یوآکاری؛ ترسناکترین و بدبوترین میمون جهان که یک مراسم جفتگیری عجیب دارد!
راز بقا: «یوآکاری» نام رایج برای میمونهای دنیای جدید از جنس کاکاجائو است. اعتقاد بر این است که هر دو نام انگلیسی و علمی این حیوان عجیب و غریب از زبانهای بومی سرچشمه گرفته اند.
به گزارش راز بقا، یوآکاریها در میان میمونهای دنیای جدید غیرمعمول هستند، زیرا طول دم آنها با ۱۵ تا ۱۸ سانتی متر به طور قابل توجهی کمتر از طول سر و بدن آنهاست که بین ۴۰ تا ۴۵ سانتی متر است. بدن آنها با موهای بلند و شل پوشیده شده، اما سر آنها طاس است. آنها تقریباً هیچ چربی زیر پوستی ندارند، بنابراین صورت طاس آنها تقریباً شبیه جمجمه به نظر میرسد.
یوآکاریها مانند نزدیکترین خویشاوندان خود میمونهای ساکی، دندانهای ثنایای پایینتری دارند. این میمونها در بین پستانداران، برجستهترین پوست صورت قرمز را دارند. مادهها جفت خود را بر اساس قرمزی صورت نر انتخاب میکنند. به گزارش راز بقا شواهد حاکی از آن است که رنگ صورت قرمز نشان دهنده سلامت این پستانداران است. نکته جالب درباره یوآکاریها این است که آنها بدبوترین میمونهای جهان هستند. این بو به دلیل کرکهای به هم فشرده و ضخیم آنهاست که انواع باکتریها میتوانند به راحتی در لابه لای آن مخفی شوند.
چهار گونه از یوآکاری که در حال حاضر به رسمیت شناخته شده است، همه در حوضه شمال غربی آمازون یافت میشوند. یوآکاری طاس که به خاطر رنگ قرمز درخشانش قابل توجه است، در شمال رودخانه آمازون و در جنوب رودخانه جاپورا در ذخیرهگاه توسعه پایدار مامیراوآ یافت میشود.
یوآکاری سر سیاه در شمال آمازون و جنوب ریو نگرو یافت میشود. «یوآکاری نبلینا» در شمال «ریو نگرو»، غرب «ریو مارایا» و شرق کانال «کاسکیر» یافت میشود. یوآکاری آراکا در حال حاضر تنها از حوضه ریو کورودوری شناخته شده است.
آنها هم در گروههای کوچک و هم در گروههای بزرگتر تا ۱۰۰ نفر مشاهده شدهاند. هنگام سفر در جنگل، آنها در شاخههای پایین درختان حرکت میکنند، هر چند هنگام جستجوی غذا تا سایبان نیز بالا میروند. آنها بیشتر میوه میخورند و بر خلاف سایر میوه خواران نوتروپیک، مقدار زیادی میوه نارس مصرف میکنند که برای آن دندانهای تخصصی دارند. آنها همچنین گل، دانه، بی مهرگان، جوانه و برگ میخورند.
یوآکاری در جنگلهای آبگرفته یا ساحلی نوگرمسیری آمازون از جمله برزیل، کلمبیا، پرو و ونزوئلا یافت میشود. یک بازسازی فیلوژئوگرافیک نشان داد که اجداد یوآکاریهای زنده امروزی به ۱.۷ میلیون سال پیش در رودخانه «سولیموز» برمی گردد، که از آنجا به دنبال بازآرایی متناوب رودخانه گسترش یافته و متنوع شده است.
چند فکت بسیار مهم درباره یوآکاری سر طاس
هرچه قرمزی سرو صورت یوآکاریها ببیشتر باشد نشانه سلامت آنهاست. صورت قرمز زرشکی به دلیل فقدان رنگدانههای پوست و غلظت بالای مویرگهایی است که زیر بافت صورتش میگذرد.
قرمزی سر و صورت در انتخاب جفت نقش بسیار مهمی دارد. زیرا قرمزی صورت یک زن با سطح استروژن و یک مرد با سطح تستوسترون او ارتباط دارد. این به یوآکاریها کمک میکند تا یک جفت مناسب را انتخاب کنند و از شانس بیشتری برای داشتن یک جفت موفق و فرزندان سالم برخوردارند. مراسم جفتگیری میمونهایی که رنگ صورت آنها به هم میخورد، بسیار پیچیده و قابل تامل است. ممکن است مراسم مقدماتی جفتگیری روزها طول بکشد تا هر دو میمون از رنگ صورت یکدیگر کاملا مطمئن شوند.
دم آنها کوتاهترین دم در بین تمام میمونهای موجود در قاره آمریکا است بر خلاف بسیاری از گونههای دیگر میمون در محدوده خود، یوآکاری طاس از دم خود برای حرکت در جنگل استفاده نمیکند.
در واقع دم آنها بسیار کوتاه است، معمولاً فقط حدود ۱۵ سانتی متر است و نمیتوانند از آن برای گرفتن شاخههای درخت در حین حرکت استفاده کنند، که برای زندگی جنگلی غیر عملی است. در عوض، یوآکاریها به بازوها و پاهای قوی و بلند خود تکیه میکنند تا آنها را با سرعت شگفت انگیزی از سایبان عبور دهند.
یوآکاریهای طاس لذت یا خشم را در چهره خود نشان میدهند آنها میتوانند حداقل ۱۰ نوع حالت چهره متفاوت داشته باشند که احساسات متفاوتی را با یکدیگر رد و بدل کنند و با صورت قرمزشان بیشتر برجسته میشوند.
نکته دیگر اینکه یوآکاریها حدود ۱۸ سال در طبیعت زندگی میکنند، اما در اسارت میتوانند تا ۳۰ سال نیز به حیات خود ادامه دهند. آنها گاها تا ۵ کیلومتر مسیر را طی میکنند تا بتوانند بهترین مکان برای غذا را پیدا کنند.
به گزارش راز بقا؛ نکته جالب دیگر در مورد یوآکاریها این است که آننها هم چهارپا هستند و هم دوپا. هنگام راه رفتن و دویدن روی زمین و هنگام سفر از میان درختان از چهار دست و پای خود استفاده میکنند، اما در کفت جنگل میتوانند مانند انسانها با دو پا راه بروند و بپرند.