کد خبر: ۲۳۱۱
30 آبان 1403
16:26

کرم روبانی؛ عجیب‌ترین کرم جهان که ۳۰ متر طول دارد و با زبانی شبیه خنجر شکار را فلج می‌کند

کرم روبانی؛ عجیب‌ترین کرم جهان  که ۳۰ متر طول دارد و با زبانی شبیه خنجر شکار را فلج می‌کند
یکی از ویژگی‌های جالب و خاص کرم‌های روبانی، پروبوسکیس (عضو تغذیه‌ای) آن‌هاست. این عضو می‌تواند به بیرون کشیده شده و دوباره به داخل بدن بازگردد. کرم‌های روبانی دو نوع پروبوسکیس دارند: «Enopla» که به معنی پروبوسکیس شبیه به خنجر است و «Anopla» که به معنی پروبوسکیس شبیه به تار‌های عنکبوت است.

راز بقا: بیش از ۹۰۰ گونه از کرم‌های روبانی (Rhynchocoela) وجود دارند که در خشکی، آب‌های شیرین و بیش‌تر در اقیانوس‌ها یافت می‌شوند. این کرم‌ها تقریباً در تمام زیستگاه‌ها و عمق‌های اقیانوسی، از اعماق دریا گرفته تا قطب شمال و حتی در صخره‌های بزرگ مرجانی زندگی می‌کنند. بیشتر کرم‌های روبانی در کف اقیانوس زندگی می‌کنند و ترجیح می‌دهند وقت خود را زیر سنگ‌ها، شن‌ها و گل‌ولای بگذرانند.

کرم روبانی صورتی

ساختار بدنی

کرم‌های روبانی در رنگ‌ها و اندازه‌های مختلفی یافت می‌شوند. این بی‌مهرگان نرم‌تن می‌توانند به کوچکی چند میلی‌متر باشند، در حالی که برخی از آن‌ها مانند کرم بوت‌لِیس می‌توانند به طول حدود ۳۰ متر برسند. برخلاف کرم‌های حلقه‌ای، کرم‌های روبانی بدن خود را به بخش‌های مختلف تقسیم نمی‌کنند. آن‌ها سیستم‌های گوارش، گردش خون و عصبی کاملی دارند. بدن این کرم‌ها با یک لایه لزج پوشیده شده است و توانایی کشیدن و انقباض بدن خود را دارند تا بتوانند از بین سنگ‌ها، شن‌ها و گل‌ولای عبور کرده و از دست شکارچیان فرار کنند.

برای مطالعه بیش‌تر بخوانید:

این عنکبوت، کرم شب‌تاب نر را وادار به تقلید رفتار ماده می‌کند تا نر‌های بیشتری شکار کند!

منشأ نور «کرم شب‌تاب» بالاخره مشخص شد

جانور عجیبی که خودش را برای جفت‌گیری نصف می‌کند

یکی از ویژگی‌های جالب و خاص کرم‌های روبانی، پروبوسکیس (عضو تغذیه‌ای) آن‌هاست. این عضو می‌تواند به بیرون کشیده شده و دوباره به داخل بدن بازگردد. کرم‌های روبانی دو نوع پروبوسکیس دارند: «Enopla» که به معنی پروبوسکیس شبیه به خنجر است و «Anopla» که به معنی پروبوسکیس شبیه به تار‌های عنکبوت است.

تغذیه

کرم روبانی قهوه ای

به گزارش راز بقا هنگام شکار، کرم‌های روبانی پروبوسکیس خود را به بیرون کشیده و از آن برای گیر انداختن یا تزریق سم به طعمه جهت بی‌حرکت کردن آن استفاده می‌کنند. پس از اینکه طعمه بی‌حرکت شد، کرم پروبوسکیس خود را به داخل می‌کشد و طعمه را به دهان خود می‌آورد. کرم‌های روبانی عمدتاً گوشت‌خوار هستند و از انواع موجودات کوچک دریایی مانند سخت‌پوستان، نرم‌تنان و دیگر کرم‌ها تغذیه می‌کنند.

بازسازی و تولید مثل

کرم روبانی قرمز بر روی دست

برخی از کرم‌های روبانی توانایی‌های شگفت‌انگیزی در بازسازی دارند؛ اگر این کرم‌ها قطع یا آسیب ببینند، می‌توانند اعضای از دست رفته خود را بازسازی کنند. در برخی موارد، حتی ممکن است کرم‌های جدیدی از تکه‌هایی از کرم اصلی شکل بگیرند. این توانایی برای بقا در زیستگاه‌های خطرناک آن‌ها بسیار مفید است. در حالی که برخی از گونه‌ها از طریق بازسازی تولید مثل می‌کنند، بیشتر کرم‌های روبانی به‌طور جنسی تولید مثل کرده و اسپرم و تخمک‌های خود را در آب برای لقاح خارجی رها می‌کنند.

نقش اکولوژیکی

کرم‌های روبانی نقش مهمی در اکوسیستم‌های دریایی ایفا می‌کنند، هم به‌عنوان شکارچی و هم به‌عنوان طعمه. آن‌ها با کنترل جمعیت بی‌مهرگان کوچک‌تر، به حفظ شبکه‌های غذایی کمک می‌کنند. علاوه بر این، حضور آن‌ها در زنجیره غذایی باعث می‌شود که این کرم‌ها منبع غذایی مهمی برای شکارچیان بزرگ‌تری مانند ماهی‌ها، پرندگان دریایی، خرچنگ‌ها و دیگر کرم‌ها باشند.

آسیب‌های ناشی از آلودگی پلاستیکی و بحران‌های زیست‌محیطی تهدیدی جدی برای کرم‌های روبانی و دیگر موجودات دریایی هستند.

برچسب ها :
کرم
خواندنی‌ها
ارسال نظر
علم و کیهان