رکورددار تولید مثل؛ کدام حیوان میتواند در یک زمان بیشترین تعداد بچه را داشته باشد؟
راز بقا: میلیونها گونه حیوانی در سیاره ما وجود دارد و هر کدام استراتژی تولید مثل خاصی دارند که برای برآورده کردن نیازهای خاص خود تکامل یافتهاند. کاتلین کول، زیستشناس دریایی در دانشگاه هاوایی در مانوآ، میگوید: این سوال به سرعت پیچیده میشود. عوامل زیادی میتوانند بر این سناریو تأثیر بگذارند.
در ابتدا، اینکه کدام حیوان را به عنوان دارنده بیشترین تعداد فرزند انتخاب کنیم باید بدانیم که این امر بستگی به این دارد که چگونه فرزندان را دسته بندی میکنیم. اگر فرزندان را از نظر تعداد گامتها، یا تخمک و اسپرمهای بارور نشده تولید شده در یک زمان تعریف کنیم، ماهیها به راحتی در این زمینه برتری دارند. انتشار تخمکهای بارور نشده به انرژی کمتری نسبت به تخمکهای بارور شده نیاز دارد.
بنابراین حیواناتی که تخمگذاری میکنند، یا تخمکها و اسپرمهای بارور نشده را در آب رها میکنند، معمولاً تخمکهای بیشتری نسبت به غیرتخمگذارها دارند.
خورشید ماهی اقیانوسی (Mola mola)، در زمان واحدی میتواند تا ۳۰۰ میلیون تخمک در تخمدانهایش داشته باشد. با این حال، از آنجایی که تخمکها در خارج از بدن ماده بارور میشوند، نمیتوان به طور دقیق دانست که چند عدد از این تخمکها به فرزند تبدیل میشوند.
به محض اینکه تخمکها در اقیانوس رها میشوند، هیچ راهی برای تشخیص اینکه کدامیک متعلق به کدام ماهی است وجود ندارد. هرچند که هیچ سرشماری رسمی از تعداد خورشید ماهی اقیانوسی وجود ندارد، اما به دلیل صید تصادفی به عنوان گونهای آسیبپذیر تحت لیست قرمز IUCN توسط شیلات ثبت شدهاند و گونهای نادر بهشمار میروند. بنابراین تمام آن ۳۰۰ میلیون تخمک به بچههای خورشید ماهی تبدیل نمیشود.
در زمینه تخمکهای بارور شده در یک نوبت، حشراتی که به صورت اجتماعی زندگی میکنند در صدر قرار دارند. برخی از گونههای مورچه، مانند مورچههای راننده آفریقایی (Dorylus wilverthi)، میتوانند در حدود یک ماه تا ۳ تا ۴ میلیون تخمک بگذارند. ملکه بسته به اینکه چه تعداد فرزندان نر و ماده میخواهد تصمیم میگیرد برخی از این تخمکها را بارور کند.
در میان پرندگان، قرقاول خاکستری (Perdix perdix) در میان بالاترین تخمگذاران قرار دارد و میتواند تا ۲۲ تخم در هر کلاچ بگذارد.
به گزارش راز بقا وقتی نوبت به زندهزایی میرسد، اسب دریایی نر میتواند در یک زمان تا ۲۰۰۰ فرزند زنده به دنیا آورد که آنها را در کیسه خود پرورش میدهد.
همچنین، افعی سمی معروف به پاف آدر یا مار زهرافکن (Bitis arietans) رکورد دار زنده زایی در خشکی است. یک ماده میتواند از یک بارداری ۱۵۶ بچه مار به دنیا آورد.
چرا برخی از جانوران تعداد زیادی فرزند دارند؟
در حالی که حیواناتی مانند فیلها و نهنگها معمولاً فقط یک بچه در یک زمان دارند، برخی دیگر تعداد زیادی فرزند دارند که به عوامل زیادی بستگی دارد.
طول عمر
یکی از عواملی که بر اندازه زاد و ولد تأثیر میگذارد، طول عمر است. حیوانات با طول عمر کوتاه، معمولاً در یک زمان تعداد بیشتری فرزند دارند.
انرژی و منابع
حیواناتی که پس از زایمان از فرزندانشان مراقبت میکنند، به دلیل مصرف بیشترانرژی و منابع برای مراقبت و بزرگ کردن هر یک از فرزندان معمولاً تعداد کمتری فرزند دارند.
به عنوان مثال گونههایی مانند خفاشها که باید سبکوزن باشند تا پرواز کنند و در حین پرواز فرزندانشان را حمل کنند، به طور کلی میتوانند فقط از یک فرزند در یک زمان مراقبت کنند.
تخمگذاری یا زایمان
اینکه آیا یک حیوان تخمگذاری میکند یا بچههای زنده به دنیا میآورد نیز یک عامل بزرگ است. بچههای زنده به تلاش بیشتری برای مراقبت نیاز دارند، بنابراین زندهزاها معمولاً فرزندان کمتری خواهند داشت.
زندگی اجتماعی یا فردی
حیواناتی مانند مورچهها و موریانه ها که به صورت گروهی زندگی میکنند، به دلیل محافظت بیشتری که گروه ارائه میدهد میتوانند فرزندان بیشتری نسبت به حیوانات غیراجتماعی داشته باشند.
با این حال، همیشه مثالهای نقض وجود دارند. به عنوان مثال: خرگوشها و موشها به خاطر زاد و ولدهای زیاد خود مشهور هستند، در حالی که سوسکهای سرگینغلتان، که تخمگذار هستند، میتوانند تنها سه تخم در یک زمان بگذارند.