بز بَری؛ بز پاکستانی با زیباترین رنگ جهان که در غذایش ادرار میکند!
راز بقا: بز «بربری» یا «بری» یک نژاد بز اهلی است که در مناطق وسیعی از هند و پاکستان یافت میشود. این بز در ایالتهای هاریانا، پنجاب و اوتار پرادش در هند و در استانهای پنجاب و سند پاکستان زیست میکند.
تاریخچه بز بربری
به گزارش راز بقا، به عقیده بسیاری از متخصصان بز در پاکستان بربری در شبه قاره هند سرچشمه گرفته و همچنین گفته میشود که از شهر بندری «بِربِرا» در سومالی نشأت گرفته، اما با این حال این ایده همچنان مورد مناقشه است.
بر اساس گزارشها این بز یکی از ۲۰ نژاد طبقهبندی شده در هند است و بیشتر در مناطق خشک و نیمه خشک شمال غربی هند یافت میشود. این بز در ایالتهای هاریانا، پنجاب و اوتار پرادش در هند و در استانهای پنجاب و سند پاکستان پراکنده است. همچنین مواردی از این نژاد در جزیره موریس ماداگاسکار، نپال و ویتنام گزارش شده است.
در سال ۲۰۲۴، بر اساس دادههای گزارش شده تنها توسط دولت هند، جمعیت این بز در جهان حدود ۳.۴ میلیون رأس تخمین زده شد. دادههای جمعیت این بز در پاکستان به سال ۲۰۰۶ مربوط میشود، زمانی که تعداد این بز حدود ۲.۳ میلیون رأس تخمین زده میشد.
خصوصیات و ویژگیهای بز بربری
به گزارش راز بقا، بربری یا به تعبیری بز بری یک بز متوسط و فشرده است. این بز دارای سر کوچک و مرتب، با گوشهای کوچک رو به بالا و شاخهای کوچک است. رنگ سر این حیوان تقریبا اطراف دهان، چشمها و گوشها فشرده شده است. در برخی از بزها البته کنارههای سر دارای خال است. میتوان گفت که رنگ سر این حیوان تقریبا همراستا با رنگ بدن بز است.
پیشانی این بز مستقیم است و در برخی از بزها گاها یک انحنا روی بینی دیده میشود. موی این بز کوتاه و معمولاً سفید با خال قرمز مایل به قهوهای است. رنگهای یکدست از این بز نیز وجود دارد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
بز ناچی؛ بز منحصر به فرد پاکستانی که به خاطر رقصیدنش پرورش داده میشود
(ویدئو) بز رقاصِ ناچی؛ فیلمی شگفتانگیز از رقصیدن بز ناچی در پاکستان را ببینید!
شاخهای بز بربری به لحاظ اندازه متوسط هستند و به سمت بالا و عقب انحنا یافتهاند. هم نر و هم ماده شاخدار هستند و طول شاخها حدود ۲۸ تا ۳۵ سانتیمتر است. گاهی اوقات شاخها شکل و انحناهای مختلفی به خود میگیرند و طول شاخها در نرها معمولا بیشتر از مادههاست. این نکته هم باید گفته شود که برخی از این بزها بدون شاخ دیده شدهاند.
وزن قوچ بربری ۳۸ تا ۴۰ کیلوگرم و میش ۲۳ تا ۲۵ کیلوگرم است. قد قوچ این نژاد تقریباً ۶۵ سانتی متر و قد میش تقریباً ۷۵ سانتی متر است. طیف گستردهای از رنگ پوشش دارد، اما رنگ سفید با لکههای کوچک قهوهای روشن رایجترین است. هر دو بز بربری نر و ماده دارای ریش ضخیم بزرگی هستند.
بز بربری دارای گوشهای کوچک و مستقیم است که به این بز یک نمای کاملا فعال و اکتیو میدهد.
رنگ اصلی این بز سفید و قهوهای است و نقاط خالدار سیاه نیز روی رنگ سفید یا قهوهای آنها وجود دارد. همچنین رنگ پوست این نژاد تقریبا در تمامی بزها قرمز رنگ است. همچنین رنگ پوزه بز بربری قهوهای و سفید است.
متوسط تولید شیر در روز ۱.۵ تا ۲ کیلوگرم است و تولید در هر دوره شیردهی از ۱۴۰ کیلوگرم متغیر است. البته در برخی منابع گفته شده که میزان تولید شیر این بز تقریباً ۱۰۷ لیتر در یک دوره شیردهی حدود ۱۵۰ روز است.
این بز به دلیل ماهیت کنجکاوش میتواند از منابع غذایی مختلفی که طعم تلخ، شیرین، شور و ترش دارند استفاده کنند. آنها میتوانند لوبیا، برسم، سیر و ... را با لذت بخورند. آنها عمدتاً دوست دارند علوفهای را بخورند که به آنها انرژی میدهد و سرشار از پروتئین باشد. بربریها معمولاً عادت دارند غذای خود را خراب کنند، زیرا در محل تغذیه ادرار میکنند؛ بنابراین نوع خاصی از محل تغذیه برای محافظت از مواد غذایی باید برای این بز ساخته شود.
کارکرد بز بربری
بز بربری یک نژاد دو منظوره است که هم برای گوشت و هم برای شیر پرورش داده میشود و به خوبی با شرایط هند سازگار است. این بز به صورت فصلی جفتگیری میکند و برای کشاورزی در شرایط سخت نیز استفاده میشود.
بز بربری در هنگام اولین جفتگیری خود حدود ۳۴۵ روز سن دارد و تقریبا معادل ۱۵ کیلوگرم وزن و میشها بعد از اولین زایمان حدود ۴۲۲ روز سن و ۱۶ کیلوگرم وزن دارند. حدود ۴۰ درصد از بزهای بربری در یک سال دوبار جفتگیری میکنند.