سگ سنگسر یا سگ مازنی؛ سگی غولپیکر که صورتی شبیه خرس دارد و یک کوهنورد حرفهای است
راز بقا: سگ سنگسر یا سگ مازنی یکی از نژادهای سگ ایرانی است که به طور ویژه زیستگاه آن مناطق شمالی کشور است. این سگ غولپیکر که ظاهری شبیه خرس دارد از نمای دور یک سگ ترسناک است که مخصوص نگهبانی گله است و البته گاها به عنوان یگ سگ گارد نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
به گزارش راز بقا، به لحاظ تاریخی واقعا هیچ اطلاعاتی درباره سگ سنگسری وجود ندارد و مشخص نیست که منشأ تاریخی این سگ کجاست. اما گاهی در برخی مطالب این سگ با سگ قفقازی اشتباه گرفته میشود در حالی که این دو نژاد جداگانه هستند و اینکه ارتباط دوری با هم دارند یا نه واقعا هنوز مشخص نیست.
زیستگاه این سگ غولپیکر مازندران، تهران و سمنان است و در شهرهایی مانند گرمسار، شاهرود، دامغان، دماوند، فیروزکوه و سایر شهرهای شمالی است.
ویژگیهای سگ سنگسر
سگ سنگسر ویژگیهای منحصر به فردی دارد. جثه این سگ بزرگ است و صورتی شبیه صورت خرس دارد و همین امر این سگ را از سایر نژادهای سگ ایرانی متمایز میکند. دست و پاهای بزرگ و قدرتمندی دارد و سینه آن نیز عضلانی و پهن است. وجود خالهای مشکی روی پوزه و پاها از جمله بارزترین ویژگیهای سگ سنگسر مازنی است و این سگ را به لحاظ رنگ از سایر سگها متمایز میکند.
این سگ پهنپیکر حدود ۸۰ سانتیمتر قد دارد و بسته به جنس و اصالت و البته نژاد وزن آن نیز به طور متوسط حدود ۷۰ کیلوگرم است. این نکته نیز اهمیت دارد که این سگ به دلیل عدم مراقبت نژادی و بیتوجهی محض برخی از ویژگیهای اساسی خودش را از دست داده و اکنون جثه کوچکتری دارد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
مالینویز بلژیکی؛ سگ پلیس قدرتمند و باهوشی که بن لادن را پیدا کرد و ترامپ عاشقش است
«فیلا برازیلیرو»؛ سگ غولپیکر برزیلی که متخصص بازداشت بردههای فراری بود!
به لحاظ رنگ نیز رایجترین رنگ این سگ سفید یکدست هست، اما گاها در رنگهای دیگری مانند سفید با لکههای سیاه، سفید با لکههای قهوهای سیاه یکدست و قهوهای روشن نیز دیده میشود.
از جمله ویژگیهای دیگر سگ سنگسر قابلیت کوهپیمایی آن است و از آنجایی که سگ گله هست میتواند همراه با قوچها از صخرهها بالا برود. برای مناطق ییلاقی و کوهستانی یک سگ بسیار عالی است و توانایی پیادهروی حدود ۱۲۰۰ کیلومتر را به طور پیوسته دارد.
از جمله قابلیتهای دیگر سگ مازنی توانایی گلهداری در هنگام شب است و چوپانانی که گله خود را در شب به چرا میبرند این سگ گزینه خوبی برای محافظت از گله در ساعتهای ۱۲ شب به بعد است. این بدان معناست که حتی میتواند در چرای دوم نیز به همراه گله برود.
سگ سنگسر یک جنگنده قدرتمند است و دارای ضربات بسیار سهمگین است و در همان ضربه اول میتواند حریفش را نقش بر زمین کند. مبارزات سگ سنگسری با سایر نژادها مانند سرابی یا پژدر نشان میدهد که قابلیتهای قدرتمندی دارد و میتواند حریفانش را شکست دهد.
از دیگر قابلیتهای این سگ غولپیکر این است که هم در هوای کویری و هم در هوای سرد کوهستانی قابلیت سازگاری دارد و این سگ را به یک سگ جذاب در شرایط مختلف آب و هوایی تبدیل میکند.
نکته مهم دیگر درباره سگ سنگسری این است که این سگ در حال حاضر در شرایط خوبی قرار ندارد و بیتوجهی نژادی باعث شده که این سگ اکنون در معرض خطر انقراض قرار بگیرد. تقریبا تمامی نژادهای ایرانی در وضعیت خوبی به لحاظ طبقهبندی حفاظتی قرار ندارند و حتی سگ سرابی که در سطح جهانی نیز شناخته شده است باز هم در خطر انقراض قرار دارد.