












راز بقا: زندان سلیمان یا همان زندان دیو یکی از شگفتانگیزترین و مرموزترین جاذبههای طبیعی ایران است که در دل استان آذربایجان غربی قرار دارد. این مکان تاریخی و طبیعی، در نزدیکی مجموعه جهانی تخت سلیمان واقع شده و از دیرباز با افسانههایی درباره حضرت سلیمان و دیوها همراه بوده است.
زندان سلیمان، اثر بی بدیل معماری جهان، تلاقی هراس و زیبایی است و هنوز صدای گوش خراش دیوها و جنها از دهانه این کوه به گوش میرسد؛ گویی طبیعت به جنگ انسان آمده تا او را به وهم و هراس بیاندازد و خود یکه تاز میدان شود.
اینجا تاریخ و طبیعت دست دوستی دادهاند و زیباترین و هولناکترین اثر را خلق کردهاند؛ زیباییش هر گردشگر و مسافری را به وجد میآورد و وهم انگیز بودنش خوف و هراس را برجان مستولی میکند؛ اینجا بزرگ معمار هستی دست به کار شده و مخوفترین زندان جهان را در دل تخت سلیمان تکاب بنا کرده است.
نامش کوه زندان سلیمان، برگرفته از نام سلیمان نبی همان پیامبری که دیوها و جنها در تسخیر او بودند و با آنها سخن میگفت؛ اینجا روایت سرنوشت دیوهای سرکشی است که از حضرت سلیمان نافرمانی کردهاند و محلیهای این دیار براین اعتقاد هستند که سلیمان نبی آنها را در زندانی مخوف و بزرگ حبس کرده تا برای ابد در آن بمانند زندانی که دیوارههایش آنقدر بلند است که دیوان نتوانند از آن بیرون بیایند محلیها به حفره عمیق این کوه بزرگ که دیوها در آن محبوس هستند "زندان دیو یا زندان سلیمان" میگویند.
به گزارش راز بقا، زندان سلیمان در حدود سه کیلومتری غرب مجموعه تخت سلیمان و در نزدیکی شهر تکاب قرار دارد. برای دسترسی به این مکان، میتوان از جاده بیجار به تکاب و سپس جاده دندی استفاده کرد. مسیر بازدید نسبتاً آسان است و با کمی پیادهروی میتوان به دهانه این کوه اسرارآمیز رسید.
این کوه مخروطیشکل و میانتهی است. ارتفاع آن حدود ۱۰۰ متر و عمق حفرهی مرکزی آن نزدیک به ۸۰ متر با دهانهای به قطر ۶۵ متر است. به گزارش راز بقا ساختار این پدیده بر اثر رسوبگذاری هزاران سالهی کانیها در اطراف چشمههای آب گرم شکل گرفته که بعدها خشک شدهاند. چنین ساختاری در ایران بینظیر و از نظر زمینشناسی بسیار ارزشمند است.
شواهد تاریخی و کاوشهای باستانشناسی حاکی از آن است که زندان سلیمان در دوران مادها و هخامنشیان جایگاهی مذهبی و نیایشگاهی داشته است. به گزارش راز بقا بر اساس یافتههای کارشناسان، این مکان احتمالاً یکی از مراکز اصلی آیین زرتشتی در شمالغرب ایران بوده است. نزدیکی این کوه به مجموعه تخت سلیمان که در دوران ساسانیان مرکز آتشکده آذرگُشنَسب، آتش مقدس شاهان، بود ـ این فرض را تقویت میکند که زندان سلیمان نیز بخشی از ساختار دینی منسجمی در منطقه بوده است.
در آیین زرتشت، سه آتش مقدس وجود داشت: آذرگشنسب (آتش جنگاوران و پادشاهان)، آذربرزینمهر (آتش کشاورزان) و آذر فرنبغ (آتش روحانیان). به گزارش راز بقا آتشکده آذرگشنسب در تخت سلیمان قرار داشت و زندان سلیمان به عنوان نقطهای مقدس در نزدیکی آن، احتمالاً جایگاه نیایش و گذرگاه معنوی برای موبدان بلندپایه محسوب میشده است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
مخفیگاه مرموز دختر یزدگرد در دالاهو؛ پناهگاه آخرین پادشاه ساسانی کجاست؟
قبرستان جنها؛ ترسناکترین مکان ایران در چابهار که هیچ انسانی جرأت نزدیک شدن به آن را ندارد
در اطراف کوه زندان سلیمان، بقایایی از دیوارهای سنگچین، آثار سکونت و نشانههایی از بناهای آیینی مشاهده شده است. باستانشناسان معتقدند که این بناها برای مراسم نیایش، قربانی حیوانات یا شاید عبادت آتش طراحی شده بودند. چنین کارکردهایی در نیایشگاههای زرتشتی معمول بوده است.
زندان سلیمان تنها در روایات اسلامی حضور ندارد، بلکه ریشههایی در اسطورههای کهن ایرانی نیز میتوان برای آن یافت. در متون پهلوی و اوستا، دیوان به عنوان موجوداتی تاریک، دشمن روشنی و قانون اشا (راستی) توصیف شدهاند. اینکه این مکان در ذهن مردم به عنوان محبس دیوان تلقی شده، نشان میدهد که آن را جایگاهی معنوی و نمادین برای پیروزی نیکی بر بدی میدانستند.
با ورود اسلام به ایران، روایتهای تازهای در مورد این مکان شکل گرفت. مهمترین آنها نسبت دادن کوه به حضرت سلیمان نبی (ع) است. مسلمانان باور داشتند که سلیمان دیوها را در این محل زندانی میکرد و گودال عمیق آن به عنوان محل حبس یا شکنجه دیوان شناخته میشد. این روایتها در واقع ترکیبی از اسطورههای ایرانی و آموزههای ادیان ابراهیمی هستند که طی قرون اسلامی به شکل امروزی درآمدهاند.
در برخی سفرنامههای دوره صفوی و قاجار نیز اشارههایی به زندان سلیمان دیده میشود. به گزارش راز بقا این اشارهها گواهی بر تداوم شهرت و اهمیت محلی این کوه در ذهن مردم منطقه است. همچنین در متون محلی آذربایجان غربی، این محل گاهی به نام «قالاسی دئوی» (قلعه دیو) شناخته میشده است.
نزدیکشدن بیش از حد به لبهی دهانه خطرناک است. حتماً با احتیاط عمل کنید.
کفش مناسب، آب آشامیدنی و وسایل سبک برای پیادهروی همراه داشته باشید.
بازدید در فصلهای بهار و تابستان توصیه میشود.
حضور یک راهنمای محلی تجربه بازدید را امنتر و پربارتر خواهد کرد.
زندان سلیمان ترکیبی بینظیر از طبیعت، تاریخ، افسانه و معنویت است. این مکان شما را وارد دنیایی میکند که مرز میان واقعیت و اسطوره از بین میرود. تجربهای متفاوت برای هر گردشگری است که به دنبال کشف ناشناختهها در قلب ایران باستان است.