کفتار خالدار پس از ۵۰۰۰ سال به مصر بازگشت، اما با کامیون کشته شد
راز بقا: محققان برای اولین بار در ۵۰۰۰ سال گذشته مشاهده کردند که یک کفتار خالدار در مصر دیده شده است، پس از اینکه این کفتار با یک کامیون پیکاپ مورد برخورد قرار گرفت.
به گزارش راز بقا، یک کفتار خالدار برای اولین بار در مصر پس از هزاران سال گزارش شده است که به دور از محدوده طبیعی خود در حال حرکت بود. این کفتار سپس دو بز را کشت و به سرعت توسط انسانها با کامیون پیکاپ کشته شد.
کفتارهای خالدار (Crocuta crocuta) در بیشتر بخشهای آفریقای جنوب صحرای بزرگ زندگی میکنند، اما این گونه ۵۰۰۰ سال پیش در منطقهای که اکنون مصر است منقرض شد.
کفتار سرگردان سال گذشته در اعماق صحرای بزرگ، صدها مایل شمالتر از محدوده شمالی طبیعی گونه خود پیدا شد. به گزارش راز بقا محققان هنوز مطمئن نیستند که این کفتار چه کاری در این منطقه دورافتاده انجام میداد، اما ممکن است در حال دنبال کردن حیوانات طعمهای بوده که از بارشهای زیاد در این منطقه بهره میبردند.
مردم محلی این کفتار را در وادی یحمب، حدود ۱۹ مایل (۳۰ کیلومتر) از مرز سودان و مصر، پس از اینکه دو بز را کشت، دنبال کرده و کشتند.
محققان نوشتند: «مردم محلی رهگیران ماهری هستند و با تمام پستانداران بزرگ منطقه آشنا هستند. کفتار توسط مردم محلی پیگیری شد، مکانش شناسایی شد، تعقیب شد و عمداً با یک کامیون پیکاپ زیر گرفته شد».
از دست دادن دام میتواند برای مردم منطقه از نظر مالی ویرانکننده باشد. به گزارش راز بقا مردم محلی در کنار کفتارهای راهراه (Hyaena hyaena) زندگی میکنند، اما این کفتارهای کوچک معمولاً به دام حمله نمیکنند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
خرافات عجیب درباره اندام تناسلی کفتار؛ ناموس کفتار چیست و چرا در ایران خرید و فروش میشود؟
یک محقق از کفتار مرده عکس و فیلم گرفته و تصاویر را برای شناسایی به همکاران خود ارسال کرده است. عبدالله ناجی، نویسنده اصلی مطالعه و اکولوژیست حیاتوحش دانشگاه الأزهر مصر گفت که وقتی عکسها را دید، شگفتزده شد.
ناجی توضیح داد که مصر حدود ۵۰۰۰ سال پیش تغییرات زیستمحیطی عمدهای را تجربه کرد، زمانی که صحرای بزرگ خشکتر شد.
«قبلاً این منطقه یک چشمانداز سرسبز مشابه آفریقای جنوبی داشت که از گونههای مختلف پستانداران بزرگ مانند فیلها، زرافهها، یوزها و کفتارهای خالدار حمایت میکرد. با این حال، فرآیند تدریجی خشکسازی اکوسیستم را به صحرای بزرگ تبدیل کرد، محیطی که دیگر برای این گونهها مناسب نبود».
این مطالعه نشان میدهد که تغییرات زیستمحیطی اخیر ممکن است به یک کفتار این امکان را داده باشد که به مصر بازگردد. به گزارش راز بقا یک چرخه آب و هوایی منطقهای در پنج سال گذشته بارش و رشد گیاهان را در منطقه افزایش داده است که میتواند طعمههایی برای یک کفتار کنجکاو و مسافر فراهم کرده باشد.
محققان همچنین اشاره کردند که علاوه بر طعمهها، کشتارگاهها میتوانستند کفتارها را به منطقه جذب کنند. آنها همچنین حدس زدند که بیثباتی سیاسی و جنگ داخلی در سودان ممکن است موجب افزایش کفتارهای خالدار در منطقه شده باشد. زیرا کفتارها به انسانخواری مشغول هستند به این معنی که گوشت انسان میخورند و ممکن است به انسانهای ضعیف یا آسیبپذیر حمله کنند، به ویژه در زمانهای بحران انسانی.
آیا کفتار تنها بود؟
کفتارهای خالدار معمولاً در گروههای اجتماعی پیچیدهای زندگی میکنند که میتواند شامل تا ۱۰۰ عضو باشد. یک گروه از کفتارها که با هم کار میکنند میتوانند شکارهای بزرگی مانند کرگدنهای جوان، گورخرها و گاومیشها را شکار کنند. به گزارش راز بقا با این حال، کفتارها گوشتخواران بسیار متنوعی هستند که میتوانند به تنهایی شکار کنند و در صورت لزوم از انسانها غذا بگیرند.
ناجی اشاره کرد که کفتار کشته شده در مصر ممکن است تنها شکار میکرده است، اما ممکن است همراهی نیز داشته باشد.
وقتی طعمه فراوان نباشد، کفتارهای خالدار به تنهایی شکار میکنند، اما ممکن است افراد دیگری نیز در آنجا بوده و شناسایی نشده باشند.