کد خبر: ۳۳۴۷
02 فروردين 1404
14:17

گنجینه جیحون؛ مرموزترین و بزرگترین گنج هخامنشی که به طرز عجیبی از ایران به سرقت رفت

گنجینه جیحون؛ مرموزترین و بزرگترین گنج هخامنشی که به طرز عجیبی از ایران به سرقت رفت
گنجینه جیحون یا گنجینه آمو دریا، یکی از ارزشمندترین مجموعه‌های هخامنشی، شامل سکه‌ها، زیورآلات و مجسمه‌های طلایی است که در قرن نوزدهم کشف و به موزه بریتانیا منتقل شد. این آثار نشان‌دهنده هنر و قدرت هخامنشیان هستند. آیا ایران می‌تواند این میراث تاریخی را بازگرداند؟

راز بقا: یکی از شگفت‌انگیزترین گنجینه‌های کشف‌شده مربوط به دوره هخامنشی، گنجینه جیحون یا آمودریا است. این مجموعه ارزشمند که شامل صد‌ها شیء زرین و سیمین است، در اواخر قرن نوزدهم میلادی در نزدیکی رود جیحون (مرز ایران و افغانستان امروزی) کشف شد. اما این گنجینه به طرز مشکوکی سر از موزه بریتانیا درآورد و هنوز به ایران بازنگشته است. در این مقاله از راز بقا، تاریخچه، ویژگی‌ها، سرنوشت و اهمیت این گنجینه را بررسی خواهیم کرد.

گنجینه جیحون؛ رازآلودترین گنجینه هخامنشی

تاریخچه و کشف گنجینه جیحون

به گزارش راز بقا، گنجینه جیحون که به نام گنج آمودریا نیز شناخته می‌شود، مجموعه‌ای از اشیای ارزشمند هخامنشی است که در اواخر قرن نوزدهم میلادی توسط جویندگان گنج محلی در نزدیکی رود جیحون کشف شد. این گنجینه احتمالاً متعلق به دوره حکومت داریوش بزرگ (۵۲۲-۴۸۶ پیش از میلاد) است. شواهد نشان می‌دهد که این اشیا به احتمال زیاد در اثر حمله دشمنان یا برای پنهان کردن از غارتگران در این منطقه دفن شده بودند.

گنجینه جیحون

طبق برخی روایت‌ها، این گنجینه در منطقه‌ای دورافتاده و کمتر شناخته‌شده، توسط کشاورزان محلی کشف شد که پس از برخورد به اشیای زرین، آنها را به بازار‌های سیاه فروختند. بسیاری از این آثار بعد‌ها به مجموعه‌داران اروپایی فروخته شد و مسیرشان به سمت موزه بریتانیا تغییر کرد. به گزارش راز بقا برخی از گزارش‌ها حاکی از آن است که این اشیا ممکن است بخشی از یک معبد یا خزانه سلطنتی بوده باشند که در زمان حمله اسکندر مقدونی یا حملات اقوام مهاجم دیگر مخفی شده است.

گنجینه جیحون؛ رازآلودترین گنجینه هخامنشی

ویژگی‌های گنجینه جیحون

این گنجینه شامل صد‌ها قطعه طلا، نقره و اشیای زینتی است که عمدتاً شامل موارد زیر می‌شود:

سکه‌های طلا و نقره: برخی از این سکه‌ها مهر‌های هخامنشی را نشان می‌دهند.

ریتون‌ها (جام‌های دسته‌دار با نقوش حیوانی): این جام‌ها به شکل گاو، شیر و حیوانات اسطوره‌ای ساخته شده‌اند و مهارت فوق‌العاده‌ای در طراحی آنها به کار رفته است.

گنجینه جیحون

صفحات و لوح‌های طلا و نقره‌ای: برخی از این صفحات دارای نوشته‌ها و نماد‌های هخامنشی هستند که اهمیت مذهبی و سیاسی دارند.

زیورآلات زرین: شامل گردنبندها، دستبند‌ها و سنجاق‌های زینتی که نشان‌دهنده جایگاه والای صاحبان آنها بوده است.

مجسمه‌های کوچک طلایی و نقره‌ای: شامل پیکره‌های حیوانات و انسان‌ها که به سبک هخامنشی طراحی شده‌اند.

مهر‌ها و مدال‌های سلطنتی: این اشیا اغلب دارای نماد‌های سلطنتی هخامنشی همچون تصویر شاه، فره ایزدی و حیوانات مقدس بودند.

گنجینه جیحون؛ رازآلودترین گنجینه هخامنشی

اهمیت گنجینه جیحون در تاریخ هخامنشی

این گنجینه یکی از مهم‌ترین منابع اطلاعاتی درباره هنر و تمدن هخامنشی است. برخی از ویژگی‌های مهم آن عبارت‌اند از:

نشان‌دهنده مهارت بی‌نظیر هنرمندان هخامنشی: طراحی‌های ظریف و جزئیات دقیق این اشیا، سطح بالای هنر و صنعت فلزکاری در دوران هخامنشی را نشان می‌دهد.

ارزش مذهبی و آیینی: بسیاری از اشیای این گنجینه احتمالاً در آیین‌های مذهبی زرتشتیان باستان استفاده می‌شدند.

گنجینه جیحون

تأثیرگذاری بر فرهنگ‌های دیگر: بسیاری از نقوش و سبک‌های هنری این گنجینه بعد‌ها در تمدن‌های یونانی، سلوکی و اشکانی مشاهده شد.

تأیید قدرت و ثروت هخامنشیان: وجود چنین اشیایی نشان می‌دهد که امپراتوری هخامنشی تا چه حد غنی و قدرتمند بوده است.

ارزش نمادین در میان پادشاهان: برخی از این اشیا به‌عنوان نماد قدرت در مراسم تاج‌گذاری یا اعطای مقام‌های مهم استفاده می‌شدند.

گنجینه جیحون؛ رازآلودترین گنجینه هخامنشی

انتقال گنجینه به خارج از ایران

در اواخر قرن نوزدهم، قاچاقچیان اشیای باستانی این گنجینه را به بازار‌های اروپایی انتقال دادند. به گزارش راز بقا بخش عمده‌ای از این گنجینه سر از موزه بریتانیا درآورد و اکنون در این موزه به نمایش گذاشته شده است. تلاش‌های متعددی برای بازگرداندن این گنجینه به ایران انجام شده، اما تاکنون موفقیتی در این زمینه حاصل نشده است.

گنجینه جیحون

برای مطالعه بیش‌تر بخوانید:

نصرت‌الله معتمدی با ارزش‌ترین گنج هخامنشیان را دزدید و برای همسرش پیکان خرید!

کشف گنج بزرگ فرعون؛ کوزه اسرارآمیز پر از طلا و طلسم طلایی در معبد باستانی پیدا شد

معبد پادمانابهاسوامی؛ بزرگترین گنج جهان که به خاطر نفرین‌های مرگبار کسی جرات دست زدن به آن را ندارد!

انتقال این گنجینه به اروپا و فروش آن به مجموعه‌داران ثروتمند، نشان‌دهنده اهمیت بالای آثار ایرانی در بازار‌های جهانی عتیقه‌جات است. با این حال، این مسئله نگرانی‌های زیادی را در مورد از دست رفتن میراث ملی ایران ایجاد کرده است. امروزه بسیاری از کارشناسان تاریخ و فرهنگ خواستار بازگرداندن این گنجینه به ایران هستند تا در موزه‌های داخلی به نمایش گذاشته شود.

گنجینه جیحون؛ رازآلودترین گنجینه هخامنشی

تلاش‌های ایران برای بازگرداندن گنجینه جیحون

در سال‌های اخیر، برخی گروه‌های فرهنگی و حقوقی تلاش‌هایی را برای استرداد گنجینه جیحون به ایران آغاز کرده‌اند. مهم‌ترین موانع موجود در این مسیر عبارت‌اند از:

ادعای مالکیت موزه بریتانیا: این موزه ادعا دارد که این گنجینه به‌صورت قانونی خریداری شده و بنابراین جزو دارایی‌های آن محسوب می‌شود.

نبود اسناد رسمی درباره کشف گنجینه: ازآنجاکه کشف این گنجینه توسط افراد محلی و به‌صورت غیررسمی انجام شده، اسناد دقیقی درباره نحوه خروج آن از کشور وجود ندارد.

مشکلات حقوقی و دیپلماتیک: بازگرداندن آثار تاریخی از موزه‌های اروپایی فرآیندی پیچیده و زمان‌بر است که نیاز به مذاکرات طولانی دارد.

گنجینه جیحون؛ رازآلودترین گنجینه هخامنشی

با این وجود، برخی از کشور‌ها موفق شده‌اند آثار تاریخی خود را از موزه‌های خارجی بازپس بگیرند. ایران نیز در تلاش است تا با ارائه مدارک تاریخی و مذاکرات دیپلماتیک، این گنجینه را بازگرداند.

گنجینه جیحون یکی از ارزشمندترین و اسرارآمیزترین گنجینه‌های ایران باستان است که نه‌تنها به دلیل ارزش مادی، بلکه به‌خاطر اطلاعات تاریخی و هنری‌اش اهمیت فراوانی دارد. به گزارش راز بقا با این حال، سرنوشت غم‌انگیز این گنجینه و انتقال آن به خارج از کشور، نشان‌دهنده چالش‌های پیش روی حفاظت از میراث فرهنگی ایران است. بازگرداندن این آثار به ایران می‌تواند گامی مهم در راستای احیای هویت تاریخی کشور باشد.

گنجینه جیحون؛ رازآلودترین گنجینه هخامنشی

این گنجینه نه‌تنها نمادی از عظمت هخامنشیان است، بلکه یادآور مسئولیت ما در حفظ و پاسداری از تاریخ و فرهنگ این سرزمین است. به گزارش راز بقا امید است که در آینده‌ای نزدیک، این آثار ارزشمند به وطن بازگردانده شوند و در موزه‌های ایران به نمایش گذاشته شوند تا مردم بتوانند از نزدیک با شکوه و هنر باستانی کشورشان آشنا شوند.

برچسب ها :
هخامنشیان
خواندنی‌ها
ارسال نظر
نظرات بینندگان
سروش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۸
0
0
بریتانیا بماند فعلآ بهتر هستش .
وطنم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۳
0
0
خیلیم خوب.امیدوارم بقیه گنجینه ها هم بره اونور چون اینجا فرش از وسط موزه و تندیس از وسط میدون غیب میشه اونجا بهتر نگهداری میشه.
احمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۷
0
1
درود بر اهل علم و دانش
آخه جیحون در کدام منطقه از ایران هست که میگید گنجینه جیحون ایران ، منطقی بیان کنید ، آثار تاریخی منطقه ی جیحون مال مردم همان منطقه یعنی افغانستان و تاجیکستان و ازبکستان و ترکمنستان هست ، اگه میگید در زمان هخامنشیان ، باز هم همان مردم در همان منطقه حضور داشتند .
ونوس،
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۰
0
0
چی با زپس بگیرند گیریم باز پس گرفتن دباره تو موزه ایران آب میشه چون ایران هوا گرمه طلا ناپدید میشه
بهزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۰
0
0
دستش درد نکنه اونی که این گنج ازایران خارج کرد
ابوالفضل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۸
0
0
چند وقت قبل شخصی از دانشگاه هنر کاشان موفق شد از روی عکس محراب مسجد سنگ کاشان که در موزه آلمان است به همان ابعاد با همان رنگ و مصالح بازسازی و در جای خالی محراب نصب کند گنجینه آمو دریا یا سکه هم میتوان هنرمندان از روی عکس و ابعاد با همان ماتریال بازسازی و در موزه ایران نگهداری شود طلا طلا هست زیاد مهم نیست اصل باشه یا شبیه اون مهم اینه که. در ایران شبیه سازی بشه و به نمایش بگذارید
حبیب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۱۵
0
0
بنظرم اونجا جاشون امن تره تا ایران
تو کشوری که سکوی نفتو می دزدن گنجینه میزان بمونه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۹
0
0
مسئولین محترمه بجا انقده افسوس خوردن اگر به فکر چاره باشند گه جلوی قاچاق این اشیا گرفته شود باید ریشه ای بیاندیشند قانون اشتباهی را که وصف شده در زمینه کاوش اصصلاح کنند و دولت مکلف شود که کاوش را برای کاوشگران ازاد کند و بصورت سیستماتیک کنترل و حتی ساپورت کند و نصف مبلغ حقیقی اجناس یافت شده را به یابنده یا کاوشگر بدهد یا خریداری کند تا این چنین میراثهای ملی بر باد فنا نروند و اتوماتیک وار جلوی قاچاق اجناس تاریخی گه هویت ملی هر مملکتیست جلوگیری شود به امید اینکه مسئولین محترمه لختی با اندیشه راستین این چنین قانونی درستی را لحاظ کنند و به اجرای عملی دربیاورند در پناه حق
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۱
0
0
مردم ایران فقیر هستن
تو کل دنیا هر کسی گنجی پیدا کنه متعلق به خودش هست .
دولت بجای اینکه دستگیر کنه خودش بخره که نبرن خارج .هر چند اونجا براش بیشتر ارزش قائل هست ادمین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۰
0
0
حالا مگه تو ایران بود چه میکردن؟ میفرختن .بدل جاش میزاشتن
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۴۱
0
0
خدا نکنه
همونجا جاش امن تره.

بیاد ایران که مثل لوح داریوش که طرف دزدید و با پولش یه پیکان خرید
این رو هم آب کنند و با پولش یه پراید بخرند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۳:۳۲
0
0
قاجاریه ننگ ایرانه
جیحون
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۸
0
0
مطمئنم در حد یه درخواست ساده هم ارسال نکردند چه برسه پیگیری،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۴:۵۵
0
0
با شرایط فعلی اقتصادی و فساد اداری بهتر آست آنجا نگهداری شوند تابعد.
خسروی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۲
0
0
نویسنده محترم مقاله پیش از نوشتن یه نگاهی به نقشه جغرافیا می کردین بعدش می گفتین که آمودریا و جیهون مرز ایران و افغانستان آخه مرزی که در عهدنامه آخال جابجا شده اونم دوره قاجار چه ربطی به حالا داره بنده خدا رود جیهون الان مرز افغانستان با تاجیکستان و ترکمنستان و قرقیزستانه چطوری این رود چند صد کیلومتر. جابجا شد و مرز ایران و افغانستان شد
هم وطن
|
Germany
|
۰۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۶
0
0
دوستان از یکی از آشنایان من کمی کم تر از یک کیلو سکه طلا پیدا کرد اگه تحویل میداد یک دهم ارزش سکه ها رو بهش میدادن خودشم نه آشنا داشت که همینجوری به قیمت بفروشه نه جورات شو همشو آب کرد فروخت
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۸
0
0
به نظرمن کارگران ساختمانی انراخارج کرده اند،بدلیل اینکه اقایان،اقازادها همه الحمدا...سالمن،فقط قشرکارگران هستن که اونطرف هم خانه دارن،هم اشنا
احمد
|
Afghanistan
|
۰۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۵
0
0
آمو دریا در شمال افغانستان است .
مرز تاجیکستان و ازبکستان.
چه ربطی به ایران داره؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۶:۱۹
0
0
اونا امانتدارهای خوبی برای میراث ایران هستن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۰
0
0
اهرام مصر رو هم از ایران بردن متوهم ایرانشهر ها
عموجون
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۱:۵۶
0
0
عموجون برنگردونن بهتر چراکه مثل کتیبه زرین از موزه دزدیده میشه و باور کن میرن آب میکنن و بجا طلا اب شده میفروشن به همین سادگی تامام تامام:/
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۴:۲۰
0
0
کدوم ادمی میتونه سرقت کنه اخ ادم عادی میتونه دستش بهش برسه خوب معلوم کار یکی از این کله گنده های سران اجنبی
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۶
0
0
عجب گرفتاری شدیم تو دست این ایرانشهریها،همه چی شده هخامنشی.
در کل دنیا هیچ آثار واقعی از هخامنشیان وجود نداره.
علم و کیهان