کد خبر: ۲۴۹۸
03 دی 1403
15:19

برکه‌نورد آفریقایی؛ پرنده معروف به «پرنده عیسی» با عجیب‌ترین انگشت‌های جهان که روی آب راه می‌رود!

برکه‌نورد آفریقایی؛ پرنده معروف به «پرنده عیسی» با عجیب‌ترین انگشت‌های جهان که روی آب راه می‌رود!
برکه‌نورد آفریقایی یکی از پرندگان نسبتا خاص آفریقاست که در تالاب‌ها و برکه‌ها زندگی می‌کند. این پرنده روی آب راه می‌رود و به همین خاطر به «پرنده عیسی» معروف شده است. البته این پرنده ویژگی‌های مهم دیگری دارد که آن را از سایر پرنده‌ها کاملا متمایز می‌کند. ویژگی‌های این پرنده را در امه مطلب بخوانید.

راز بقا: برکه‌نورد آفریقایی (African Jacana) یک پرنده منحصر به فرد است که بومی آفریقا بوده و عمدتاً در تالاب‌ها، باتلاق‌ها و دریاچه‌های دارای پوشش گیاهی متراکم یافت می‌شود. این پرنده به ویژه در مناطقی مانند حوضه کنگو، دریاچه ویکتوریا و دلتای اوکاوانگو رایج است. 

به گزارش راز بقا، برکه‌نورد آفریقایی که به خانواده Jacanidae تعلق دارد، به دلیل ویژگی‌های خاص و رفتار‌های غیرمعمول خود به‌ویژه توانایی شگفت‌انگیزش در راه رفتن روی آب، شناخته شده است. 

برکه‌نورد آفریقایی در حال دویدن روی آب

ریشه‌های تاریخی برکه‌نورد آفریقایی

به گزارش راز بقا برکه‌نورد آفریقایی میلیون‌ها سال است که بخشی از اکوسیستم‌های تالابی آفریقاست. باور متخصصان پرنده‌شناس بر این است که این پرنده با سازگاری‌های ویژه‌ای تکامل یافته که به آن امکان می‌دهد در محیط‌های آبی به خوبی زندگی کند. 

جنس Actophilornis برای اولین بار در قرن نوزدهم توسط جانورشناس فرانسوی، «چارلز لوئیس بوناپارت» توصیف شد و A. africanus در سال ۱۸۲۴ به‌طور رسمی معرفی گردید. این پرنده از آن زمان تاکنون توجه طبیعت‌شناسان را به دلیل راه رفتن عجیب و ویژگی‌های تولیدمثل خود جلب کرده است. 

خصوصیات برکه‌نورد آفریقایی

یکی از ویژگی‌های بارز برکه‌نورد آفریقایی پا‌ها و انگشتان بزرگ و بلند آن است که به آن کمک می‌کند وزن خود را روی گیاهان شناور مانند برگ‌های نیلوفر آبی توزیع کرده و بر روی آب راه برود. این سازگاری برای بقای آن در تالاب‌هایی که از آن‌ها تغذیه می‌کند (از جمله حشرات، دانه‌ها و موجودات آبزی کوچک) بسیار ضروری است. 

برکه‌نورد آفریقایی در کنار یک گل سفید برکه

این پرنده به‌طور متوسط ۳۰ تا ۴۰ سانتی‌متر طول دارد، اما دارای گام‌های بلند و چابکی فوق‌العاده‌ای است که به آن امکان می‌دهد به راحتی در محیط خود حرکت کند. به دلیل توانایی راه رفتن روی آب، به آن لقب «پرنده عیسی» داده‌اند. این پرنده دارای پر‌های رنگی است، بدن‌اش به رنگ قهوه‌ای تیره است، شکم سفید و نشانه‌های زرد روشن روی سینه آن دیده می‌شود. 

برکه‌نورد آفریقایی؛ پرنده معروف به «پرنده عیسی» که روی آب راه می‌رود و بلندترین انگشتان دنیا را دارد

رفتارشناسی برکه‌نورد آفریقایی

برکه‌نورد آفریقایی از نظر رفتاری به دلیل نقش‌های معکوس جنسی خود شناخته شده است. نر‌ها مسئول اصلی انکوبه و مراقبت از جوجه‌ها هستند، در حالی که ماده‌ها که بزرگتر و غالب‌تر از نر‌ها هستند، اغلب با چندین نر جفت‌گیری کرده و از قلمرو خود دفاع می‌کنند. 

این ویژگی در دنیای پرندگان نادر است، جایی که معمولاً ماده‌ها در نقش‌های اصلی مراقبت‌های والدین شرکت نمی‌کنند. این پرنده همچنین صدای بلندی تولید می‌کند که برای ارتباط با سایر پرندگان به‌ویژه در گیاهان انبوه که دید محدود است، استفاده می‌شود. 

برکه‌نورد آفریقایی؛ پرنده معروف به «پرنده عیسی» که روی آب راه می‌رود و بلندترین انگشتان دنیا را دارد

این ویژگی‌ها، برکه‌نورد آفریقایی را به یکی از جذاب‌ترین و منحصر به فردترین پرندگان اکوسیستم‌های تالابی آفریقا تبدیل کرده است. 

ویژگی‌های جالب برکه‌نورد آفریقایی 

به گزارش راز بقا برکه‌نورد آفریقایی پرنده‌ای کوچک، اما برجسته است که ویژگی‌های فیزیکی خاصی دارد: 

ارتفاع این پرنده حدود ۳۰ تا ۴۰ سانتی‌متر و وزن آن تقریباً ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم است. طول بال‌های این پرنده بین ۶۰ تا ۷۰ سانتی‌متر است. این پرنده دارای انگشتان بسیار بلند است که می‌تواند به ۳۰ سانتی‌متر هم برسند. این انگشتان بلند به پرنده کمک می‌کنند تا وزن خود را روی گیاهان شناور توزیع کرده و روی آب راه برود. 

برکه‌نورد آفریقایی؛ پرنده معروف به «پرنده عیسی» که روی آب راه می‌رود و بلندترین انگشتان دنیا را دارد

پر‌های بدن پرنده به رنگ قهوه‌ای تیره است، شکم سفید دارد و نشانه‌های زرد روشنی روی سینه آن و یک لکه آبی روی صورتش دیده می‌شود. طول عمر متوسط طوطی آفریقایی در طبیعت حدود ۵ تا ۱۰ سال است، اگرچه برخی از آن‌ها در شرایط مناسب می‌توانند بیشتر زندگی کنند. 

این ویژگی‌ها به برکه‌نورد آفریقایی این امکان را می‌دهند که در محیط‌های تالابی زندگی کند و به رفتار‌های منحصر به فردی مانند راه رفتن روی آب و نقش‌های معکوس والدینی بپردازد.

برچسب ها :
انواع پرنده
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان