خبری تکاندهنده درباره دریای خزر؛ فرزندان ما دریای خزر را نخواهند دید!
راز بقا: بر اساس تحلیلی از محققان دانشگاه تگزاس، تغییرات آب و هوایی منجر به افزایش دمای هوای سطح دریاچه خزر به میزان یک درجه سانتی گراد از سال ۱۹۷۹ شده است. این افزایش دما منجر به افزایش تبخیر گشته که در نتیجه بزرگترین دریاچۀ جهان سالانه ۷ سانتی متر از ارتفاع خود را از دست میدهد.
به گزارش راز بقا، بر اساس مدل سازی این دانشمندان در صورت ادامه شرایط کنونی، آب قسمتهای شمالی این دریاچه که کم عمقتر است ظرف ۷۵ سال آینده خشک خواهد شد. در حالی که سطح آب دریای خزر در چند صد سال اخیر در نوسان بوده، افزایش این تغییرات در قرن اخیر، این استدلال را پر رنگتر میکند که علت آن، تبخیر بیشتر ناشی از افزایش دما در نتیجهی تغییرات آب و هوایی میباشد.
به گفته کلارک ویلسون یکی از محققان: «مهمترین عامل در بالا و پائین رفتن سطح آب دریا در طول زمانی طولانی، تبخیر است که تقریبا تنها به دما وابسته است.» با کند و کاو در اطلاعات ماهوارهای از میزان بارندگی و ورود آب رودخانهها به این دریاچه، محققان به این نتیجه رسیدند که تبخیر، بیشترین اثر را نسبت به سایر عوامل در کاهش سطح آب این دریاچه دارا میباشد. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Geophysical Research Letters منتشر شده است.