا رفتند. 

این پیر طائفه معتقد بود درس زیبای این دو قبر آن است که باید هر فردی در زندگی بداند از کجا آمده در کجا هست و به کجا می‌رود؛ چرا که شیون این دو کولی سالیان سال است در پی فهماندن این موضوع به رهگذران هستند.

گورستان کولی ایلام؛ گورستانی مخوف و پر رمز و راز و ترسناک که روح‌های سرگردان آنجا حضور دارند

مرگ، بی‌نام و بی‌صدا

یکی از ویژگی‌های عجیب این گورستان، سکوت عمیق و نبود اطلاعات ثبت‌شده درباره‌ی آن است. حتی سالمندان روستا‌های اطراف نیز اطلاعات دقیقی از نام‌ها و مناسک تدفین این افراد ندارند. برخی می‌گویند این کولی‌ها خود را از جامعه جدا می‌کردند و حتی مراسم‌های خاک‌سپاری‌شان نیز در خفا انجام می‌شده است.

این بی‌نامی و ناشناختگی، باعث شکل‌گیری افسانه‌هایی عجیب شده است. برخی از اهالی باور دارند که گور‌های این قبرستان نفرین‌شده‌اند و نباید کسی آنها را دستکاری کند. برخی دیگر، شب‌ها نور‌هایی مبهم بر فراز گورستان دیده‌اند و آن را نشانه‌ی «روح‌های سرگردان» دانسته‌اند. 

گورستان کولی سراوان

میراث فراموش‌شده‌ی یک قوم بی‌جا

با وجود اهمیت مردم‌نگارانه‌ی این گورستان، هیچ تابلوی رسمی یا اقدامی برای مستندسازی آن از سوی نهاد‌های فرهنگی صورت نگرفته است. در حالی که گورستان‌های بسیاری از اقلیت‌ها - از زرتشتیان گرفته تا ارامنه - در ایران ثبت و حفاظت شده‌اند، گورستان کولی‌های ایلام همچنان در سایه مانده و در معرض نابودی تدریجی قرار دارد.

برچسب ها :
فرهنگ و تمدن
خواندنی‌ها
ارسال نظر
نظرات بینندگان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۰
0
0
خرآفات خوبه گاهی
نداااااااا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۹
0
0
کاش میشدبرم اونجا.ی تیم بزرگ بریم اونجا
خیلی جالبه.
نداااااااا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۹
0
0
کاش میشدبرم اونجا.ی تیم بزرگ بریم اونجا
خیلی جالبه.
تامکت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۴۹
0
0
هرچه سریعتر با گروه بسیار با تجربه و قدرتمند تو جنبین در یو توپ پیام بدید و تماس برقرار کنید با آقای محسن التفهیم
با مهارت سرچشمه صدا ها را پیدا میکنند این صدا از جنی است که بدست دعانویس هبیس اسیر شده باید نجاتش داد همچنین می‌تونه روح اسیر شده توسط اجنه باشه
صباح
|
Finland
|
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۲۷
0
0
بیشتر مردمی که اکنون خود را کورد معرفی میکنند در گذشته نه چندان دور کولی مهاجر چادر نشین بودن وحتی در کنارشهر ایلام مقبره ای هست به اسم پل کولی ولی با امدن جمهوری اسلامی کولیهای ایلام کلا مسلمان شدن وقاطی دیگرومردم شدن وحتی مردگان خود را به رسم مسلمانان دفن میکنند اینها را گفتم که بدانید ساکنین بومی ایلام لر ولک وعرب هستند
کلهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۹
0
0
طایفه‌ای هم در میان کردهاست بنام کولی‌وند که به زبان لکی(که تمام افعال و ضمایرش کوردی است)صحبت میکنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۴۷
0
0
در استان ایلام تاریخی به نام کولی ها ندارد کولی از هندوستان به عراق آورده شدن از طرف انگلیس دویست سال پیش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۱۶
0
0
چ عالی در کشورهای دیگر ذخایر معدنی طلا نقره نفت گاز پیدا میشه گشور مانم دروغ وارواح
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۸
0
0
اینا باورهای خرافاتی هستند خدا به روح اجازه همچین کاری را نمیده این بستگی به عوامل دیگری دارد محیطی یا موجودات دیگر یا جن ها
مدیریت.تجارت و بازرگانی 20
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۵۹
0
0
خداوکیلی خجالت نمی‌کشید از این چرت و پرتها
الناز رزاقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۴:۳۶
0
0
تو روستای ما هم ی سنگی وجود داره ناله میکشه ،من ب شخصه ندیدم اما تقریبا تمامی اهالی روستا مون از گذشته تا ب الان برامون تعریف میکنند ،میگن صدای آه و ناله و شیون میده و بهش تو زبان کوردی سنگ نال نالوک میگن یعنی سنگی ک میناله،آذر بایجان غربی،ماکو هستش
امیدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۶
0
0
اینها دو گروه از لولیها بودند که نادرشاه قصد داشت انها رو با خود جهت ساخت شمشیر به خراسان ببرد
وقتی نادر متوجه خطر حمله به شمال غرب رو فهمید هر دو گروه را میانه راه و در فلات مرکزی رها کرد امروز هر دو گروه به شهرهای بزرگی تبدیل شده ولی از نام انها به دلایلی خود داری میکنم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۵
0
0
شاید حیوانی که در قبرهای عربستان پیدا شد و شبها در قبرهاصدای ناله و زجه سر میدهند انجا باشند به نظر بنده چیز مهمی نیست .
خسروی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۳
0
0
کدوم مغز متفکر محوطه باستانی شهر سیمره بناهای تاریخی اورارتویی گور دخمه های از دوره ساسانی قلعه تاریخی قاجاری پور اشرف شهر ایلام رو سر هم بندی کرده و با خرافات محلی آمیخته و ملقمه ای ساخته بدون فکر بدون تحقیق و دانش درست برای تحمیق مخاطب آیا مخاطب خود را نادان فرض کردید
امیر
|
Japan
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۷
0
0
چرا بی خود رمز آلود را روی گورستان گذاشتید این صدای یک گورکن بنام ویجو است که صدایش شبیه گرایه و زاری انسان است
داریوش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۳۱
0
0
سلام،والله من که ۴۳ سال سن دارم وبارها به کوه قلارنگ رفتم همچین داستانی نشنیدم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۴:۰۴
0
0
به دورازهرگونه قضاوت بایدگفت که سرزمین ایران پرازاسراروفرهنگهاوسنن باارزش ودبرینهء نیاکانمان هست که چه بی توجه وبی اهمیت ازکنارآن کارشناسان ومدیر مسئولان امرمیگذرندبدون اینکه تعمق وتفحص کنندکه چقدربی اندازه قابل بررسی وچقدردیدنی وشگفت انگیز برای دیدوجذب گردشگران میباشندبایدگفت حیف وصدحیف که به تاریخ گذشتگانمان درجای جای سرزمین دقت نظراکیدداده نمیشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۶:۳۵
0
0
تمام علم رو با خرافات زیر سئوال بردید فک می کردم حداقل در این مرحله از تاریخ خرافات ریشه کن شده است بعد یک نفر بیاد درباره تاریخ بنویسه و خرافات جالبه?کولی ها هنوزم هستند ی عده بسیار کم کارشان به جای خاصی محدود نیست انواع زبان ها و لهجه ها را بلدند و طبق برخوردهای که با آنها داشتم واقعا ی گروه خاص و جدا از بقیه مردم هستند با باورهای جدا
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۷:۴۹
0
0
من هم بعنوان کسیکه ساکن این استان مرموزایلام هستم بعدازخواندن حرفهای بزرگان در مورددوقبر عجیب که مقاله توضیح داده بود اصلا کولیها دونفر ازقرنهای گذشته که هندی تباربوده اندبه ایران مهاجرت ولی چون ایرانیان مسلمان شده بودندواین خواهر وبرادربخاطر خیانت به قبیله طردشده بودندبه سرزمینهای شوشوپشتکوه پناه ولی مورداستقبال مردمان متعصب ان دوران نگرفته وبخاطر دل رحم بودن همان مردم درگروهی جداگانهوبدورازابادیهابومی اقدام زندگی وازادولد وبرای امرارمعاش باخلاقیت خودشان کاری میکردن که مردم نه دست ردونه واردبه ابادیهایشان کنندوالبته انها هم ازاین فاصله تعصب قومی سود جسته واسلام رانپذیرفته وحلال وحرام مفهوم درزندگی برایشان نداشت وکم کموخلاقیتهای بی مثل انها برهمگان ازجنوب تاشمال واز شرق تامغرب اشکار وعلارخم اینکه هنوزخیلی ازاین مردم مهاجروتازی صف مسلمان نشده بودند حایگاه خودرابخاطر مهارتهای زندگی وموسفی وعلم طب ختنه پسر وغیر که بسیارفراوان ونیازبه سرپناه وغذای موردعلاقه شکارحیوانات مکروه یاحرام گوشت بودباعث ماندن درفلات ایران واطراف شوش وایلام شدصدای شیون از خلاقیتهای معمارهردوقبراستکه میخواهد بروالدینش شیون ناله وشکایت کند چرا منو درجاییکه پرازنفاق نصبت به فرزندانتان هستندبه دنیا اوردیدواین واقعیت ماجرا استاد بزرگسعید
آرمان ایراندوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۵
0
0
این صدای جانوری است که تقریباً اندازه گربه است و خوراکش اجساد انسان و مردارهاست
کشکول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۲۴
0
0
عزیزان با این خرافات وقت خودتان را نگیرید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۱۲
0
0
کشور خیام
دارد
عیب گوش به چرت و
پرت بدهد
واقعیت گرا ومثبت اندیش
برزگ خیام
علم و کیهان