کشف کوچکترین خزنده دنیا با تنها ۱۳ میلیمتر طول
راز بقا: دانشمندان گونهای آفتابپرست مینیاتوری پیدا کردهاند که باور دارند کوچکترین خزنده روی زمین است. دو عدد از این مارمولکها که نر و مادهاند و روی نوک انگشت انسان جا میشوند، در بخشی از جنگل بارانی ماداگاسکار کشف شدند.
به گزارش راز بقا، نشریه «ساینتیفیک ریپروتز» گفت که ممکن است این خزندگان هماکنون در خطر انقراض باشند.
عامل افزایش جمعیت، به تنهایی باعث جنگلزدایی برای پرورش دام در این کشور واقع در اقیانوس هند شدهاست. به گفته ناسا، بیش از نود درصد جنگلهای ماداگاسکار از بین رفته است.
یک تیم مشترک از آلمان و ماداگاسکار این دو آفتارپرست را که به اندازه تخمه آفتابگردان هستند کشف کرد.
دانشمندان توصیه کردند که این گونه جانوری هر چه زودتر برای قرار گرفتن در فهرست گونههای مورد تهدید، رسما ارزیابی شوند.
مارک شرتس، زیستشناس تکاملی دانشگاه پوتسدام و از مولفان این مقاله، به مجله نشنال جئوگرافیک گفت: «خیلی خوب است که بگوییم «امیدوارم مردم دست از جنگلزدایی بردارند»، ولی تا زمانی که آینده اقتصادی ماداگاسکار تغییر نکند، هیچ امیدی به نجات حیات وحش آن نیست، چون آدمها باید غذا بخورند.».
اما الیور هاولیتشک، از دانشمندان مرکز تاریخ طبیعی در هامبورگ گفت: «زیستگاه این دو نانوآفتابپرست متاسفانه جنگلزدایی شده بود، اما این منطقه اخیرا مورد حفاظت قرار گرفته است، و به همین دلیل همه گونهها زنده خواهد ماند.»
به گفته جانورشناسان، «بروکسیا نانا»، یا نانوآفتابپرست، تنها ۱۳.۵ میلیمتر طول دارد، یعنی کوچکترین گونه از همه ۱۱ هزار و ۵۰۰ خزندهای است که شناسایی شدهاند.
جنس ماده بسیار بزرگتر است و ۲۹ میلیمتر درازا دارد. زبان این خزنده کوچک مثل تیر پرتاب میشود و برای شکار طعمهاش که بیشتر موریانه است به کار میرود.
فرانک گلاو که عضو تیم بینالمللی پژوهشگرانی است که گونه جدید را طبقهبندی کردهاند، گفت که این جفت را یک راهنمای محلی در دامنه یک کوه پیدا کرده است. او گفت: «افراد برای دیدن آنها باید زانو بزنند. آنها خیلی خوب استتار کردهاند و خیلی آهسته حرکت میکنند.»
گلاو و همکارانش آفتابپرست ماده را سی تیاسکن کردند و متوجه شدند که دو تخم در شکم دارد، که بالغ بودناش را ثابت کرد.