کد خبر: ۲۲۳۲
23 آبان 1403
15:47

درخت بائوباب، عجیب‌ترین درخت دنیا با ۳۰ متر ارتفاع که ۱۲۰ هزار لیتر آب ذخیره می‌کند

درخت بائوباب، عجیب‌ترین درخت دنیا با ۳۰ متر ارتفاع که ۱۲۰ هزار لیتر آب ذخیره می‌کند
درخت بائوباب به پادشاه درختان معروف است و ویزگی‌های منحصر به فردی هم به لحاظ ظاهری و هم به لحاظ عملکردی دارد. این درخت در نمای ظاهری به گونه‌ای است که انگار به صورت وارونه رشد کرده و ریشه‌هایش در آسمان هستند. ادامه را در سایت راز بقا بخوانید.

راز بقا: رخت «بائوباب» (Baobab tree) یکی از معروف‌ترین درختان جهان است که به‌خاطر ویژگی‌های منحصر به‌فرد و سازگاری‌های شگفت‌انگیزش شناخته می‌شود. این درخت بومی ماداگاسکار، آفریقا و استرالیاست و به نماد از استقامت و زیبایی در محیط‌های خشک تبدیل شده است.

درخت بائوباب

شکل ظاهری درخت بائوباب

درختان بائوباب به‌راحتی با توجه به تنه‌های عظیم و بادکرده خود قابل شناسایی هستند. این درختان به «درختان معکوس» نیز مشهورند، زیرا در نمای ظاهری به نظر می‌رسد که این درخت برعکس رشد کرده و ریشه‌اش در آسمان است. 

تنه‌های آن‌ها ضخیم و گوشتی هستند و به منظور ذخیره‌سازی آب، که در راستای سازگاری با شرایط خشک و بی‌آبی است، طراحی شده‌اند. برخی از گونه‌های بائوباب می‌توانند تا ۱۲۰ هزار لیتر آب را در تنه خود ذخیره کنند تا در طول خشکسالی‌های طولانی مدت زنده بمانند.  این درختان می‌توانند تا ۳۰ متر ارتفاع رشد کنند و قطر تنه‌های آن‌ها می‌تواند به ۱۱ متر برسد که آن‌ها را به یکی از بزرگ‌ترین درختان روی زمین تبدیل می‌کند.

درخت بائوباب در وهله اول به نظر می‌رسد ریشه‌اش در آسمان است

درختان بائوباب دارای شاخه‌های وسیع و کم‌پشت هستند و فقط در فصل بارندگی برگ دارند. هنگامی که برگ‌ها می‌ریزند، این درختان بدون برگ می‌شوند و شاخه‌های خشک و پیچ‌خورده‌شان ظاهر می‌شود. اینجاست که این تصور ایجاد می‌شود که این درختان وارونه رشد کرده‌اند. خود تنه دارای پوست خشن و اغلب خاکستری است که ظاهری شبیه به پوست فیل دارد و این ویژگی ظاهری غیرمعمول به درخت می‌بخشد.

طول عمر و اندازه درخت بائوباب

درختان بائوباب به‌خاطر عمر طولانی خود نیز معروف هستند. برخی از گونه‌ها، به‌ویژه «بائوباب گراندیدی» در ماداگاسکار، احتمالاً بیش از ۶ هزار سال عمر دارند. بسیاری از درختان بائوباب می‌توانند بیش از هزار سال زندگی کنند و برخی بر این باورند که این درختان در دوران پیشاتاریخ نیز وجود داشتند.

درخت بائوباب، عجیب‌ترین درخت دنیا با ۳۰ متر ارتفاع که ۱۲۰ هزار لیتر آب ذخیره می‌کند

حقایقی جالب درباره درخت بائوباب

اندازه عظیم، رشد کند و سازگاری آن‌ها با شرایط محیطی خشن باعث شده که این درختان به فسیل‌های زنده تبدیل شوند و نقش مهمی در اکوسیستم ایفا کنند و از طرف دیگر یک ارتباط عمیق تاریخی با زمین برقرار سازند.

برای مطالعه بیشتر بخوانید: 

اسرار «مادر جنگل»؛ راز «درخت حیات» کشف شد

سازگاری با محیطی سخت و خشن

درخت بائوباب سازگاری‌های متعددی برای زنده ماندن در محیط‌های خشک و سخت دارد. علاوه بر ذخیره‌سازی آب، این درخت می‌تواند مواد مغذی را در پوست و برگ‌های خود ذخیره کند. گل‌های بائوباب بزرگ و سفید هستند و در هنگام شب باز می‌شوند.

نیمتنه بالایی درخت بائوباب

این درختان که به فسیل‌های زنده مشهورند بویی قوی و مشمئزکننده دارند که برای جذب گرده‌افشان‌هایی مانند خفاش‌های میوه‌خوار و شب‌پره‌ها طراحی شده است. میوه بائوباب یکی دیگر از ویژگی‌های برجسته این درخت است. این میوه دارای پوستی سخت و مخملی است که حاوی یک گوشت ترش و غنی از مواد مغذی است. میوه این درخت سرشار از ویتامین C، کلسیم و آنتی‌اکسیدان‌هاست. 

ردیفی از درختان بائوباب

اهمیت اکولوژیکی

درختان بائوباب نقش مهمی در اکوسیستم‌های خود دارند. تنه‌های توخالی این درخت‌ها اغلب خانه‌ای برای بسیاری از حیوانات حیات وحش حیات‌وحش مانند پرندگان، خفاش‌ها و حشرات است و به حیوانات مختلف پناهگاه و غذا می‌دهد. در بسیاری از فرهنگ‌های آفریقایی، بائوباب‌ها مقدس هستند و در افسانه‌ها و سنت‌های محلی نقشی اساسی دارند.

عظمت درخت بائوباب

درخت بائوباب درختی با استقامت، زیبا و اهمیت اکولوژیکی شگفت‌انگیز است که آن را به یکی از جذاب‌ترین و غیرمعمول‌ترین درختان جهان تبدیل می‌کند.

نیمه بالایی تعدادی درخت بائوباب

برچسب ها :
درخت بائوباب درخت
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان