کد خبر: ۳۸۵۸
24 ارديبهشت 1404
10:57

والک؛ سبزی محبوب بهار که نفخ را از بین می‌برد و غذای خوشمزه والک‌پلو از آن تهیه می‌شود

والک؛ سبزی محبوب بهار که نفخ را از بین می‌برد و غذای خوشمزه والک‌پلو از آن تهیه می‌شود
والک از جمله نعمت‌های طبیعی و فصلی ایران به خصوص کوه‌های شمیران و البرز مرکزی است که در کنار طعم خاص و بی‌نظیر، فواید دارویی فراوانی دارد. این این سبزی نسبتا کمیاب غذای خوشمزه‌ای به نام «والک پلو» درست می‌شود که به ثبت ملی رسیده و اولین بار در شمیران تهران طبخ شد.

راز بقا: والک، یکی از سبزی‌های محلی، خوش‌عطر و پرخاصیت ایران است که به‌ویژه در نواحی کوهستانی شمال تهران و کوه‌های شمیران می‌روید. 

به گزارش راز بقا، این گیاه خودرو، که با آمدن بهار از دل خاک سر برمی‌آورد، نه‌تنها زینت‌بخش سفره‌های محلی است، بلکه جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی و آشپزی ایرانی دارد. با طعم و بویی شبیه به سیر، اما ملایم‌تر، والک ترکیبی جذاب برای تهیه انواع غذا‌های مقوی و خوشمزه است. 

والِک شمرون

والِک چیست و کجا می‌روید؟

به گزارش راز بقا، والک گیاهی علفی، خودرو و چندساله است که در اوایل بهار در ارتفاعات تهران به ویژه در کوه‌های شنی درکه، دربند، دارآباد، توچال و دیگر قله‌های شمیران و همچنین در برخی از نقاط سرد کوهستانی کشور می‌روید. این‌طور که قدیمی‌های شمیران می‌گویند این سبزی کوهی فشارخون را تنظیم و دستگاه گوارش را تقویت می‌کند. همچنین مثل شوید چربی‌سوز است و کلسترول خون را کاهش می‌دهد. 

این گیاه برگ‌هایی باریک و بلند دارد و معمولاً پیش از گل‌دهی چیده می‌شود، چرا که پس از گل‌دهی طعم آن تلخ می‌شود و خواص غذایی‌اش کاهش می‌یابد.

والِک شمرون 

والک در طبیعت کنار چشمه‌ها، شیب‌های مرطوب و سایه‌دار و دامن کوه‌ها می‌روید و معمولاً فصل بهار بهترین زمان برای برداشت آن است. نکته جالب اینکه این گیاه به ثبت ملی هم رسیده و در ایام بهار بازار تجریش تهران مملو از فروش این سبزی خاص و کمیاب می‌شود. 

برای مطالعه بیشتر بخوانید:

طلای سرخ افغانستان؛ چرا زعفران افغانستان از زعفران ایران گران‌تر است؟

سریش یا چسب کوهی؛ گیاه دارویی و صنعتی کمیاب در کوهستان‌های ایران که فقط در بهار می‌روید!

خواص دارویی والِک

به گزارش راز بقا، در طب سنتی، والک دارای طبع گرم و خشک است و خواصی شبیه به سیر دارد. از جمله فواید آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشار خون، بهبود گوارش و رفع نفخ، پاک‌سازی کبد، کاهش کلسترول خون و ضدعفونی‌کننده دستگاه تنفسی و.. 

برخلاف سیر، مصرف والک بوی تند و زننده‌ای در دهان باقی نمی‌گذارد و به همین دلیل برخی افراد آن را به سیر ترجیح می‌دهند.

والِک شمرون

غذا‌هایی که با والِک درست می‌شوند

به گزارش راز بقا، والِک به دلیل طعم خاص و عطر بی‌نظیرش در پخت غذا‌های متنوعی به‌کار می‌رود. برخی از معروف‌ترین غذا‌هایی که با والک تهیه می‌شوند عبارتند از:

پلو والک

یکی از معروف‌ترین غذا‌ها با والک، پلو والک است که در شمال تهران بسیار محبوب است. در این غذا، برگ‌های تازه والک را با برنج دم می‌کنند و گاه با گوشت یا مرغ سرو می‌شود. طعم آن شبیه سبزی‌پلو است، اما با رایحه‌ی خاص‌تر. والک پلو غذایی ساده است که اولین بار در شمال تهران طبخ شد و به والک پلو شمیران هم معروف است.

والِک شمرون

کوکو والک

با ترکیب والک خردشده، تخم‌مرغ، آرد و ادویه‌جات، کوکویی مقوی و خوشمزه تهیه می‌شود. این کوکو برای شام سبک یا ساندویچ گیاهی عالی است.

اشکنه والک

در مناطق کوهستانی، والک را با تخم‌مرغ، پیاز، زردچوبه و آرد در آب می‌پزند و نوعی اشکنه سنتی و بسیار مقوی درست می‌کنند.

والِک شمرون

والک با تخم‌مرغ (نرگسی والک)

یکی دیگر از غذا‌های ساده و فوری، تفت دادن والک با پیاز و سپس اضافه کردن تخم‌مرغ است. غذایی سریع، خوشمزه و سرشار از انرژی.

دلمه برگ مو با والک

ترکیب والک با سبزی دلمه طعم ویژه‌ای به دلمه برگ مو می‌دهد و طعم آن را غنی‌تر می‌سازد.

والِک شمرون

به گزارش راز بقا، والک از جمله نعمت‌های طبیعی و فصلی ایران است که در کنار طعم خاص و بی‌نظیر، فواید دارویی فراوانی دارد. اگر در بهار فرصت داشتید به کوهستان‌های شمالی سر بزنید، حتماً چیدن والک و تهیه غذا با آن را تجربه کنید. این سبزی، گنجینه‌ای گمنام در دل طبیعت ایران است که باید بیشتر شناخته و استفاده شود.

والِک شمرون

برچسب ها :
گل و گیاه
خواندنی‌ها
ارسال نظر
نظرات بینندگان
شه بخش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۳
0
0
دراستان سیستان و بلوچستان هم والک میروید
محمود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۶
0
0
شبیه این سبزی گیاهی در بلوچستان میروید در فصل بهار که پُتْروک نام دارد و مزه اسفناج دارد .و بسیار محبوب است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۲
0
0
در استان قزوین روستای خسرود این گیاه به اسم اتک شناخته می‌شود ما هم بیشتر با پلو میپزیم واقعآ بینزیره بهمین دلیله که کمیاب وفقط در فصل بهار اونم نه همه جا یی که کوه ریزش کرده باشه لابه لای سنگ ریزها میشه پیدا کرد هر چیزی که خیلی با ارزش وپرخاصیت باشه کمیابه این طبیعی هستش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۸
0
0
والک را می‌توان خشک کرد واز آن در هر وصلی که بخای نوش جان کنی
علم و کیهان