خروس لاری افغان؛ هرکول خروسها و هیولای جنگی بیرحمی که در جهان رقیب ندارد
راز بقا: خروسها انواع مختلفی دارند و این تنوع نژادی در ایران نیز وجود دارد. یکی از انواع خروسهای معروف ایرانی خروس لاری است که خود این خروس واریتههای مختلفی دارد. خروسهای لاری به شجاعت و قلمروطلبی معروف هستند و مخصوص جنگهای تن به تن هستند. البته باید گفت که جد خروس لاری ایرانی نیز در نهایت به خروس مالای باز میگردد.
به گزارش راز بقا، این خروس زیبا و سرکش است و از زمانهای قدیم مورد توجه خروسبازان بوده است. خروس لاری خروس جنگ و مبارزه است و شجاعتش زبانزد خاص و عام است. خروس لاری نام دیگر خروس جنگی است، اما در ایران به دلیل اینکه بیشتر این نوع خروسها در شهرستان لار استان فارس به دنیا آمدهاند به «خروس لاری» معروف شدهاند. به نوعی میتوان گفت که خالصترین نژاد این خروس در همان شهر لار پرورش داده میشود. البته باید گفت که در شهرهایی مانند تهران و یا حتی برخی از شهرهای شمالی از جمله گیلان و مازندران روی این پرندهها شرطبندی میکنند و در مکانهای مخصوصی آنها را وارد مبارزه میکنند.
به عنوان مثال خروس لاری اصیل نژادی است که در ایران طرفداران زیادی دارد و بر اساس گفته خروسبازان هر چقدر که دانگ یا قد خروس بالاتر باشد به نژاد اصیل نزدیکتر است. از طرف دیگر خروسهای لاری بر اساس رنگ نیز از یکدیگر متمایز میشوند و وارینههای آنها دارای رنگهای متفاوتی هستند. هر چند در حالت کلی نمیتوان رنگ مشخصی را برای خروس لاری تعریف کرد و در هر نوع رنگی میتواند وجود داشته باشد. خروس لاری اصیل دارای گردنی دراز، پاهایی پهن و کلفت و کمری صاف و سرراست دارد.
گفتههای تاریخی حاکی از آن است که نژاد اصیل خروس لاری از اجداد خود یعنی «کورنیش» نشأت گرفته و خروس نژاد اصیل را هندوستان به عنوان خروس جنگجو میشناسند. مهمترین جیره غذایی خروس لاری دان، غلات ویتامیندار و سبزیجات است و بین ۵ تا ۷ سال عمر میکند.
خروسهای لاری خودشان به چهار نوع تقسیم میشوند که البته این نوع تقسیمبندی بر اساس شکل تاج آنهاست. تاج مهر، تاج میل، تاج بادام و تاج سپر از جمله انواع خروسهای لاری اصیل هستند. یعنی خروس لاری اصیل باید یکی از این نوع تاجها را داشته باشد.
یکی دیگر از ویژگیهای تشخیص خروس لاری اصیل از غیر اصیل بر اساس نوک آن است که در خروسهای اصیل نوک خروس باید ضخیم و عقابی شکل باشد.
خروس لاری افغان؛ هیولای خروسها
خروسهای لاری همانطور که در بالا گفقتیم نژادهای مختلفی دارند و همه آنها از نوع اصیل محسوب میشوند. به عنوان مثال نژادهای ترک، برزیل و ایرانی از جمله نژادهای خروس لاری اصیل هستند. اما یکی از انواع خروسهای اصیل «خروس لاری افغان» است که طرفداران پروپاقرصی در ایران دارد و به خصوصیات جنگی بودنش مشهور است.
خروس لاری افغان در افغانستان و در نزدیکی مرز ایران پرورش داده میشود که طبق بررسیهای راز بقا نژاد این نوع خروس از نوع «لاری» است، اما از لاری معمولی سنگینتر است. میتوان گفت که انواع خروسهای لاری از نظر اندام بسیار شبیه به هم هستند، اما در رنگ از هم متمایز میشوند.
خروس لاری افغان معمولا بین ۴ تا ۶ دانگ قد دارد و در رنگهای سیاه با گردن و پشت بالهای قرمز شناسایی میشود. در برخی از مواقع پرهای قرمز با خالهای سفیدرنگ، کاملا سیاه، طوسی و ... نیز دیده میشود. باز هم رنگ ترکیبی دیگری از این نوع خروس نیز وجود دارد. خروس لاری افغان معمولا بدون ریش است، اما حتی اگر هم ریش داشته باشد ریشاش بسیار کوتاه است. تاج این خروس نیز کوتاه و نخودی شکل است.
اما اگر بخواهیم این سؤال را بپرسیم که کدام یک از نژادهای لاری از همه بهترند قطعا دو نوع خروس لاری ایرانی و افغان بهترین نژادهای خروس لاری در ایران محسوب میشوند. خروس لاری افغان اگرچه نام کشور افغانستان را با خود یدک میکشد، اما در بسیاری از شهرهای ایران به منظور انجام نبردهای میدانی حضور دارد و یکی از بهترین نژادهای همیشه پیروز میدان است.
«خروس لاری افغان» یکی از نوادگان «خروس مالای» است و در رنگهای مختلفی مانند قرمز و شرابی، سفید و قهوهای، سفید و قرمز، سفید و مشکی و ... یافت میشود. این خروس نیز مانند جد خود یعنی مالای تاج و ریش کوتاهی دارد.
درباره خروس مالای باید گفت که این خروس یکی از خروسهای جنگی آسیایی میباشد که در سال ۱۸۳۰ میلادی از کشورهای آسیایی به کشورهای اروپایی مانند انگلستان راه یافت. شهرت این خروس در نترس بودن، تحمل بالا در برابر سرما، گرما و درد، حس جنگاوری بالا و حملات بیرحمانهاش است. این ویژگیها به خروس لاری افغان نیز منتقل شدهاند.
خروس مالای در سال ۱۸۳۵ به عنوان پرندهای بزرگ و با ساختار ظاهری غیرمومعمول مورد توجه قرار گرفت. منشأ اکثر خروسهای امروزی یعنی خروس جنگیهای ترک، شامو، لاری و افغان و ... از همین مالای نشأت گرفته است.
ایران اینقدر بی لیاقت شده تمام فرهنگ و هنر ایران ازش دزدیده میشه و بنام این کشور اون کشور به ثبت میرسه
مقاله اشکالات و اشتباهاتی داشت که اگر کلی بخوام بگم حدود ۵۰ درصد اطلاعات این مطلب غیر واقعی و از سر نا آشنایی نگارنده با موضوع بوده ، مثل اینکه ( اطلاق نام لاری به خروس جنگی هیچ ربطی به شهر لار در استان فارس ندارد و منشا این نام گذاری مشخص نیست , یا در نوع تاج خروس ها ، تاج سنگ و تاج طبری اسم برده نشده ، یا در مورد دانگ _ قد خروس _ خروس افغان از ۲/۵ دانگ تا ۶ دانگ داریم ) در مورد دانگ آن چیزی که تقریبا در ایران مورد توافق همه است اینکه ۶۰ سانتی متر را معادل ۳ دانگ کامل می گیرند و هر ۱۰ سانتی متر بلندی قد ، یک دانگ ( یعنی وقتی می گوییم خروس ششدانگ باید حداقل ۹۰ سانتی متر قد داشته باشد ، یا می گوییم ۴/۵ دانگ یعنی خروس بین ۷۴_۷۷ سانتی متر باشد و ... ) در مورد تقسیم بندی و نام گذاری هم ، خروس ها بر مبنای رنگ نام گذاری می شوند مثل : ابرش = طلایی ، چیل = گل باقالی ، سیاه ، سفید ، قرمز و ... )
دلیل کیفیت بالاتر خروس افغان در مقایسه با خروس های ترک ، توان بیشتر جنگیدن ( از نظر زمان جنگ ) و استقامت بیشتر در موقع کتک خوردن در جنگ است .
انواع خروس لاری در ایران
مالاوی
هندی
شامو
افغان
پاکستانی
ترک
برزیل
خروس های لاری اصیل ایرانی ، تقریبا مشابه خروس های لاری افغان هستند و در یک دسته تقسیم می شوند