شباهت عجیب انسان اولیه به موز و انسان امروزی به مرغ!
راز بقا: اگر بتوانیم تفاوتهای ظاهری انسانها از قبیل نژاد، رنگ پوست، مو و ... را کنار بگذاریم به نظر میرسد که انسانهای اولیه وجوه مشترک زیادی با «موز» دارند! بیش از ۶۰ درصد از ژنهای انسانی ومیوهای که ما به نام موزمی شناسیم به هم شباهت دارند.
به گزارش راز بقا؛ ما انسانها حتی شباهتهایی در این حد با «مرغ» داریم. انسان و مرغ از بیش از ۷۵ درصد ژنهای مشترک برخوردارند. اما شامپانزهها نزدیکترین خویشاوندان ما انسانها به شمار میروند که بیش از ۹۸ درصد از ژنها و DNA «دی ان ای» ما با آنها مشترک است.
این حقایق و کشفیات حیرت آور تنها گوشهای از مجموعه تازهای است که در موزه ملی تاریخ طبیعی برای نخستین بار به نمایش گذاشته شده است.
در این تالار بزرگ که خاستگاه و منشاء انسان در آن به نمایش در آمده است، یکی از سئوالات مهم و همیشگی که آدمها از قرنها پیش تا کنون ازخود پرسیده اند باری دیگرمطرح شده است: «انسان بودن چه معنایی دارد؟»
موزه ملی تاریخ طبیعی شهر واشنگتن این مجموعه حیرت آور و کم نظیر را درصدمین سال گشایش این موزه به دیدارکنندگان خود اهدا کرده و به این صورت به آنها خوش آمد گفته است.
دیدار کنندگان از این نمایشگاه قبل از هرچیز وارد تالاری میشوند که به صورت یک تونل زمان، چهرههایی از انسانهای اولیه تا به امروز را به نمایش گذاشته است. یکی از این چیدمان ها، جعبه آینهای است که بیش از ۷۵ نوع جمجمه سر از جنس انسان به نمایش گذاشته شده است. در کنار این چیدمان که در تالار منشاء انسانی بخش «اسمیتسونین» موزه قرارگرفته، ریک پاتز رئیس و کیوریتور موزه توضیح میدهد که چگونه این جمجمهها برخی از قدیمیترین بازماندههای به دست آمده از ۶ قاره جهان هستند: «نوع زندگی که این جمجمهها شاهد آن بوده اند امروزدیگر روی این کره خاکی وجود ندارد. از این شجره تنها مایعنی انسانهای امروزی باقی مانده ایم.»
بیش از۳۰۰ قطعه فسیل مربوط به ادوار گذشته و اشیاء دیگر در این نمایشگاه، نمایانگر تکه تکههایی به هم پیوسته جسمانی ورفتاری است که در طول هزاران هزار سال دچار تغییر و تحول شده است. دیدار کنندگان از این نمایشگاه میآموزند که چگونه مراحل مهم و مختلف حیات بشر طی شده است. چگونه انسان اولیه میآموزد که روی دو پا بایستد. چگونه اندازه مغز بشر بزرگتر میشود. چگونه زندگی اجتماعی انسان اولیه جنبههای پیچیده تری به خود میگیرد و بالاخره چگونه انسان اولیه با کلام و سخن آشنا میشود.
دیدارکنندگان از این نمایشگاه میتوانند چشم بر چشم پدران اولیه خود بدوزند که به صورت آدمهای واقعی بازسازی شده اند. آنها میتوانند درکنار اجاقهای جمع این انسانهای اولیه بنشینند و روی جای پاهای آنها که از روی مدلهای ۳ میلیون سال پیش ازاین در کشور آفریقایی «تانزانیا» قالب گیری شده قدم بگذارند.
رئیس موزه میگوید: «این جای پای سه انسان اولیه واقعی است که بیش از سه میلیون سال پیش در یکی از دشتهای آفریقا قدم برمی داشته اند و از جایی به جای دیگر میرفته اند.»
دو فسیل انسانی تاریخی در این نمایشگاه به بیش از ۲۸ هزار سال پیش باز میگردند. یکی از این جمجمهها به دوران «کرو- مگنون» Cro-Magnon یا دوران پیدایش انسانهای اولیه در اروپا باز میگردد و دیگری جمجمه یک «نیندرتال» Neanderthal یکی از انواع بشری که در دوران «کرو – مگنون»ها زندگی میکرده و بیش از ۳۰ هزار سال پیش ناپدید شده است. این دو جمجمه از طرف موزه تاریخ بشری شهر پاریس به موزه ملی شهرواشنگتن قرض داده شده است.
آلن فرومنت، مدیر و کیوریتور موزه پاریس میگوید این دو فسیل در فرانسه در سال ۱۸۵۹ و درزمانی کشف شده اند که «چارلز داروین» کتاب معروف خود «منشاء انواع» را منتشر ساخته است: «این کشف تازه در آن زمان به آتش مبحث منشاء انواع بشر که یکی از داغترین و جنجال برانگیزترین مباحث روز بود یک بار دیگر دامن زد. این که بتوان انسانی از دوران مدرن پیدایش انسان در اروپا را در کنار حیوانی منقرض و تمام شده دید.»
در این نمایشگاه تازه، دیدارکنندگان مشتاق اند تا به این مدلهای انسانهای اولیه دست بزنند، چهرههای خود را با دستگاههای مخصوص تبدیل به چهرههای انسان اولیه کنند و با موارد دیگر علوم پیدایش بشری و فرضیه سیرتکامل از نزدیک آشنا شوند: «کارتازهای که ما در این تالارها انجام داده ایم دادن فرصتی به تماشاگر است که با سه دوره سیرتکاملی بشر از نزدیک آشنا شده و شواهد را با دست خود لمس کند. این دیدار در نهایت موجب ایجاد گفتگوهایی بین دیدار کنندگان و دانشمندان میشود. وقتی شما بتوانید تمام عوامل موجود در این نمایشگاه تازه را در کنار هم قرار دهید در واقع توانسته اید یک تصویر کامل و متحرک از زندگی یک انسان اولیه را در سه مقطع مختلف از زمان بدست آورید. شناخت مجموعهای از زندگی این انسانهای اولیه در سه مرحله مختلف، به ما میآموزد که انسان بودن واقعا چه مفهومی دارد.»