












راز بقا: شاید نام «لوبیای بستنی» برای شما عجیب به نظر برسد، اما این میوهی گرمسیری خوشمزه یکی از شگفتانگیزترین طعمهایی است که طبیعت به ما هدیه داده است. Ice-cream-bean با نام علمی Inga edulis، نوعی درخت از خانوادهی بقولات (Fabaceae) است که بومی جنگلهای بارانی آمریکای جنوبی بوده و بهخاطر میوهی نرم و شیرینش که طعمی شبیه بستنی وانیلی دارد، به این نام معروف شده است.
در این مقاله از راز بقا قصد داریم شما را با این میوهی خاص، ویژگیها، خواص، محل رشد و کاربردهای آن آشنا کنیم.
به گزارش راز بقا، میوهی این گیاه درون غلافی بلند، سبز و ضخیم رشد میکند که معمولاً بین ۲۰ تا ۶۰ سانتیمتر طول دارد. وقتی غلاف باز میشود، دانههای تیرهی آن درون لایهای سفید، نرم و اسفنجی پوشیده شدهاند. این لایهی سفید همان بخشی است که خورده میشود. بافت آن شبیه پنبه و طعم آن شیرین، لطیف و بسیار خوشایند است بسیاری آن را با طعم بستنی وانیلی یا حتی شیرینی پنبهزنجبیلی (marshmallow) مقایسه میکنند.
یکی از دلایل محبوبیت Ice-cream-bean طعم خاص و منحصربهفرد آن است. به گزارش راز بقا این میوه بهصورت تازه مصرف میشود و معمولاً کافیست غلاف را باز کرده و قسمت سفید و گوشتی روی دانهها را بخورید. دانهها قابل خوردن نیستند مگر آنکه پخته شوند، چون بهصورت خام سمی هستند.
در برخی کشورها، مردم دانهها را بعد از پخت استفاده میکنند و از گوشت میوه نیز در تهیهی نوشیدنیهای طبیعی یا دسرهای خانگی بهره میبرند.
لوبیای بستنی تنها خوشمزه نیست، بلکه دارای ارزش غذایی قابل توجهی است:
منبع طبیعی فیبر: به بهبود گوارش کمک کرده و حرکات روده را تنظیم میکند.
حاوی آنتیاکسیدانها: به مقابله با رادیکالهای آزاد کمک کرده و به سلامت سلولها کمک میکند.
دارای ویتامین C: که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد.
کاهش التهاب: برخی مطالعات محلی نشان دادهاند که ترکیبات موجود در این گیاه خاصیت ضد التهابی دارند.
همچنین در طب سنتی مناطق بومی آمازون، از پوست و برگ این گیاه برای درمان برخی بیماریهای پوستی و عفونتها استفاده میشود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
آلوکک؛ گیلاسی خودرو، خوشمزه و پرخاصیت که هم درمانگر است و هم باعث خفگی انسان میشود!
چلغوز؛ طلای خوراکی افغانستان که گرانترین و مغذیترین آجیل جهان است
دوریان؛ میوه سه کیلویی معروف به «پادشاه میوهها» که بوی فاضلاب و طعم سیر دارد
Ice-cream-bean درختی است که بومی نواحی گرمسیری آمریکای جنوبی، بهویژه جنگلهای آمازون، پرو، برزیل، کلمبیا و اکوادور است. این درخت بهخوبی در آبوهوای مرطوب رشد میکند و میتواند تا ارتفاع ۱۵ متر یا بیشتر نیز برسد.
درخت Inga edulis بهخاطر رشد سریع و سیستم ریشهای گسترده، گاهی در پروژههای احیای جنگل، جلوگیری از فرسایش خاک و سایهاندازی در مزارع قهوه و کاکائو نیز استفاده میشود.
علاوه بر تولید میوه، این درخت کاربردهای دیگری نیز دارد:
تثبیت نیتروژن خاک: مانند دیگر بقولات، ریشههای این درخت توانایی تثبیت نیتروژن از هوا را دارند و به حاصلخیزی خاک کمک میکنند.
چوب درخت: چوب آن نرم و سبک است و در ساخت ابزار یا برای سوخت محلی استفاده میشود.
سایهدهی کشاورزی: بهعنوان درخت همراه در مزارع قهوه و کاکائو کاربرد دارد.
از آنجایی که این گیاه به رطوبت بالا و دمای گرم نیاز دارد، کاشت آن در بیشتر نقاط ایران (بهجز برخی مناطق جنوب یا شمال با آبوهوای مرطوب) ممکن است دشوار باشد. به گزارش راز بقا با این حال، برخی افراد علاقهمند به کاشت گیاهان خاص، موفق به پرورش آن در گلخانه یا محیطهای کنترلشده شدهاند.
Ice-cream-bean یا لوبیای بستنی یکی از خاصترین میوههای گرمسیری دنیاست که با طعمی شبیه بستنی وانیل، هم خوشمزه است و هم پرخاصیت. اگر به دنبال تجربهی طعمهای طبیعی و متفاوت هستید، حتماً آن را امتحان کنید. این میوه نشان میدهد که طبیعت چقدر در خلق طعمهای دلپذیر و منحصربهفرد خلاق است.