قدیمیترین چشم جهان کشف شد!
راز بقا: فسیلی استثنایی و ۵۳۰ میلیون ساله حاوی قدیمیترین چشمی است که تاکنون در جهان کشف شده است. دانشمندان بقایای موجود دریایی منقرض شدهای را کشف کردهاند که حاوی شکلی ابتدایی از اندام چشم است، چشمی به شکل چشم موجوداتی مانند خرچنگها، زنبورها و سنجاقکها. محققان با بررسی فسیل جانداری با بدن سهبند موفق به کشف این چشم شدهاند.
به گزارش راز بقا؛ این موجود که از اجداد عنکبوتها و خرچنگها است در عصر پالئوزوئیک (دیرینه زیستی)، یعنی در حدود ۵۴۱ تا ۲۵۱ میلیون سال پیش در دریاها زندگی میکرده است. محققان دریافتند این موجود باستانی از شکلی اولیه از چشم مرکب برخوردار بوده، اندامی نوری که شامل مجموعهای از سلولهای بینایی کوچک، به نام اوماتیدیا بوده است، مشابه همان سلولهایی که امروزه در چشم زنبورها وجود دارد.
محققان دانشگاه ادینبرگ میگویند این کشف نشان میدهد چشمان مرکب طی ۵۰۰ میلیون سال تغییرات بسیار محدودی داشتهاند. به گفته محققان این فسیل نشان میدهد جانداران در میلیونها سال قبل جهان را چگونه میدیدهاند و همچنین نشان میدهد ساختار و عملکرد چشمهای ترکیبی طی نیم میلیارد سال تغییر چندانی نداشته است.
بررسی محققان نشان میدهد این جاندار از قدرت بینایی پایینی برخوردار بوده، اما توانایی تشخیص شکارچیان و موانع را داشتهاست. چشم این جاندار از تقریبا ۱۰۰ اوماتیدیا برخوردار است که نسبت به چشمان مرکب معاصر در فواصل دورتری از یکدیگر قرار دارند.
چشم مرکب کشف شده برخلاف چشمهای مرکب مدرن دارای عدسی نیست و محققان احتمال میدهند این عدم وجود عدسی به دلیل کمبود صدف مورد نیاز برای تشکیل عدسی است. محققان همچنین دریافتند تنها چندمیلیون سال بعدتر، چشمان مرکب با وضوح تصویری بالاتر در موجودات آبزی دیگری شکل گرفتهاند. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ PNAS منتشر شده است.