دیکینسونیا؛ مهمترین و مرموزترین فسیل کشف شده تاریخ که اولین جانور روی زمین است
راز بقا: «دیکینسونیا» (Dickinsonia) یک سرده ارگانیسم منقرض شده است و البته احتمالا یک حیوان، که در اواخر دوره «ایدیاکارین» در استرالیا، چین، روسیه و اوکراین کنونی زندگی میکرد. این یکی از شناختهشدهترین اعضای موجودات زنده دوره «ایدیاکارین» است.
به گزارش راز بقا، «دیکینسونیا» به طور معمول شبیه یک بیضی دندهای متقارن دو طرفه است. این موجود در اواخر دوره ایدیاکارین (بخش پایانی پرکامبرین) زندگی میکرد. کشف مولکولهای کلسترول در فسیلهای دیکینسونیا این ایده را که دیکنسونیا یک حیوان بود و احتمالا اجداد تمامی جانوران کنونی، پشتیبانی میکند، اگرچه این نتایج مورد تردید قرار گرفته است.
دیکینسونیا یک فسیل شگفتانگیز و مرموز است که از زمانی که کشف شد بسیاری از باستانشناسان توجه ویژهای به آن داشته چرا که این فسیل متعلق به دوره «ایدیاکارین» یعنی حدود ۵۶۰ میلیون سال پیش است و دیدگاههای مهمی را درباره حیات اولیه چندسلولیها و همچنین تکامل موجودات زنده و جانوران عرضه میکند.
کشف دیکینسونیا
اولین فسیلهای مربوط به دیکینسونیا در بخش جنوبی استرالیا و در دهه ۱۹۴۰ کشف شد. به گزارش راز بقا این کشف در واقع در تپههای «ایدیاکارا» اتفاق افتاد و در آنجا تنوع موجودات نرمتن بسیار زیاد بود. این کشف باعث شگفتی باستانشناسان شد و آنها را بسیار گیج کرد چرا که اشکال عجیب آنها هیچ شباهتی با سایر اشکل شناخته شده حیات موجودات نداشت.
دیکینسونیا دارای بدنی صاف و بیضیشکل است که ساختارهای دندانهدار دارد و همین امر ظاهری خاص و عجیب به آن داده و بسیار شبیه یک پنکیک بزرگ است.
فسیلهای دیکینسونیا فقط در استرالیا کشف نشد بلکه در جاهای دیگری از جهان از جمله در روسیه و نامیبیا نیز این فسیل کشف و شناسایی شدند. باستانشناسان با این کشف متوجه شدند که این موجودات به دلیل همین توزیع زیاد و پراکنده در اقصی نقاط کره زمین در دوره «ایدیاکارین» بسیار سازگار بودهاند
بیولوژی دیکینسونیا
ریختشناسی دیکینسونیا بسیار برای باستانشناسان جالب بود چرا که اندازه این موجود از چند سانتیمتر تا بیش از یک متر متغیر بود و بدنه آن از تکههای تکراری تشکیل شده که شبیه لایههای مختلف یک گل است.
همین امر موجب اختلافات درباره طبقهبندی ان شده است. به گزارش راز بقا در حالت کلی دو نوع نظریه درباره دیکینسونیا وجود دارد که همچنان محل بحث و جدل است. برخی از دانشمندان بر این باورند که دیکینسونیا نماینده شکل اولیه حیات جانداران است در حالی که برخی دیگر عقیده دارند که این موجود احتمالا باید در طبقهبندی قارچها یا لیشنها قرار بگیرد.
بیشتر فسیلهای کشف شده دیکینسونیا رسوبات هستند و نمونههای کاملا سالم و حفظ شده نیستند و این امر مطالعه زیستشناختی آنها را دشوار میکند. اما تکنیکهای پیشرفته مطالعات باستانشناسی باعث شده دیدگاههای جدیدی درباره این موجودات ارائه شود.
اهمیت تکاملی دیکینسونیا
حال پرسش این است که چرا کشف فسیل دیکینسونیا اینقدر اهمیت دارد ... پاسخ ساده به این سؤال این است که این موجودات دیدگاههای مربوط به انتقال از شکل حیات چندسلولی به موجودات پیچیده را روشنتر میکنند؛ موضوعی احتمالا بیشیترین اهمیت را در تاریخ نظریه تکامل دارد. در واقع فسیل این موجودات قرار است به ما بگوید که موجودات پیچیده کنونی چگونه از ساختارهای چندسلولی تکامل یافتهاند.
بحث درباره اینکه دیکینسونیا چه رابطهای با جانوران مدرن کنونی دارد همچنان ادامه دارد و دانشمندان نظریات مختلفی را در این باره ارائه میکنند. پیشرفت تکنولوژی علاقه به مطالعه دیکینسونیا را دوباره تقویت کرده است. به عنونان مثال چند سال پیشی یعنی حدود سال ۲۰۱۸ برای از دانشمندان اعلام کردند که فسیل دیکینسونیا فاکتورهای مربوط به «کلسترول» را نشان میدهدکه این خود نشانهای است از اینکه این موجودات جانوران اولیه بودهاند.
اهمیت این فرضیه این است که گزاره مربوط به اینکه «دیکینسونیا اجداد جانوران مدرن کنونی بوده را تقویت میکند» هر چند که دانشمندان میگویند یافتههای بیشتری برای قطعیت این دیدگاه نیاز است.