کد خبر: ۳۷۴۳
12 ارديبهشت 1404
11:57

کَندیر یا ماهی خلال دندان؛ ماهی کوچک و ترسناک که خون می‌خورد و وارد آلت تناسلی انسان می‌شود

کَندیر یا ماهی خلال دندان؛ ماهی کوچک و ترسناک که خون می‌خورد و وارد آلت تناسلی انسان می‌شود
کندیرو (Candiru)، ماهی انگل‌آسای کوچک و ترسناک رودخانه آمازون، با وجود جثه‌اش افسانه‌ای پرهیاهو دارد. این ماهی خون‌خوار به واسطه توانایی عجیبش در نفوذ به بدن میزبان و افسانه‌های محلی درباره ورود به مجرای ادراری انسان، به شهرتی جهانی رسیده است. در این نوشته با ویژگی‌های زیستی، پیشینه تاریخی و واقعیت‌های علمی پیرامون این موجود مرموز آشنا می‌شوید.

راز بقا: کندیرو (Candiru) که با نام «ماهی خلال‌دندان» نیز شناخته می‌شود، یکی از ترسناک‌ترین و مرموزترین موجودات رودخانه آمازون است. این گربه‌ماهی انگل‌آسا با وجود جثه بسیار کوچکش، به دلیل رفتار عجیبش و افسانه‌هایی که پیرامون آن شکل گرفته، شهرتی مخوف پیدا کرده است. 

به گزارش راز بقا، کندیرو بومی حوضه آمازون است و به خانواده Trichomycteridae تعلق دارد؛ گروهی از گربه‌ماهی‌های انگل که مطالعه بر روی آنها نگاهی پیچیده و گاه بی‌رحمانه به زیست‌بوم شگفت‌انگیز آمازون می‌گشاید. 

کَندیرو

خاستگاه و گزارش‌های تاریخی

به گزارش راز بقا، نخستین گزارش‌های ثبت‌شده از کندیرو به قرن نوزدهم بازمی‌گردد؛ زمانی که کاوشگران و طبیعت‌گرایان اروپایی این ماهی را مستند کردند. بومیان آمازون از دیرباز با این ماهی آشنا بوده‌اند و همواره از آن با ترس و احترام یاد می‌کرده‌اند. 

برای مطالعه بیشتر بخوانید:

اسبله‌ماهی؛ ماهی‌ای به اندازه یک هیولا که در گیلان زندگی می‌کند و ۴ متر طول و ۴۰۰ کیلو وزن دارد!

ماهی مرکب غول‌پیکر؛ غول دریایی ترسناک و مرموز که ۴ متر طول و ۵۰۰ کیلو وزن دارد!

داستان‌هایی در میان آنها وجود داشت که مردم را از ادرار کردن در رودخانه بر حذر می‌داشت؛ هشدار‌هایی که بعد‌ها توجه دانشمندان غربی را برانگیخت. 

کَندیرو

در سال ۱۸۲۹، زیست‌شناس آلمانی «کارل فریدریش فیلیپ فون مارتیوس» کندیرو را به جامعه علمی اروپا معرفی کرد و از توانایی آن برای ورود به مجرای ادراری انسان سخن گفت، ادعایی که دهه‌ها محل بحث بود. با اینکه تنها یک مورد تأییدشده پزشکی در سال ۱۹۹۷ ثبت شده، همین گزارش کافی بود تا افسانه ترسناک کندیرو به شهرت جهانی برسد.

کَندیرو

ویژگی‌های زیستی

به گزارش راز بقا، کندیرو ماهی‌ای باریک، مارمانند و تقریباً شفاف است که طول آن بین ۲.۵ تا ۵ سانتی‌متر است، اگرچه گونه‌هایی بزرگ‌تر نیز دیده شده‌اند. ظاهر شفاف آن باعث می‌شود در آب به‌سختی دیده شود. آنچه کندیرو را خاص می‌سازد، شیوه تغذیه آن است: برخلاف اکثر ماهی‌ها، این گونه از خون سایر ماهیان تغذیه می‌کند. 

کَندیرو

این ماهی، میزبان خود را از طریق ردیابی آمونیاکی که از طریق آبشش ماهیان دیگر ترشح می‌شود، می‌یابد. پس از یافتن میزبان مناسب، وارد حفره آبششی می‌شود، با خار‌های رو به عقب خود به گره‌های خونی می‌چسبد و از خون آن تغذیه می‌کند. پس از تغذیه، بدون کشتن میزبان، جدا می‌شود. این سبک زندگی انگل‌گونه در میان ماهیان آب شیرین بسیار نادر است.

کَندیرو

افسانه یا واقعیت؟

به گزارش راز بقا، ادعای مشهور و بحث‌برانگیز درباره کندیرو، توانایی آن در ورود به مجرای ادراری انسان است. این روایت، هرچند در فرهنگ عامه تثبیت شده، اما از دیدگاه علمی بسیار نادر یا حتی ساختگی به نظر می‌رسد.

ماهی کَندیرو

بیشتر دانشمندان معتقدند که شرایط جسمی کندیرو و سختی چنین عملی، احتمال وقوع آن را بسیار ضعیف می‌کند.

کَندیرو

با این حال، همین افسانه تأثیر واقعی در رفتار مردم آمازون گذاشته و حتی در مستند‌های ترسناک و افسانه‌های شهری نیز مطرح شده است.

با وجود اندازه کوچک، کندیرو به یکی از ترسناک‌ترین و در عین حال شگفت‌انگیزترین موجودات آمازون بدل شده است. سبک زندگی انگل‌آسای آن، ویژگی‌های فیزیکی خاص و افسانه‌های پیرامونش، تصویری جذاب و مرموز از طبیعت وحشی و ناشناخته ترسیم می‌کند. چه به چشم اعجاز طبیعت به آن نگاه کنیم و چه کابوس شبانه، کندیرو یکی از عجیب‌ترین مخلوقات رودخانه‌ای جهان باقی خواهد ماند.

کَندیرو

برچسب ها :
ماهی
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان