خر سومالیایی؛ باارزشترین الاغ دنیا که فقط ۷۰۰ رأس از آن وجود دارد
راز بقا: الاغ وحشی سومالی (Equus africanus somaliensis) یک زیرگونه از الاغ وحشی آفریقایی است. این حیوان در سومالی، منطقه جنوبی دریای سرخ اریتره و منطقه آفار در اتیوپی یافت میشود. پاهای الاغ وحشی سومالی راهراه است و شبیه به گورخرها است.
به گزارش راز بقا، تعداد این حیوانات در طبیعت احتمالاً کمتر از ۱۰۰۰ رأس (یا حتی ۷۰۰ رأس) است و لیست قرمز IUCN آن را به عنوان گونهای «در معرض خطر انقراض» توصیف کرده است. فقط چند صد عدد از این حیوانات در سومالی، جیبوتی، اریتره و اتیوپی زندگی میکنند.
تکثیر الاغ وحشی سومالی
به گزارش راز بقا الاغهای وحشی سومالی معمولاً در بهار زایمان میکنند که ویژگی مشترک بین گونههای خانواده اسب است. پس از یک دوره بارداری یک ساله، بچهالاغها بلافاصله بعد از تولد به پا میایستند و به مادرشان میپیوندند. در حدود پنج روزگی، بچهالاغها شروع به جویدن علف میکنند و تا دو هفتهگی به طور منظم علف میخورند، اما هنوز برای تأمین مایعات به شیر مادر وابسته هستند. به گزارش راز بقا بچهالاغها در سن ۱۲ تا ۱۴ ماهگی از شیر مادر جدا میشوند، ولی هنوز نزد مادرشان باقی میمانند و تنها برای بازی یا تغذیه از سایر بچهالاغها از گروه جدا میشوند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
الاغ مینیاتوری؛ کوچکترین و مهربانترین خر دنیا که حیوان خانگی محبوب آمریکاییهاست
الاغ رومانیولو؛ خر ایتالیایی مشهوری که بزرگترین و قویترین الاغ دنیاست
الاغ کوتنتین؛ خر فرانسوی قدیمی که از شیرش گرانترین صابون جهان تهیه میشود
خرها باارزشتر از طلا؛ حیوانی که در کمبود سوخت ناجی جنگزدگان غزه است
رفتار الاغ وحشی سومالی
به دلیل منابع محدود موجود در زیستگاهشان، الاغهای وحشی سومالی در یک جامعه فیشنی-فیوژن (ساختاری که گروهها مدام جدا و ترکیب میشوند) زندگی میکنند. بیشتر بالغها تنها زندگی میکنند، اما گاهی اوقات گلههای کوچکی متشکل از مادهها و بچههایشان تشکیل میدهند.
به گزارش راز بقا در مناطقی که منابع بیشتر یا بارش بیشتری دارند، گاهی اوقات گلههای بزرگتری تشکیل میدهند. نرها ممکن است مناطق بزرگی به اندازه ۲۰ هکتار مربع را تحت کنترل داشته باشند و برای یادآوری مرزهای قلمرو خود، تودههای مدفوع به جای میگذارند. این حیوانات به طور معمول از مادهها استقبال میکنند، اما اغلب با نرهای دیگری که سعی دارند با مادهها جفتگیری کنند مبارزه میکنند.
الاغ وحشی سومالی در اسارت
به گزارش راز بقا تا سال ۲۰۱۱، حدود ۲۰۰ الاغ وحشی سومالی در اسارت در سراسر جهان وجود داشت که در ۳۴ باغ وحش نگهداری میشدند، علاوه بر این سه حیوان (در سال ۲۰۰۹) در پناهگاه طبیعی Yotvata Hai-Bar در اسرائیل نگهداری میشدند.
باغ وحشهای اصلی نگهداری الاغ وحشی سومالی
باغ وحش باسل، سوئیس، پیشگام در تکثیر الاغهای وحشی سومالی است. برنامه تکثیر این باغ وحش، دفتر ثبت ژنتیکی الاغهای وحشی سومالی در اروپا را مدیریت میکند و از سال ۲۰۰۴ کمیته جهانی گونههای این الاغها را هدایت میکند. باغ وحش باسل در سال ۱۹۷۰ این حیوانات را نگهداری کرد و اولین تولد در اسارت در سال ۱۹۷۲ اتفاق افتاد. از آن زمان، ۱۱ نر و ۲۴ ماده (تا سال ۲۰۰۹) در این باغ وحش متولد شده و زنده ماندند.
فرانسه
از سال ۱۹۸۷، پناهگاه آفریقایی سیگان در جنوب فرانسه تعدادی الاغ وحشی سومالی داشته است و تولدهای متعددی در اینجا انجام شده است.
ایالات متحده
در ایالات متحده تنها پنج موسسه در حال تکثیر الاغهای وحشی سومالی هستند: باغ وحش دالاس، باغ وحش سنت لوئیس، باغ وحش سافاری پارک سن دیگو، باغ وحش میامی و حفاظتگاه سفید اوک در فلوریدا.
اهلیسازی الاغ وحشی سومالی
به گزارش راز بقا الاغهای اهلی موجود در ایتالیا از الاغهای وحشی سومالی منشأ گرفتهاند، برخلاف سایر کشورهای اروپایی که از الاغهای وحشی نوبی برای اهلیسازی استفاده کردهاند.
محفاظت الاغ وحشی سومالی
پروژههای حفاظتی در اریتره، که عمدتاً توسط باغ وحش باسل حمایت میشود، در مناطق کوهستانی بین شبهجزیره بوری و دالول دپریشن، در نزدیکی مرز اریتره و اتیوپی، ۴۷ الاغ وحشی سومالی را شمارش کردهاند.همچنین جمعیت محافظت شدهای از این الاغها در پناهگاه طبیعی Yotvata Hai-Bar در اسرائیل وجود دارد که در سال ۱۹۶۸ تأسیس شد تا جمعیتهای گونههای در معرض خطر در بیابانها را تقویت کند.