پروانه آبی؛ زیباترین پروانه جهان که الهامبخش قصههای کودکانه است
راز بقا: اگر ویژگیهای پروانه آبی (Blue Morpho) را بخوانیم احتمالا هر کودکی در تخیلاتش آن را دیده و ترسیم کرده است، اما باید گفت چنین پرندهای با این زیبایی خیرهکننده در دنیای واقعی وجود دارد و این پروانه به زیباترین پروانه جهان معروف است. دلیل این زیبایی بالهای درخشان و آبی و رفتارهای جذابش است.
به گزارش راز بقا، پروانه آبی در جنگلهای بارانی آمریکای مرکزی و جنوبی و در مناطقی از کشور برزیل، کاستاریکا و پاناما یافت میشود. ویژگیهای ظاهری و رفتارهای جذاب این پروانه چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند.
ویژگیهای پروانه آبی
بارزترین ویژگی پروانه آبی بالهایش است که حدود ۱۵ سانتیمتر طول دارند و سطح آنها به رنگ آبی روشن و درخشان است و جذبه الکتریکی دارد. این ویژگی به دلیل مقیاسهای میکروسکوپی است که نور را به شکلی بازتاب میدهد که نمایی بسیار جذاب و خیرهکننده ارائه میدهد.
نکته جالب اینجاست که رنگ این پروانه ثابت نیست و بسته به زوایای نور تغییر میکند. احتمالا این ویژگی پروانه را فقط در قصهها دیدهایم، اما اینها واقعیست و همین امر یک نمایش بصری بسیار جذاب هنگام پرواز این پروانه ایجاد میکند.
هنگامی که پروانه آبی پرواز نمیکند و یا در حال استراحت است سطح زیرین بالهای این پروانه قهوهای به رنگ چشم است و باعث میشود از دست شکارچیان کاملا پنهان شود.
فقط زیبایی ظاهری پروانه نیست که آدمها را جذب میکند بلکه حتی رفتارهای این پروانه نیز افسونکننده است. الگوی پروازی این پروانه کاملا نامنظم است و دلیل این نوع پرواز کمک به آنها برای فرار از دست شکارچیان است. با این مدل پرواز شکارچیان نمیتوانند مسیر حرکت پروانه را تشخیص دهند و پروانه میتواند به راحتی از دست آنها فرار کند.
پروانه آبی در زمان استراحت نور میگیرد و بالهایش را باز میکند تا نور جذب کند یا به تعبیری آفتاب میگیرد و رنگهای زنده بیشتری از خود را به نمایش در میآورد.
تغذیه و تولید مثل
پروانه آبی بیشتر از برگهای گیاهان به ویژه گیاهان خانواده «لگومینوز» تغذیه میکند. لاروها نیز گیاهان خاصی را میخورند که برای رشد و تقویت آنها لازم است. پروانه بالغ مانند همه پروانهها از شهد گل تغذیه میکند و انرژی مورد نیاز خود را دریافت میکند.
تولید مثل پروانه آبی نیز جالب توجه است. نرها نمایش رقص جفتیابی دارند و بالهای زنده و درخشانشان را برای جذب مادهها به نمایش میگذارند. ماده نیز بعد از اتمام فرآیند جفتگیری تخمهای خود را زیر برگها میگذارند تا لاروها پس از خروج از تخم بتوانند غذا پیدا کنند.
چرخه زندگی پروانه آبی بسیار جالب است چرا که آنها دگرگونی کاملی را تجربه میکنند و از تخم به لارو، شفیره و در نهایت به پروانه بالغ تبدیل میشوند. کرم یا همان لارو پروانه بدن خودش را تجزیه میکند تا بتواند به شکل زیبایی خودش را سازماندهی کند.