












راز بقا: درخت خرما (Phoenix dactylifera) یکی از نمادهای اصیل و پرکاربرد در مناطق گرمسیری جهان به شمار میرود. این درخت نه تنها منبع تولید خرماست، بلکه در فرهنگ، اقتصاد و حتی معماری سنتی برخی کشورها نقش بسزایی داشته است. اما آیا تاکنون به این فکر کردهاید که بلندترین درخت خرما در جهان کدام است و چه ویژگیهایی دارد؟ در این مقاله از راز بقا به بررسی این موضوع جذاب میپردازیم.
به گزارش راز بقا، درخت خرما از خانواده نخلها (Arecaceae) است و در نقاط مختلف دنیا انواع گوناگونی از آن کشت میشود. رایجترین نوع خرما، همان خرمای خوراکی یا «خرمای معمولی» (Phoenix dactylifera) است که در کشورهای خاورمیانه، شمال آفریقا، هند و برخی مناطق آمریکای جنوبی و ایالات متحده کشت میشود.
اما این تنها گونهی نخل نیست که شباهت زیادی به خرما دارد. گونههایی مانند «نخل خرمای قناری» (Phoenix canariensis) یا «نخل مومی کویندیو» (Ceroxylon quindiuense) نیز در دسته نخلها قرار میگیرند، اگرچه همهی آنها میوهی خوراکی تولید نمیکنند.
در میان تمامی نخلها، رکورد بلندترین درخت از آنِ گونهای به نام نخل مومی کویندیو (Ceroxylon quindiuense) است. این نخل بومی کشور کلمبیا و بهویژه ناحیهای به نام دره کوکورا (Cocora Valley) در رشتهکوههای آند است. ارتفاع برخی از این درختان تا ۶۰ متر نیز گزارش شده که آنها را به بلندترین نخلهای جهان تبدیل کرده است.
نخل مومی کویندیو از سال ۱۹۸۵ به عنوان درخت ملی کشور کلمبیا شناخته میشود و نقش مهمی در زیستبوم منطقه دارد. به گزارش راز بقا البته لازم به ذکر است که این نخل خرمای خوراکی تولید نمیکند و بیشتر به دلیل زیبایی و ارزش اکولوژیکیاش شناخته شده است.
اگر بخواهیم تمرکز خود را تنها بر خرمای خوراکی (Phoenix dactylifera) بگذاریم، باید بگوییم که به طور معمول ارتفاع این درخت بین ۱۵ تا ۲۵ متر است. البته در شرایط مناسب، درختهای مسنتر میتوانند کمی بلندتر نیز رشد کنند، اما اطلاعات رسمی ثبتشده درباره رکورددار بلندترین درخت خرمای خوراکی بسیار محدود است.
با این حال، بر اساس برخی گزارشهای محلی و مشاهدات میدانی، در کشورهای حوزه خلیج فارس، شمال آفریقا و حتی جنوب ایران، درختان خرمایی با ارتفاع بیش از ۳۰ متر نیز دیده شدهاند. این اعداد به صورت غیررسمی ذکر شدهاند و تاکنون وارد کتاب رکوردهای گینس نشدهاند.
جالب است بدانید که ارتفاع بیشتر لزوماً به معنای کیفیت یا کمیت بیشتر خرما نیست. به گزارش راز بقا در واقع، بسیاری از کشاورزان ترجیح میدهند درختان خود را کوتاهتر نگه دارند تا برداشت محصول آسانتر باشد. درختان بلندتر معمولاً به تجهیزات ویژه یا نیروی انسانی ماهر نیاز دارند و هزینه نگهداری آنها نیز بیشتر است.
از طرفی، درختانی که در شرایط اقلیمی مناسب، خاک حاصلخیز و با مراقبت اصولی رشد میکنند، میتوانند خرمایی با کیفیت بسیار بالا تولید کنند؛ حتی اگر ارتفاعشان متوسط یا پایین باشد.
در یک جمعبندی کلی میتوان گفت که:
بلندترین نخل ثبتشده در جهان، نخل مومی کویندیو از کشور کلمبیاست که تا ۶۰ متر ارتفاع دارد.
بلندترین درخت خرمای خوراکی به صورت دقیق و رسمی مشخص نشده، اما گزارشهایی از خرماهایی با ارتفاع حدود ۳۰ متر وجود دارد.
ارتفاع بیشتر درخت لزوماً به معنای خرمای بهتر یا بیشتر نیست و جنبههای کشاورزی نیز باید در نظر گرفته شود.
اگر شما هم تاکنون درخت خرمای بلندی را دیدهاید یا تجربهای در این زمینه دارید، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید!