ماکروپینا؛ ماهی مرموزی با کلهای شیشهای یا موجودی فضایی که در اعماق اقیانوس گرفتار شده است!
راز بقا: «ماکروپینا» Macropinna microstoma یا به تعبیری دیگر ماهی کلهبشکهای (Barreleye Fish) یک ماهی کوچک در اعماق دریا با سر شفاف گنبدی شکل است که دارای چشمان سبز درخشان است. این خانواده ماهی در دریای برینگ و در سواحل باخای کالیفرنیا یافت شده، اما تعداد انگشت شماری از ماهیها مشاهده شده است. با توجه به اینکه مدت زیادی از کشف این ماهی نمیگذرد هنوز چیزهای زیادی برای یادگیری در مورد این موجودات جذاب وجود دارد. برخی از دوستداران تئوری توهم توطئه معتقد هستند که این ماهی در واقع یک موجود فضاییست که در زمین گرفتار شده است!
به گزارش راز بقا، چشمهای ماکروپینا در داخل سر شفاف آن قرار دارند و نام این ماهی دقیقا از شکل و شمایل چشمانش میآید. ماهیهای بشکهای میتوانند به هر ماهی از خانواده Opisthoproctidae اشاره کنند که همگی سرهای بشکهای و چشمهای لولهای دارند. در این خانواده ۹ جنس و بیش از ۲۰ گونه وجود دارد.
ماکروپینا یک سرده از Opisthoproctidae است که دارای یک گونه به نام Macropinna microstoma است. در تعداد کمی از دفعاتی که این ماهیها پیدا شدهاند، دیده میشوند که به آرامی در آبهای تاریک در حال گشتزنی برای یافتن نشانههایی از طعمه در بالای سرشان هستند.
به گزارش راز بقا به دلیل زندگی هزاران فوتی زیر سطح، اطلاعات کمی در مورد شکارچیان طبیعی و الگوهای تولید مثل آنها وجود دارد. به دلیل کمبود دادهها و تحقیقات، IUCN هنوز آنها را طبقه بندی نکرده است. اعداد مطلق آنها نیز ناشناخته است. اما در هر حال اقدامات انسانها در سطح اقیانوس میتواند تأثیرات ماندگاری بر اعماق دریا و حیوانات آن داشته باشد.
حقایق جالب ماهی کله بشکهای
سرهای شیشهای دارند که پر از مایع است. سرهای عجیب آنها از یک سپر شفاف و مایع تشکیل شده است که از چشمان ماهی محافظت میکند. از طریق این گنبد شفاف، میتوان چشم ها، مغز و انتهای عصبی آنها را در سرشان دید. این سپر گنبدی بسیار شکننده است و اغلب گزارش شده که در فرآیند تحقیقات زمانی که حیوان از اعماق بالا آورده شده آسیب دیده است.
چشمان آنها چرخشی است. دو گوی درخشان سبز رنگ در داخل سر شفاف دیده میشود. به طور معمول، این چشمها به سمت بالا هستند و تا حد امکان نور را جذب میکنند، اما این ماهیها میتوانند این چشمها را هنگام جستجوی طعمه به جلو بچرخانند.
سوراخ بینی دارند. دو نقطه تیره بالای دهان ماهی در اصل با چشم اشتباه گرفته میشود. آنها در واقع اندامهای بویایی هستند که معادل سوراخهای بینی هستند.
ماهی کله بشکهای اخیراً کشف شده است. ماهی کلهبشکهای برای اولین بار در سال ۱۹۳۹ توصیف شد. به دلیل سکونت در عمق زیاد، از آن زمان تاکنون بررسی کامل آن برای زیست شناسان دریایی دشوار بوده است.
دهان بسیار باریکی دارند. ماهی کلهبشکهای دهانهای نوک تیز کوچکی دارد که باید دقیقاً به سمت طعمه خود هدایت شود. این یکی از دلایلی است که چرا چشمان آن قادر به چرخش به جلو هستند - به طوری که میتواند حملات هماهنگ را برنامه ریزی کند.
چشمان آنها لولهای است. بسیاری از حیوانات اعماق دریا دارای چشمهای لولهای هستند که به آنها کمک میکند نور را جذب کنند. این نوع چشمها عموماً پشت ماهیها قرار دارند، استوانهای شکل هستند و دارای شبکیه جانبی هستند. کرههای سبز رنگی که در بشکهها دیده میشوند، عدسیهای بزرگی هستند که به تمرکز نور بر روی شبکیه چشمشان کمک میکنند که حاوی تراکم بالایی از سلولهای استوانهای شبکیه است.
ماهیهای کلهبشکهای کور رنگ هستند. چشم آنها فاقد سلولهای مخروطی است که برای درک رنگ استفاده میشود. جایی که آنها زندگی میکنند، آنقدر تاریک است که این ماهیها فقط بر روی تشخیص روشنایی و تمایز نوری که از بالا یا از طعمه احتمالی میآید متمرکز هستند.
بالههای آنها باعث شناورشدنشان میشوند. بالههای کلهبشکهای بزرگ و مسطح هستند که به آنها اجازه میدهد اساساً در زیر آب بی حرکت بمانند. با استفاده از حرکات دقیق، این بالهها آنها را در حالی که به سمت بالا نگاه میکنند، هدایت میکنند.
ممکن است غذای دیگران را بدزدند. در اعماق دریاها که کلهبشکهایها آنجا زندگی میکنند، سیفونوفورها (گروهی از چتر دریایی) نیز یافت میشوند. آنها میتوانند به طول بیش از ۱۰ متر رشد کنند و طعمه را در شاخکهای نیش دار خود بگیرند. گفته میشود ماهیهای کلهبشکهای به صورت مخفیانه ارگانیسمهایی را مصرف میکنند که در بازوهای سیفونوفورها گیر کرده اند. سپر شفاف آنها از چشمان آنها در برابر آسیب دیدن زائدههای گزنده محافظت میکند.
آنها در منطقه گرگ و میش زندگی میکنند. کله بشکهایها در منطقه گرگ و میش اقیانوس زندگی میکنند - لایهای از آب که ۶۵۰ تا ۳۳۰۰ فوت زیر سطح است. سیاره ما را احاطه کرده و به اندازه کافی عمیق است که درست خارج از نور خورشید قرار دارد.
دستگاه گوارش آنها بسیار بزرگ است. بر اساس یافتههای اولیه، مشخص شده که کلهبشکهایها دارای سیستم گوارشی طولانی هستند که قادر به تجزیه انواع مختلف طعمه هستند.
اطلاعات کمی در مورد تولید مثل کله بشکهایها وجود دارد. گفته میشود که این ماهیها با تخم ریزی پلاژیک، فرآیندی که در آن تخمها و اسپرمها در آب آزاد میشوند، تولید مثل میکنند. پس از لقاح، تخمکها توسط جریان آب حمل میشوند.
کلهبشکهایها به شدت گریزان و کمیاب هستند. این موجودات مرموز به ندرت دیده میشوند. در واقع، با حدود ۵۶۰۰ غواصی، محققان آکواریوم خلیج مونتری تنها ۹ بار این ماهیها را مشاهده کرده اند.
خانواده ماهیهای کله بشکهای دارای گونههای عجیب و غریب دیگری است. این ماهیهای عجیب و غریب در اعماق ۴۰۰ تا ۲۵۰۰ متری یافت میشوند و تا حدود ۱۵ سانتی متر رشد میکنند.