












راز بقا: بیلزبووفو امپینگا (Beelzebufo ampinga)، که به نام «قورباغه شیطان» هم شناخته میشود، یکی از شگفتانگیزترین موجودات ماقبل تاریخ است. این قورباغه عظیمالجثه که حدود ۷۰ میلیون سال پیش، در اواخر دوره کرتاسه بر روی زمین زندگی میکرد، بقایای آن در ماداگاسکار کشف شده است. بیلزبووفو نه تنها به دلیل اندازه غیرمعمول خود بلکه به خاطر ویژگیهای شکارگریاش، توجه ویژهی دانشمندان و علاقهمندان به تاریخ طبیعی را به خود جلب کرده است.
به گزارش راز بقا، بیلزبووفو قورباغهای بسیار بزرگ با بدنی قدرتمند و سری پهن بود. تخمین زده میشود که طول بدن این قورباغه بالغ میتوانسته به نیم متر و وزن آن به بیش از ۴ کیلوگرم برسد. ویژگی جالب دیگر این جانور، داشتن جمجمهای ضخیم با صفحات استخوانی محافظ بود که احتمالاً برای دفاع در برابر شکارچیان یا درگیری با همنوعان استفاده میشد.
ساختار فیزیکی بیلزبووفو نشان میدهد که او توانایی وارد کردن گازهای بسیار قدرتمند را داشته است؛ به گونهای که میتوانسته موجوداتی به اندازه یک دایناسور کوچک یا خزندگان دیگر را شکار کند. در واقع دانشمندان گمان میکنند بیلزبووفو از رژیم غذایی گوشتخواری برخوردار بوده است.
فسیلهای بیلزبووفو در منطقهای از ماداگاسکار کشف شده که در دوران کرتاسه آب و هوایی گرم و نیمهخشک داشته است. به گزارش راز بقا وجود دریاچهها، رودخانهها و تالابها در این منطقه، محیط مناسبی برای زیست قورباغهها و سایر دوزیستان فراهم میکرد.
احتمالاً بیلزبووفو در نزدیکی منابع آبی زندگی میکرده و به صورت کمینگر شکار میکرده است؛ یعنی با پنهان شدن در میان گیاهان یا گلولای، منتظر میمانده تا طعمهی مناسبی از کنار او عبور کند و سپس به سرعت حمله کرده و آن را ببلعد.
نام Beelzebufo ترکیبی از واژهی Beelzebub (یکی از نامهای شیطان در متون مذهبی) و bufo (به معنی قورباغه در لاتین) است. این نام به طرز جالبی به ظاهر ترسناک و اندازه بزرگ این جانور اشاره دارد. واژهی "ampinga" در زبان مالاگاسی (زبان بومی ماداگاسکار) به معنی سپر است، که به ساختار استخوانی ضخیم سر این قورباغه اشاره دارد.
کشف بیلزبووفو اطلاعات ارزشمندی دربارهی تکامل قورباغهها و ارتباطات زیستمحیطی دوران کرتاسه ارائه داده است. به گزارش راز بقا یکی از نکات جالب دربارهی این موجود، شباهتهایش با قورباغههای امروزی قارهی آمریکا، به ویژه قورباغههای شاخدار (Horned frogs) یا قورباغههای پاکمن است. این شباهتها باعث شده که برخی پژوهشگران فرضیههایی دربارهی جابهجایی یا اتصال گذشتهی خشکیها مطرح کنند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
کرگدن پوزهباریک؛ غول دشتهای کرمانشاه با شاخ یک متری که دو متر قد و ۲۰۰۰ کیلو وزن داشت
ایرانوسوریپوس؛ شگفتانگیز دایناسور گوشتخوار جهان که در ایران و در نزدیکی تهران زندگی میکرد!
بَلوچیدَد؛ غول افسانهای اهل بلوچستان که بزرگترین پستاندار خشکی تاریخ لقب گرفته است
همچنین کشف این قورباغه نشان میدهد که در دوران کرتاسه، دوزیستان میتوانستند به اندازههایی بسیار بزرگتر از نمونههای امروزی برسند و نقش فعالی در زنجیرهی غذایی اکوسیستمهای باستانی داشته باشند.
ویژگیهای خارقالعادهی بیلزبووفو باعث شده که این قورباغه در آثار مختلف فرهنگی، مستندها و بازیهای ویدیویی ظاهر شود. به گزارش راز بقا گاهی از آن به عنوان «قورباغهی قاتل» یاد میشود که میتوانسته تهدیدی جدی برای حیوانات کوچکتر و حتی خزندگان جوان باشد. محبوبیت این جانور در میان علاقهمندان به دایناسورها و جانوران ماقبل تاریخ همچنان رو به افزایش است.
بیلزبووفو ampinga نمونهای حیرتانگیز از تنوع و عظمت دنیای ماقبل تاریخ است. این قورباغه غولآسا، با ساختار بدنی قدرتمند و رفتار شکارچیانهاش، نقشی مهم در اکوسیستمهای گذشته ایفا کرده و الهامبخش پژوهشهای گستردهای در زمینهی زیستشناسی تکاملی و دیرینشناسی شده است. مطالعه بر روی بیلزبووفو نه تنها ما را با زندگی دوران کرتاسه آشنا میکند، بلکه اهمیت تغییرات زیستمحیطی و تکامل موجودات زنده را نیز بهتر برای ما آشکار میسازد.