












راز بقا: در دل کویر خشک و سوزان طبس، جایی هست که خلاف انتظار، صدای آب به گوش میرسد، باد در تنگههای عمیق آن زوزه میکشد و در سکوت وهمانگیز طبیعت، ردپای موجوداتی ناشناخته احساس میشود.
به گزارش راز بقا، دره کال جنی، درهای با چهرهای افسانهای و اسمی ترسناک، یکی از رمزآلودترین و شگفتانگیزترین جاذبههای طبیعی ایران است. این دره نهتنها چشمنواز و حیرتبرانگیز است، بلکه داستانهایی در دل دارد که مرز میان واقعیت و خیال را محو میکند.
کال جنی یک کال اصلی و کالهای فرعی دارد و کال اصلی از نخلستان آغاز شده و به روستای ازمیغان میرسد. آب جاری در ادامه مسیر وارد کانالی میشود که به قنات میرسد.
محوطه کال جنی نیز دارای تونل، حفره و دخمههای بسیاری است که چندین آبشار آنجا جاری هستند و چشم هر بینندهای را به خود جذب میکنند. اکثر تونلهای ایجاد شده در این دره ساخته دست بشر هستند. کال جنی در فصل بهار و تابستان با طراوت زیبا است که میتواند مقصد گردشگری عالی برای سفرهای تابستانی تان باشد.
به گزارش راز بقا، واژهی «کال» در گویش محلی طبس به معنی شکاف یا درهای است که بر اثر سیلاب در زمین ایجاد شده و «جنی» هم برگرفته از باورهای محلی دربارهی حضور جنها در این منطقه است. ترکیب این دو، یعنی کال جنی، از همان ابتدا نامی ترسناک و کنجکاویبرانگیز میسازد.
اهالی قدیمی طبس معتقد بودند که این دره سکونتگاه اجنه و نیروهای ماورایی بوده و حتی شبها از نزدیک شدن به آن پرهیز میکردند. همین باور باعث شده، کال جنی هنوز هم یکی از مرموزترین مکانهای ایران بهشمار رود.
به گزارش راز بقا، یکی از عجیبترین ویژگیهای کال جنی، وجود تونلها، راهروها و خانههایی کندهشده در دل دیوارههای صخرهای آن است. این خانهها که شباهت عجیبی به سکونتگاههای زیرزمینی باستانی دارند، از قرنها پیش در دل سنگهای نرم این دره حفر شدهاند و دسترسی به آنها تنها از طریق پلکان سنگی ممکن است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
مجمعالوحوش ناصری؛ اولین باغوحش ایران توسط چه کسی و در کجا ساخته شد و چه بر سر آن آمد؟
برخی پژوهشگران معتقدند این ساختارها مربوط به دوره ساسانی یا حتی قبلتر بودهاند و توسط عارفان، زرتشتیان یا راهبان برای خلوتنشینی و مراقبه ساخته شدهاند. اما در میان مردم محلی، این خانهها همیشه بهعنوان محل رفتوآمد ارواح و جنها شناخته شدهاند و هنوز هم کمتر کسی شبهنگام به آنها نزدیک میشود.
مورد جالب توجه در مورد ساختار کال جنی تفاوت این قسمت با زمینهای اطراف است که در این بخش آب فراوانی یافت میشود. به دلیل ساختار خاصی که این دره دارد، وزش باد با تولید صداهای عجیب و غریب چنین به نظر میرسد که گویی موجودات دیگری آنجا زندگی میکنند.
طبق نظریه کارشناسان سازمان میراث فرهنگی تاریخ بنای این مکان به دوره ساسانیان برمیگردد. در سال ۱۳۸۰ نیز مربی صخره نوردی به اندرون این دره راه یافته است. وجود تونلها و خانههایی به نام خانه گبرها در دل دیوارهها که برای سکنی زرتشتیان زمان خود ساخته شده است از دیگر جذابیتهای این دره است.
ساخت این تونلها و حفرها احتمالا به زمان ساسانیان بازمیگردد. این حفرهها و تونلها در دامنه جدارههای این دره قرار گرفتهاند. مسیر دسترسی به این حفرهها بسیار دشوار است. در مسیر این حفرهها تونلهایی دیده میشد که احتمالا راههای ارتباطی آنها با هم بوده است.
به گزارش راز بقا، از نظر زمینشناسی، دره کال جنی حاصل میلیونها سال فرسایش توسط آب و باد است. دیوارههای بلند با بریدگیهای تیز، حوضچههای طبیعی آب، نخلهای سر به فلک کشیده در دل کویر و آوای باد در پیچوخم دره، ترکیبی از زیبایی مرموز و ترس شیرین را در ذهن بیننده ایجاد میکند.
برخی گردشگران شبهنگام در دره صدای جیغ و نالههای نامفهومی را شنیدهاند و برخی دیگر احساس حضور چیزی ناشناخته را گزارش دادهاند؛ اما هیچکس نمیتواند دقیقاً بگوید این صداها از کجاست.
به گزارش راز بقا، کال جنی طبس، فراتر از یک جاذبه طبیعی است؛ این دره جایی است که طبیعت، تاریخ، افسانه و تخیل به هم گره خوردهاند. با هر قدم در این دره، میتوان صدای تاریخ را شنید، و با هر نگاه، سایههایی از دنیای ناشناخته را دید. اگر بهدنبال تجربهای متفاوت، مرموز و هیجانانگیز در دل کویر ایران هستید، کال جنی منتظر شماست.