












راز بقا: کمپانیهای VML، Lab-Grown Leather Ltd و The Organoid Company اخیراً پروژهای مشترک معرفی کردهاند که هدف آن تولید چرم لوکس از دایناسور تیرانوسوروس رکس (Tyrannosaurus rex) است. این چرم مصنوعی که به نام چرم تیرکس (T. rex leather) شناخته میشود، بهصورت آزمایشگاهی تولید خواهد شد و از نظر ظاهری الهامگرفته از پوست دایناسورها است.
به گزارش راز بقا، طبق اعلام رسمی، این چرم نوعی جایگزین سازگار با محیطزیست و بدون خشونت برای چرم حیوانی است. این ماده قرار است با استفاده از DNA مصنوعی و مهندسیشده بر اساس بقایای فسیلی کلاژن تیرکس تولید شود.
تیم سازنده معتقد است که این پروژه میتواند همزمان به دغدغههای زیستمحیطی، مد پایدار و جلبتوجه رسانهها پاسخ دهد. در واقع، آنها با استفاده از کلاژن دایناسورها بهدنبال تولید چرم لوکس و منحصربهفردی هستند که بدون آسیب به حیوانات، حس کالای باستانی و کمیاب را القا کند.
در بیانیه این پروژه آمده است که تولید چرم سنتی تأثیرات زیستمحیطی شدیدی دارد، از جمله جنگلزدایی برای پرورش دام، تولید گازهای گلخانهای و استفاده از مواد شیمیایی در دباغی. در مقابل، چرم آزمایشگاهی میتواند گامی بهسوی مد سبز و اخلاقی باشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
کشف ابزارهای رازآلود نئاندرتالها؛ نیاکان نخستین ما چطور به چین رسیده بودند؟
ایرانوسوریپوس؛ شگفتانگیز دایناسور گوشتخوار جهان که در ایران و در نزدیکی تهران زندگی میکرد!
بَلوچیدَد؛ غول افسانهای اهل بلوچستان که بزرگترین پستاندار خشکی تاریخ لقب گرفته است
اما این ادعا با واکنش منفی دیرینهشناسان روبهرو شد. دکتر توماس هولتز، دیرینهشناس دانشگاه مریلند، این پروژه را «گمراهکننده» خواند و گفت: «برای ساخت چرم تیرکس واقعی، نیاز به DNA پوست آن داریم؛ اما ما هیچ DNA دایناسوری در اختیار نداریم.»
وی افزود: «آنچه از تیرکس در اختیار داریم، تنها بخشهایی از کلاژن استخوانی بسیار قدیمی است. حتی اثرات پوستی باقیمانده نیز فقط نقشهایی سطحیاند، نه بافت زیستی قابل استفاده.»
به گزارش راز بقا دکتر توماس کار، زیستشناس و مدیر مؤسسه دیرینهشناسی کالج کارتاژ نیز به محدودیتهای علمی اشاره کرد و گفت: «کلاژن در بین گونههای مختلف بسیار مشابه است و احتمال یافتن الگویی خاص برای تیرکس تقریباً صفر است.»
به گزارش راز بقا در حالیکه ساخت چرم آزمایشگاهی از نظر اخلاقی و محیطزیستی بسیار ارزشمند است، اما اکثر متخصصان تأکید دارند که چسباندن نام تیرکس به این پروژه بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا علمی.