سیاره زمین دقیقا چه زمانی کاملا از بین میرود؟
راز بقا: شاید برای بسیاری جالب باشد که سیاره زمین دقیقا چه زمانی غیر قابل سکونت میشود و اینکه آیا احتمال رخداد چنین چیزی وجود دارد یا خیر. پاسخ به این پرسش دشوار است چرا که عوامل مختلفی میتوانند منجر به تخریب زمین شوند که رویدادهای طبیعی و عونامل انسانی از جمله این عوامل هستند و دانشمندان نیز نسبت به آنها هشدار دادهاند. آب شدن یخهای قطبی و گرمایش زمین از جمله نشانههای این تخریب زیست محیطی هستند که زمین را تهدید میکنند.
به گزارش راز بقا، اما وقتی این موضوع را از منظر بازههای زمانی نجومی و مکانییسم خود کهکشهان در نظر بگیریم به نظر میرسد که دانشمندان برآوردهایی از پایان زمین دارند. البته در اینجا نیز باید مقیاسهای وسیع زمانی را در نظر گرفت.
زمین تقریبا ۴.۵ میلیارد سال عمر دارد و بسیاری از وقایع نجومی وجود دارند که میتوانند آینده آن را تحت تاثیر قرار بدهند. اما نکته اینجاست که این رخدادهای نجومی چندین میلیارد سال دورتر هستند و قضیه مربوط به چند صد سال و .. نیست.
خورشید و غول سرخ
یکی از مهمترین تهدیدات سیاره زمین خود خورشید و فعل و انفعالات کیهانیاش است. در حال حاضر خورشید میانسال است و در یک توالی ستارگانی به عنوان ستاره اصلی قرار گرفته است. طبق تحقیقاتی که دانشمندان مختلف انجام دادهاند سوخت هیدروژنی خورشید حدود ۵ میلیارد سال دیگر تمام میشود و سپس به مرحله «غول سرخ» تبدیل خواهد شد.
عملکرد غول سرخ به این صورت است که یک ستاره (در اینجا خورشید) بعد از چند میلیارد سال برای واکنشهای همجوشی هستهای، هیدروژن کافی در هستهاش ندارد. در عوض هلیومهای باقیمانده از واکنشهای پیشین در هسته ستاره مانده، در لایههای بیرونی ستاره هنوز مقداری هیدروژن موجود است؛ ولی، به مقدار کافی گرم نیستند تا در واکنش هستهای شرکت کنند؛ بنابراین به دلیل نداشتن سوخت، ستاره شروع به سرد شدن و کوچک شدن میکند.
لایههای درونی ستاره بر اثر جاذبه به سمت هسته کشیده میشوند و همینطور گرمتر میشوند. بخش بیرونی ستاره به قدر کافی گرم میشود تا فرایند همجوشی هستهای را آغاز کند. ستاره منبع انرژی جدیدی مییابد؛ سپس، پوسته ستاره آغاز به سوختن میکند و گرمای تولید شده باعث منبسط شدن ستاره میشود که غول سرخ نامیده میشود.
بر اساس توضیحات در این مرحله خورشید گسترش پیدا میکند و وسعت زیادی را در اختیار میگیرد به طوری که حتی سیارات داخلی و خود زمین را نیز در بر خواهد گرفت. به گزارش راز بقا دانشمندان نجوم میگویند حتی اگر زمین بتواند از مرحله وسیع شدن خورشید و بلعیده شدن توسط آن به سلامت عبور کند گرمای شدید خورشید کل جو را از بین میبرد به طوری که اقیانوسها جوش خواهند آورد و سیارات تقریبا غیر قابل سکونت خواهند شد.
تهدید سیارکها
یکی دیگر از تهدیدهای بزرگ زمین برخورد سیارکهاست که ممکن است در فاصله زمانی کوتاهتری اتفاق بیفتد چیزی شبیه اتفاقی که ۶۶ میلیون سال پیش رخ داد و تمامی حیوانات کره زمین از جمله دایناسورها را از بین برد. این برخورد میتواند موجب انقراضهای جمعی شود و سیاره زمین تقریبا غیر قابل سکونت میشود.
سوپرنوا
«سوپرنوا» یا همان مرگهای انفجاری ستارههای بزرگ از دیگر عوامل تهدیدکننده زمین و حیات درون آن است. بر اساس آنچه محققان نجوم گفتهاند اگر یک سوپرنوا در فاصله چند ده سال نوری از زمین اتفاق بیفتد تابش ناشی از این انفجار بر جو زمین تاثیرگذار خواهد بود و بازهم اتفاقی مانند برخورد سیارکها رخ خواهد داد یعنی موجب انقراضهای جمعی میشود.
در اینجا باید گفت که این موارد در واقع تهدیدهای بالقوه زمین هستند و احتمال اینکه اتفاق بیفتند بسیار نادر است. مقیاسهای زمانی این تهدیدها اینقدر وسیع است که از تصور انسان عملا خارج است. اما دانشمندان میگویند به جای اینکه روی از بین رفتن کره زمین توسط رخدادهای نجومی تمرکز شود انسانها باید به خطرات فوریتری که زمین را تهدید میکنند توجه داشته باشند از جمله میتوان در این راستا به عوامل انسانی مانند تغییرات اقلیمی و تخریب محیط زیست اشاره کرد.