کشف جدید دانشمندان؛ ۴ گونه از شاه کبری بزرگترین مار سمی جهان پیدا شد
راز بقا: برای ۱۸۸ سال، شاهکبری به عنوان یک گونه واحد به نام (Ophiophagus hannah) شناخته میشد. اما این گونه که گستره پراکندگی وسیعی دارد، تفاوتهای زیادی در رنگبندی بدن و دیگر ویژگیهای ظاهری در مناطق مختلف نشان میدهد و همین باعث شده بود که دانشمندان به این شک بیفتند که آیا واقعاً یک گونه واحد است یا خیر.
به گزارش راز بقا، در مطالعهای که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد، دانشمندان تفاوتهای ژنتیکی میان جمعیتهای شاهکبری را تأیید کردند. اکنون، با ادامه این پژوهش، دانشمندان با مقایسه تفاوتهای ظاهری در نمونههای موزهای، چهار گونه جداگانه را شناسایی کردهاند. شاهکبری شمالی (O. hanna)، شاهکبری سوندا (Ophiophagus bungarus)، شاهکبری گاتهای غربی (Ophiophagus kaalinga) و شاهکبری لوزون (Ophiophagus salvatana).
شاهکبریها در محیطهای مرطوب مانند جنگلهای باز و مردابهای متراکم از شمال هند تا جنوب چین و جنوبشرق آسیا زندگی میکنند. به گزارش راز بقا در این مناطق، ظاهر آنها از نظر رنگ، الگوی بدنی و اندازه متفاوت است.
در مطالعه سال ۲۰۲۱، آنالیز DNA که تقریباً کل محدوده پراکندگی شاهکبریها را در بر میگرفت، چهار تبار ژنتیکی متمایز شناسایی کرد. این تبارها به عنوان گونههای تأیید شده، اما نامگذاری نشده طبقهبندی شدند.
در ادامه این پژوهش، مطالعه جدید تفاوتهای ظاهری میان ۱۵۳ نمونه موزهای را بررسی کرد. به گزارش راز بقا تجزیه و تحلیل مورفولوژی بدنی نمونهها شامل الگوهای رنگ، عرض بدن و ویژگیهای دندانی به محققان اجازه داد تا چهار گونه را شناسایی کنند که با تبارهای ژنتیکی شناسایی شده در مطالعه ۲۰۲۱ مطابقت داشتند.
شاهکبری شمالی (O. hannah) در مناطق زیر هیمالیا، شرق هند، میانمار و هندوچین گسترش یافته و به سمت جنوب تا باریکترین قسمت شبهجزیره تایلند (ایستم کره) ادامه دارد. بالغهای این گونه دارای نوارهای زرد تیره با لبههای تیره و بین ۱۸ تا ۲۱ دندان هستند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
سمیترین مار جهان؛ این هیولا با هر بار نیش زدن ۴۰۰ نفر را میکُشد!
مهره مار چیست و در کجای بدن مار قرار داد و چطور میشود آن را درآورد؟
مار پرنده؛ مار عجیبی که ۱۰۰ متر پرواز میکند و وزارت دفاع آمریکا عاشقاش است
شاهکبری سوندا (O. bungarus) در شبهجزیره مالایا و جزایر سوندای بزرگ شامل سوماترا، بورنئو و جاوه و همچنین در میندورو فیلیپین زندگی میکند. این گونه معمولاً یا نوار ندارد یا نوارهای باریک و کمرنگی با لبههای تیره در طول بدن دارد.
شاهکبری گاتهای غربی (O. kaalinga) تنها در گاتهای غربی شبهجزیره هند یافت میشود. این گونه با O. bungarus تفاوت دارد و نوارهای کمرنگ آن بدون لبههای تیره است. مانند O. kaalinga، شاهکبری لوزون (O. salvatana) نیز در لوزون، جزیرهای در شمال فیلیپین، زندگی میکند و نوارهای کمرنگ آن نسبت به سه گونه دیگر بسیار زاویهدارتر است.
تمام این گونهها سمی هستند. به گزارش راز بقا شاهکبریها از سمیترین مارهای جهان به شمار میآیند و در یک نیش مقدار زیادی سم آزاد میکنند که میتواند یک انسان را در کمتر از ۱۵ دقیقه بکشد. این مطالعه جدید نشان میدهد که این کشف میتواند گامی مهم در بهبود پادزهر ناشی از نیش Ophiophagus در مناطق مختلف باشد.